Dodaj do ulubionych

ZA wysokofunkcjonujące - terapie

30.07.13, 22:14
Nie wiem, czy byl juz taki watek... jesli tak, to prosze, przekierujcie mnie, a ten moj bedzie do usuniecia....

Mozecie napisac mi, jakie terapie mialo i ma Wasze dziecko z ZA, wysokofunkcjonujace?
Co u Was daje najwieksze efekty/pomoc, jaka terapia okazala sie zbedna. Wiem, ze kazdy przypadek jest inny, ale ja nawet nie wiem do konca, co mamy 'do dyspozycji'...
Interesuje mnie wiek przedszkolny.
Bede bardzo wdzieczna.
Obserwuj wątek
    • ania-pat1 terapie 31.07.13, 08:14
      W skrócie telegraficznym: 1.metoda krakowska (terapia pedagogiczno-logopedyczna); 2.trening umiejętności społecznych (TUS), 3.indywidualne zajęcia z psychologiem (teoria umyslu + program "jestem szczególny" - elementy poznawczo-behawioralne), 4.indywidualne zajęcia z oligofrenopedagogiem (terapia pedagogiczna - stymulacja tych spraw, które były w tyle, a wzmacnianie mocnych stron), 5.integracja sensoryczna (SI). W przedszkolu realizowane - pozycja 3 i 4. Reszta "poza" ale w ramach umowy z przedszkolem (woziłam, placiło przedszkole na zasadzie umowy z placówka).
      Oprócz tego córka jest w szkółce narciarskiej, chodzi na balet, taniec i angielski met. Helen Doron (to także moim zdaniem ma działanie terapeutyczne), obie jeździmy konno (więc nie klasyfikuję tego jako hipoterapii). Córka jest z tych, co nie znoszą czasu wolnego (nie chce i nie potrafi go organizować). Uwielbia wszystkie zajęcia.
      • mirka_sm Re: terapie 31.07.13, 12:31
        potwierdzam, zwykle przede wszystkim jest to TUS i SI, logopeda jeśli trzeba, jeśli się da to też terapia indywidualna z psychologiem. to podstawa. reszta w zależności od możliwości i konkretnych deficytów.
        • mimamii Re: terapie 01.08.13, 18:17
          Dziekuje Wam.
          Ile godzin terapii tygodniowo maja Wasze dzieci poza przedszkolem?
          • ania-pat1 Re: terapie 01.08.13, 21:14
            Terapii - 3 (i tak finansowane przez przedszkole).
            • marciniakb2 Re: terapie 02.08.13, 17:55
              Możecie napisać coś o tej teorii umysłu i tym drugim programie psychologicznym?
    • marciniakb2 Re: ZA wysokofunkcjonujące - terapie 02.08.13, 19:08
      Prośba o pomoc w podanie jakiejś dobrej książki dla człowieka cienia ZA, który ma pracować w szkole podstawowej zwyczajnej. Dziecko ma dużo cech ADHA, więc może też taką publikację? Tą wolontariuszkę spotkaliśmy w centrum Tomatisa w Poznaniu i chciałabym jej coś podpowiedziec, ale nie wiem co będzie odpowiednie. Ten chłopiec idzie do 3 klasy i jest zagrożony tym że może jej nie skończyć. Marysia to przedszkole, więc proszę Was o pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka