mamach4 03.10.13, 17:22 Slyszalam ,ze na Glogowskiej najlepsza. A czy slyszalyscie o prywatnych,jakie maja opinie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myszewa Re: Szkoly Wroclaw 03.10.13, 19:06 Chodzi o szkoły specjalne, integracyjne czy ogólnodostępne? Ze specjalnych typowo dla autystów są ta na Głogowskiej oraz prywatna terapii behawioralnej na Młodych Techników. Opinie o Głogowskiej słyszałam różne, przyjmuja dzieci z autyzmem i UU w stopniu umiarkowanym lub większym, w rzadkich przypadkach dzieci z lżejszym upośledzeniem lub w normie, kiedy ich stan nie pozwala na chodzenie do zwykłej szkoły. Ma rozbudowaną infrastrukturę, chyba najlepiej się tam wybrać osobiście i zobaczyć. Ta behawioralna powstała z inicjatywy rodziców, którzy prowadzą dzieci tą metodą, póki co jest tam chyba tylko kilkoro uczniów, czesne 200 zł ponoć z możliwością obniżenia w trudnej sytuacji rodzinnej, 4 godziny dziennie terapii behawioralnej w systemie 1:1, nie ma świetlicy. Z integracyjnej dobre opinie słyszałam o szkole nr12 w okolicach Grunwaldu, nie najlepsze o Grochowej. Sama mam dziecko w przedszkolu więc się nie wypowiem, ale chętnie poczytam opinie innych rodziców, bo ta trudna decyzja wciąż przed nami. Odpowiedz Link
julnana Re: Szkoly Wroclaw 03.10.13, 22:23 Sama powoli rozglądam się za szkołą integracyjną dla młodej. Myślałam o Grochowej, możesz napisać coś więcej - może być na priv. Odpowiedz Link
mamach4 Re: Szkoly Wroclaw 04.10.13, 05:48 Dziekuje za opinie,martwie się bo szkola już niedługo.mysle o szkole typowej dla autystykow,boje się,ze w integracyjnej dziecko będzie wyśmiewane,ponizane- moja kolezanka ma obecnie w tej chwili ten problem,zglaszala top wychowawcom ale nic nie da się zrobić,dzieci takie sa... Odpowiedz Link
myszewa Re: Szkoly Wroclaw 04.10.13, 08:36 Nie napiszę Ci dużo - słyszałam tylko takie ogólniki, że to moloch, że nie mają żadnych udogodnień czy zajęć dodatkowych dla naszych dzieci, ale podkreślam, że to opinie z drugiej czy trzeciej ręki - najlepiej wybrać się samemu i porozmawiać. Co do szkoły nr 12 - rozmawiałam o niej z tatą chłopca z autyzmem który ma tam syna w 3 klasie, on był bardzo zadowolony (ale też chłopiec jest bardzo wysokofunkcjonujący). Zalety szkoły o której opowiadał - klasy 15 osobowe w tym max 5 dzieci z orzeczeniem, dwóch nauczycieli, szkoła ponoć specjalizuje się w takich przypadkach - w klasie jego syna było ponoć 3 dzieci ze spektrum - ZA lub HFA, szkoła zapewnia dowóz, to tyle co pamiętam. Ja bym pojechała do kilku szkół i je obejrzała, znając swoje dziecko sama będziesz potrafiła ocenić, która szkoła będzie dla niej najlepsza. Do założycielki - jeśli jedyną przesłanką do posłania dziecka do szkoły dla autystów byłaby chęć chronienia go to chyba nie jest to najlepszy pomysł. Ja też rozważam szkołę specjalną coraz poważniej, choć jeszcze 2 lata temu myślałam, że tylko integracja. Ale u nas są deficyty poznawcze, bardzo duże problemy sensoryczne (taka nawet 15 osobowa klasa dla mojego dziecka to tłum) oraz duże problemy z zachowaniem. Mamy jeszcze rok, potem możemy go jeszcze rok odroczyć, ale na dziś myślę, że szkoła dla autystów ma mu więcej do zaoferowania. Odpowiedz Link
slonecznyporanek222 Re: Szkoly Wroclaw 09.10.13, 04:34 Ja też szukam szkoły integracyjnej dla mojego syna. Trzecią klasę jakoś jeszcze przecierpimy w masowej. Przeraża mnie tylko dowożenie dziecka, bo marzył mi się powrót do pracy, a wątpię, czy mogłabym to pogodzić. Odpowiedz Link