Dodaj do ulubionych

Lajki dla Prodeste

30.03.14, 19:40
Do tych, co korzystają z Facebooka.
Fundacja Prodeste uczestniczy w konkursie, w którym nagrodą jest sfinansowanie reklamy społecznej, a kryterium jest liczba zebranych łapek.
Trzeba tylko wejść w poniższy link i go polubic.

www.facebook.com/photo.php?fbid=698961006794140&set=a.698960983460809.1073741830.118473801509533&type=1&theater
Obserwuj wątek
    • fundacjaprodeste Re: Lajki dla Prodeste 31.03.14, 11:14
      Dziękujemy za wsparcie:)))
      Głosowanie dzisiaj się kończy i jeśli ktoś ma ochotę to może jeszcze zalajkować nasze zdjęcie:))
      Przegrywamy o 250 lajków z organizacją znacznie większą od nas i może to nieładnie tak pisać, bo NGO's powinny się wspierać i dobrze sobie życzyć, ale nam te 1200 pln jest bardziej potrzebne niż konkurentom:)))) Niestety siłą rzeczy promocja jest u nas mocno niedoinwestowana:((

Lecz ostatecznie to tylko konkurs, zabawa, a my cieszymy się z tego prawie tysiąca lajków, które dotychczas dostaliśmy. Dzięki:)

Więc jeśli ktoś z Innego Świata nas lubi, to prosimy o klik "Lubię to", to przecież nic nie kosztuje:)))

pozdrowienia,
      FP
      • hankam Re: Lajki dla Prodeste 31.03.14, 13:32
        Up. Głosujcie, to przecież nasza sprawa.
        • jehanne Re: Lajki dla Prodeste 31.03.14, 14:38
          Nie wiem. Może Twoja. Moja nie. Prodeste dla mnie nie zrobiło dokładnie nic. Co więcej, gdy chciałam zdiagnozować dziecko krzyknęło taką cenę, że NGO'sowi nie przystoi, nawet ceniącemu się.
          I z jednej diagnozy dziecka tenże NGOs może sobie właśnie tę reklamę społeczną sfinansować.
          Więc może niech Prodeste przestanie żebrać wszędzie o lajki, bo zaczyna to być żałosne i nie przystoi takiej organizacji.
          • fundacjaprodeste Re: Lajki dla Prodeste 31.03.14, 17:29
            Witaj, jehanne

jehanne napisała:

> Nie wiem. Może Twoja. Moja nie. Prodeste dla mnie nie zrobiło dokładnie nic. Co
            > więcej, gdy chciałam zdiagnozować dziecko krzyknęło taką cenę, że NGO'sowi nie
            > przystoi, nawet ceniącemu się.
            > I z jednej diagnozy dziecka tenże NGOs może sobie właśnie tę reklamę społeczną
            > sfinansować.
            > Więc może niech Prodeste przestanie żebrać wszędzie o lajki, bo zaczyna to być
            > żałosne i nie przystoi takiej organizacji.

Dzięki za post. Zacznijmy od tego, że nie krzyczymy żadnych cen. Są one ogólnodostępne, wywieszone na stronie www (jeśli akurat działa;).

1. Podstawową aktywnością naszej fundacji jest Niepubliczna Specjalistyczna Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna "Prodeste", która jest normalnym zakładem pracy. W chwili obecnej w poradni pracuje 12 osób, część z nich na etatach, część na kontraktach. NGO's nie są zwolnione z wypłacania pracownikom pensji, nie są zwolnione z opłacania składek ZUS, czy też zaliczek na podatek dochodowy. Nasz "landlord" także nie zwolnił nas z czynszu oraz opłat za media. Podobnie jak biuro księgowe, dostawca internetu itp. Wszystkie te opłaty musimy ponosić, jak każdy zakład pracy na świecie.

2. Fundacja utrzymuje się z prowadzenia odpłatnej działalności statutowej, jaką jest poradnia. Dodatkowym źródłem pieniędzy są komercyjne szkolenia, które prowadzimy na terenie kraju.
            Realizujemy także projekty.

3. Otrzymujemy rozmaite darowizny, głównie od firm, ale i od osób prywatnych - nie są to duże kwoty, niemniej nie raz ratowały nas od poważnych problemów. W zeszłym roku z 1% dostaliśmy około 5 tys. zł. I to pokazuje skalę w jakiej operujemy, to nie są żadne miliony.

4. Jeśli chodzi o diagnostykę, to mamy jedną z najlepszych w kraju i od lat trzymamy standardy, zwłaszcza mamy tu na myśli diagnostykę funkcjonalną, która stanowi oś naszej działalności (diagnostykę kliniczną, jako totalnie nieopłacalną, zredukowaliśmy do minimum, ale utrzymujemy ją, bo wiemy, że jest zapotrzebowanie). Terapeuci, którzy pracują przy diagnozach nie robią tego za darmo, jest to ich normalna praca.

5. Może jakoś bardzo tego nie widać, ale robimy różne rzeczy "bezpłatne". Przykładowo cykliczne warsztaty dla rodziców będących pod opieką naszej Fundacji, a dla osób z zewnątrz opłata symboliczna. Albo akcja Miejsce przyjazne osobom z autyzmem czy warsztaty architektoniczne. Robimy szkolenia dla wolontariuszy, jesteśmy pożądanym miejscem praktyk i staży dla studentów z różnych uczelni, a przecież nikt nam za to nie płaci.

6. Nikt nigdy od nas nie odszedł z kwitkiem z powodu pieniędzy. Nie musimy specjalnie dowiadywać się o realia życia w Polsce, bo sami w nich funkcjonujemy, dlatego do każdego przypadku staramy się podchodzić indywidualnie. Zawsze można znaleźć rozwiązanie. Natomiast nie możemy przyjmować za darmo, czy też poniżej progu rentowności, bo po prostu zbankrutujemy.

Nie żebramy o lajki, o nic nie żebramy. Jak ktoś chce pomóc, to niech pomoże i tyle:)

pozdrawiamy
            FP
            • hankam Re: Lajki dla Prodeste 31.03.14, 19:42
              Jakie warsztaty architektoniczne robicie? Bo tego akurat jestem bardzo ciekawa.
            • jehanne Re: Lajki dla Prodeste 31.03.14, 20:46
              Witaj Fundacja Prodeste :)

Pytanie więc kto prosił o lajki na stronie Wymień się lajkiem:
              "
              Joanna Ławicka‎Lajki - Wymień się lajkiem
              Wczoraj o 17:45 · Opole ·
              Ogromna prośba o lajki w konkursie dla organizacji wspierającej osoby z autyzmem. Mamy czas do jutra, do 23.59 aby poradzić sobie z rywalami Pomożecie? Pomóżcie, proszę Lajk za lajk " i na kilku innych tego typu?
              To wszystko może i jest dla osób z autyzmem, ale z Opola. Reszta nic nie korzysta, nie ma szans skorzystać, więc te opowieści proszę sobie szanowna Fundacjo podarować.
              Od pewnego czasu Szanowna Fundacjo tworzysz wspaniały swój obraz w internecie, niestety, diagnozy przestały być najlepsze w Polsce, robione są bardzo często nie tylko przez najlepszych pracowników. Na turnusach - wolontariusze, a ci już nie są opłacani. I chyba gdzieś zagubiliście się w tym nieosiąganiu zysku. Nikt bowiem nie otrzymał u was diagnozy za darmo. A już turnusu na 100% nie.
              • nefret_ete Re: Lajki dla Prodeste 31.03.14, 21:12
                "Od pewnego czasu Szanowna Fundacjo tworzysz wspaniały swój obraz w internecie, niestety, diagnozy przestały być najlepsze w Polsce, robione są bardzo często nie tylko przez najlepszych pracowników."

mam inne zdanie. O fundacji dowiedziałam się od osób, którym pomogła, nie z internetu wiec wie wiem gdzie Prodeste tworzy swój wspaniały obraz, może za mało bywam w internecie?
                Jeśli chodzi o diagnozę, to nie wiem kto robi lepsze? może jakieś konkretne adresy? może ppp lub ośrodki dziennej terapii mowy i słuchu? bo stamtąd miałam wątpliwą korzyść otrzymać "diagnozę funkcjconalną" ? co miałabym tu porównywać? 6 stron porządnego opracowania rozwoju dziecka do pół stronicowego opisu typowego stanu innego dziecka autystycznego?
              • fundacjaprodeste Re: Lajki dla Prodeste 31.03.14, 21:43
                jehanne napisała:

> Pytanie więc kto prosił o lajki na stronie Wymień się lajkiem:

My prosiliśmy:)) A co w tym złego? Natomiast lajków nie kupujemy:)

> To wszystko może i jest dla osób z autyzmem, ale z Opola. Reszta nic nie korzys
                > ta, nie ma szans skorzystać, więc te opowieści proszę sobie szanowna Fundacjo p
                > odarować.

Tylko odpowiadamy, mamy prawo:)

> Od pewnego czasu Szanowna Fundacjo tworzysz wspaniały swój obraz w internecie,
                > niestety, diagnozy przestały być najlepsze w Polsce, robione są bardzo często n
                > ie tylko przez najlepszych pracowników.

U nas nie istnieje pojęcie "najlepszego" pracownika. Jakość wynika ze standardu. Diagnozy robią czasem stażyści, ale to są ludzie po kilkumiesięcznym przeszkoleniu, którzy zaraz potem zostają pracownikami. U nas nie ma "lepszych" i "gorszych" terapeutów. Mogą być co najwyżej mniej i bardziej doświadczeni. Ale dzięki pracy zespołowej nigdy nie ma sytuacji, że diagnozę robią np. tylko stażyści:))

> Na turnusach - wolontariusze, a ci już
                > nie są opłacani.

To już jest oczywista nieprawda. Na turnusach letnich nie ma wolontariuszy. Wszyscy otrzymują wynagrodzenie. Może się zdarzyć, że jako terapeuta wspomagający jedzie któryś z naszych wolontariuszy, ale otrzymuje normalne wynagrodzenie, tak jak wszyscy. Mamy na to oczywiście papiery w postaci umów-zleceń, więc prosimy nie rozpowszechniać wyssanych z palca informacji.

> I chyba gdzieś zagubiliście się w tym nieosiąganiu zysku. Nik
                > t bowiem nie otrzymał u was diagnozy za darmo.

Oczywiście, że nikt nie otrzymał u nas diagnozy za darmo. I nie otrzyma, ponieważ takie usługi świadczymy odpłatnie, z przyczyn o których już pisaliśmy. Jedynymi osobami, które mają diagnozy nieodpłatnie są nasi pracownicy. Ale i tak wtedy najczęściej diagnozę prowadzą studenci, czy wolontariusze. Natomiast zawsze jest możliwość rozłożenia płatności na jakieś raty, generalnie - dogadania się. Też jesteśmy ludźmi.

> A już turnusu na 100% nie.

Oczywiście, że nie. Jeśli kiedyś jakiś ośrodek zaproponuje nam bezpłatny pobyt, to wtedy na pewno będzie taniej:)))

pozdrawiamy
                FP
              • hankam Re: Lajki dla Prodeste 01.04.14, 12:49
                Dla mnie nie ma to akurat najmniejszego znaczenia, że z Opola.
                Czy naprawdę pomagany tylko wtedy, gdy możemy coś z tego mieć?
                Dziwne podejście.
    • nefret_ete Re: Lajki dla Prodeste 31.03.14, 18:55
      zalajkowałam!
    • malgoska777 Re: Lajki dla Prodeste 14.04.14, 12:57
      odnośnie kompetencji poradni - chce mi się tam jeździć przez pół Polski. Poradnię znalazłam szukając w swoim mieście psychologa, który nie będzie pracował z dzieckiem po 3xtyg, ale da mi coś do domu, powie co ja mam robić, jak ja mam reagować na różne sytuacje, i będzie oceniał wyniki, postępy. Nikt nie chciał się podjąć. Na forum ktoś polecił Prodeste.
      Drogo? Może. A zajęcia u psychologa 3x w tyg po 70 zł - podejmowane bez diagnozy fukcjonalnej, zdarzyło mi się wręcz tresowanie dziecka z tego tylko powodu, że cytuję :"z autystami tak się pracuje" - to tanio? Zwłaszcza, że często zajęcia są naprawdę partaczone. Reasumując wychodzi mi taniej i korzystniej wyjazd do Opola, a przede wszystkim korzystniej dla dziecka.
      W zeszłym tygodniu córka miała komisję (orzeczenie o niepełnosprawności).Pani pytała jak pracujemy z dzieckiem. Pokazałam program, a lekarz i psycholog wzięli ode mnie namiary na poradnię bo "pierwszy raz widzą coś takiego na oczy". To jest dla mnie żenujące, że nie ma takich poradni więcej. Moje dziecko nie korzysta z usług psychologa i pedagoga, po tym jak widziałam zajęcia w kilku poradniach, niby nic tym dzieciom nie robili złego , ale byli zirytowani, zbyt nastawieni na realizację programu zajęć, a z dzieckiem autystycznym każdy gest się liczy. (tak widziałam zajęcia innych dzieci bo siedziałam na korytarzu a w sali były otwarte drzwi... )
      Reasumując chcę tylko powiedzieć, że, uważam, że to co proponują to najlepsza forma terapii dostępna w naszym kraju. Wymaga od rodziców czasu i zaangażowania, nie zawsze udaje mi się realizacja tego programu, ale oprócz programu mam mnóstwo wskazówek jak postępować na co dzień, w zwykłych sytuacjach. Koszt roczny porównywalny do terapii w ilości godzin proponowanej przez panią psycholog w pobliskim ośrodku... efekty bez porównania.
      A podważanie kompetencji osób pracujących w Prodeste, przez osobę, która nie skorzystała, bo za drogo pozostawiam bez komentarza

Pozdrawiam
      Małgośka :)
      • nefret_ete Re: Lajki dla Prodeste 14.04.14, 18:38
        Małgośka całkowicie się z Tobą zgadzam.
        Jak ktos wypisuje historie na forum że Prodeste to kolejny naciągacz, że wszystko "jest dla osób z autyzmem, ale z Opola. Reszta nic nie korzysta", nie ma szans skorzystać", I dalej:
        "Od pewnego czasu Szanowna Fundacjo tworzysz wspaniały swój obraz w internecie, niestety, diagnozy przestały być najlepsze w Polsce, robione są bardzo często nie tylko przez najlepszych pracowników " to znaczy że w Prodeste nie był i kadry pracującej tam nie zna.
        • joanna9920 Re: Lajki dla Prodeste 21.04.14, 18:13
          Mam nadzieję,że Prodeste nie przejmuje się nieprzychylnymi komentarzami.Ważniejsze jest to ilu dzieciom pomogło przez lata.Jestem z Prodeste od początku i pomogli moim dzieciom tyle,że teraz są samodzielni.Chodzą do zwykłych szkół,dobrze się uczą,sami dbają o swoje sprawy,i czasem zapominam,że są ze spektrum.Gdyby nie Prodeste nie byłoby tak różowo.Najwazniejsza dla mnie była zawsze gotowość niesienia pomocy i nie zawsze za pieniądze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka