Dodaj do ulubionych

orzeczenie

04.04.13, 19:50
Miałam orzeczenie do 31 marca. Wniosek o nowe złożyłam 4 marca. Gdzie znajdę przepisy w których jest mowa o tym, ze zespół orzekający ma obowiązek ustosunkować sie do mojego wniosku w ciągu 30 dni a w szczególnie skomplikowanych przypadkach w ciągu 2 miesięcy? Po miesiącu od złożenia wniosku powinnam tez dostać pismo co z moim wnioskiem... Chce napisać pismo bo będę czekała i czekała aż im sie przypomni... - tylko nie znam podstawy prawnej i nie wiem na co sie powołać.
Oczywiście denerwuję się podwójnie bo już poprzednio miałam problem i odwołanie do wojewódzkiego gdyż nie dostałam pkt 8. teraz należę pod inny zespół i znów nerwy...
Jeszcze ktoś famę puścił w przedszkolu, ze niby nowe przepisy i od stycznia tego roku dzieciom z autyzmem pkt 8 sie nie należy. Sprawdziłam ustawa jest nadal obowiązująca a konieczność stałej opieki i pomocy dziecku jest pkt 5- zespół autystyczny.
Obserwuj wątek
    • marychna31 Re: orzeczenie 04.04.13, 21:44
      Aniu a nie chodzi ci o pkt 7?

> smo co z moim wnioskiem... Chce napisać pismo bo będę czekała i czekała aż im s
      > ie przypomni... - tylko nie znam podstawy prawnej i nie wiem na co sie powołać.

Wydaje mi się, ze oni sami bardzo tych terminów pilnują, tyle, że u mnie w Pozaniu i tak zawsze mi pismo wysyłają, ze z powodu zbyt wielu zgłoszeń i tak w terminie nie rozpatrzą.
    • emma514 Re: orzeczenie 05.04.13, 08:11
      Terminy załatwiania spraw przez organy administracji publiczny (a takim jest komisja ds. orzekania o niepełnosprawności) określają przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego w rozdziale 7 Terminy załatwiania spraw w art. 35 - 38. Terminy są 3:
      niezwłoczny - jest on najczęściej określony przez przepisy wewnętrzne;
      1 miesiąca - w przypadku, gdy sprawa nie jest skomplikowana, ale należy przeprowadzić postępowanie wyjaśniające - jest to termin dotyczący właśnie stawania przed komisją ds. orzekania o niepełnosprawności. O tym czy sprawa jest skomplikowana decyduje organ administracji;
      2 miesiące - w przypadku, gdy sprawa jest skomplikowana i należy przeprowadzić postępowanie wyjaśniające.

Należy pamiętać, że w przypadku, gdy organ nie może dotrzymać terminu ma obowiązek poinformowania o tym strony, wyjaśnienia przyczyny niedotrzymania terminu i wyznaczenia prawdopodobnego terminu załatwienia sprawy. I takie właśnie pismo powinnaś dostać od Komisji.
    • pandziksa Re: orzeczenie 05.04.13, 12:42
      Marychna może i o 7 mi chodzi :) Chce dostać nadal świadczenie pielęgnacyjne na synka i boję się, ze nic z tego nie będzie.
      Emma dzięki o to mi chodziło :) Zaraz sklecę pisemko i wyśle poleconym :)
      Pozdrowienia Ania

Nooo w końcu się doczekałam!!!!!!!!!!
      • baskokvet Re: orzeczenie 05.04.13, 13:18
        my świeżo po komisji-odbyło się w lutym( wniosek złożony w grudniu). Wszystko po naszej myśli i zasiłek tez już wypłacony.
    • pandziksa Re: orzeczenie 09.04.13, 21:07
      Pisemko wysmarowane. Jutro wysyłam i zobaczymy. Dziś 9 a ja nadal nawet nie mam terminu posiedzenia.... Najgorsze, że jutro mam wizytę u dentysty i chce umówić zrobienie mu zębów pod narkozą. Zęby pod narkoza robią tylko z orzeczeniem. Ciekawe na kiedy mam sie umówić jak nawet terminu komisji nie mam....
      • knowakowa Re: orzeczenie 10.04.13, 09:09
        A nie można zadzwonić do zespołu i zapytać co z wnioskiem?
        Pisemko z przypominaniem terminu (który narzuca KODEKS POSTĘPOWANIA ADMINISTRACYJNEGO) nic nie da. Podejrzewam że na dniach i tak zostanie dostarczone pismo o niedotrzymaniu terminu z KPA. Lepiej napisać prośbę o przyspieszenie terminu posiedzenia zespołu. I w nim wyjaśnić dlaczego nam tak bardzo zależy na wcześniejszym terminie.
    • pandziksa Re: orzeczenie 16.05.13, 22:11
      No więc komisję miałam 29 kwietnia. Orzeczenie dostałam dopiero wczoraj :( Przynajmniej tyle dobrego, ze dostałam pkt 7 i 8 :) To było drugie orzeczenie i dostałam na 3 lata. Poprzednie było na 2. Gdyby pani doktor z komisji sie pospieszyła i podpisała trochę wcześniej to miałabym pieniądze końcem maja a tak będą końcem czerwca. Mój mops na aktualny miesiąc przyjmuje wnioski do 10. Także za kwiecień , maj i czerwiec dostane w czerwcu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka