Dodaj do ulubionych

Zespół Aspergera a osobowość schizoidalna

17.01.14, 00:11
Byłam dziś u lekarza rodzinnego po skierowanie do neurologa, a przy okazji lekarz zwrócił mi uwagę, abym zdiagnozowała dziecko (8 lat) w kierunku osobowości schizo typowej, schizoidalnej, schizofrenii... Czy ktoś z Was tak miał?
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Zespół Aspergera a osobowość schizoidalna 17.01.14, 10:33
      Nie.
      Najwyrazniej dla tego lekarza autyzm/za nadal jest choroba psychiczna a nie zaburzeniem rozwojowym.
      • grzalka Re: Zespół Aspergera a osobowość schizoidalna 17.01.14, 11:55
        Rodzinny to akurat ma średnie rozeznanie, więc możesz się nie przejąć. Co innego jak Ci to zasugeruje psycholog lub neurolog.
    • gepardzica_z_mlodymi Re: Zespół Aspergera a osobowość schizoidalna 17.01.14, 16:02
      Zaburzenia osobowości diagnozuje się u osób, których proces rozwojowy się zakończył, więc nie u dzieci. Cechy autystyczne zaś mogą być składową innych chorób, m.in. genetycznych (łamliwy X) albo schizofrenii. Najczęściej jest jednak tak, że dziecko ma zaburzenia ze spektrum A.
      • drop.s18 Re: Zespół Aspergera a osobowość schizoidalna 17.01.14, 18:28
        www.psychiatra.waw.pl/schizofrenia2.php
    • ni_a_a Re: Zespół Aspergera a osobowość schizoidalna 17.01.14, 19:20
      Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi! Zapomniałam w pierwszym poście napisać, że syn ma już orzeczony ZA.
      • gepardzica_z_mlodymi Re: Zespół Aspergera a osobowość schizoidalna 18.01.14, 06:12
        Czasami u dzieci z ZA, autyzm w połączeniu z zaburzeniami lękowymi daje obraz zbliżony do schizofrenii dziecięcej (a to insza inszość niż schizofrenia osób dojrzewających i dorosłych). A bywa i tak, że to co obecnie diagnozuje się jako spektrum autystyczne to są objawy prodromalne nadchodzącej psychozy. Na pewno jednak zwykły pediatra tego nie odróżni. Musiałby to być psychiatra dziecięcy z dużym doświadczeniem. I często dopiero upływ czasu pokazuje kto miał rację. ZA/HFA to jednak pikuś przy psychozie dziecięcej.
        • drop.s18 Re: Zespół Aspergera a osobowość schizoidalna 18.01.14, 14:07
          przypomniało mi się, że oglądałam na tvn style w mieście kobiet odcinek który był właśnie o chłopcu ze schizofrenią a początkowo diagnozowany był jako autystyk. No i na discovery był program o dzieciach ze schizofrenią (born schizofrenic). mój brat cioteczny ma więc sie dopytywałam psychiatry co i jak. bardzo zadko spotyka się schizofreników przed okresem dojrzewania, ale niewykluczone. lepiej leczy się ta z objawami wytwórczymi- urojenia, gorzej ta która polega na odizolowaniu od srodowiska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka