Dodaj do ulubionych

zioła i witaminy na aspergera

15.07.07, 23:54
czy ktoś słyszał o ziołach ,może witaminach czy diecie mających wpływ na
dzieci z zespołem aspergera ,mam 15 letniego syna do końca nie
zdiagnozowanego.Nie mam już siły włuczyc go po kolejnych specjalistach,jeden
widzi adhd z zaburzeniem koncentracji,drugi apergera z niepełną gamą
objawów.I tak w końcu z wszystkimi problemami czlowiek zostaje sam więc nie
jest ważna do końca pełna diagnoza ale to jak pomóc naszym dzieciom.
Obserwuj wątek
    • inside_again Re: zioła i witaminy na aspergera 28.07.07, 18:14
      Witaj,

Oczywiście NIE MA. Jasne, że nie ma, bo ZA może być skutkiem różnych rzeczy, w
      tym konkretnych chorób. Mam 16-latka. Do niedawna uznawanego za ZA, też z
      niepełnymi objawami, już wiemy, że NIE, ale jednak przez kilka lat był
      Aspergerem.... Mogę doradzić tylko z własnego doświadczenia, po głębokich ;)
      studiach i w zasadzie po "namierzeniu" przyczyny. Wydaje mi się, że krzywdy to
      nie zrobi - możesz spróbować, a nuż poskutkuje.

Otóż: Mój codziennie wypija jednego (!) Nutridrinka, razem z dużym jabłkiem,
      jako taki "deser". Kupujesz w aptece zwykłej, kosztuje 6-7 złotych. Do tego
      codziennie wypija rano (po śniadaniu) jedną rozpuszczoną tabletkę Plusza
      "Multiminerały" (i tylko ten, po innych jakoś niefajnie się czuje), oraz po
      kolacji dwie niepełne łyżki stołowe "Melisalu". Też kupisz w zwykłej aptece, za
      niewielkie pieniądze. Efekty przyszły po jakichś dwóch miesiącach, ale przyszły
      :) Jest lepiej, zespokojniał (poza klasycznymi atakami porfirii, ale to inna
      bajka), unormowała się sytuacja "gastryczna", no w każdym razie jest poprawa
      znaczna.
      • basia999910 Re: zioła i witaminy na aspergera 28.07.07, 21:26
        Dzięki za tą niby dietę sprobuje,a nuż pomoże nawet w niewielkim stopniu na
        pewno nie zaszkodzi .Czy twój syn bierze leki bo mój tak i to też na zasadzie
        prób i błedów bo nie najlepiej reagował na różne leki przepisywane przez
        psychiatre obecnie ze względu na wakacje ma przerwe .Boję się roku szkolnego
        trzeba donieśc do szkoly jakieś zaświadczenie ale które od psychiatry o adhd z
        zaburzeniem koncentracji czy od psycholog o aspergerze? .
        • inside_again Re: zioła i witaminy na aspergera 29.07.07, 12:47
          Apropos leków: nie, Młody nic nie bierze, i całe szczęście. W obliczu porfirii
          jest lista leków zakazanych, które wzmagają objawy, zamiast je łagodzić, w sumie
          to nam się udało bez leków, bo by było duuuużo gorzej. Np. Rispolept jest
          zakazany przy porfirii...

Zaś co do orzeczenia... Wiesz, trduno mi wyrokować, ale chyba bym zaniosła o ZA.
          Z przyczyn "ogólnych". Jeśli dasz ADHD to sama wiesz, jakie będą konotacje, bez
          względu na to czy Dziecko rzeczywiście prezentuje dużą nadpobudliwość, czy nie,
          zaszufladkują Go jako "niebezpiecznego", chociaż to bzdura komplketan, ale takie
          mamy społeczeństwo.... Nie wiem, naprawdę. A co zyskasz w zależnośći od
          dostarczonego orzeczenia? Może tak będzie łatwiej podjąć decyzję?
          • basia999910 Re: zioła i witaminy na aspergera 03.08.07, 20:21
            Tyle że ja mam tylko orzeczenie o nadpobudliwośći z zaburzeniem koncentracji z
            4 klasy podstawowki ktore jak mi powiedziano w czerwcu jest aktualne przez cała
            naukę syna czyli do gimnazjum (on pójdzie do 3 gimn)byłam w poradni
            psychologiczno pedagogicznej i tam mnie odesłali do lekarza prowadzącego czyli
            psychiatry on też sklania się ku adhd natomiast o aspergerze mówiła mi
            psycholog która przez rok nim się zajmowała ,ale nawet w tym co ona mi napisała
            nie ma do konca postawionej diagnozy że to asperg tylko ze objawy wskazują na
            zespół aspergera .odesłała mnie na konsultacje do innego psychatry który tylko
            po rozmowie ze mną i jednej wizycie syna (plus opis od psychologa) stawia
            diagnoze że to asperger.Ale ja wcześniej jużprawie rok chodzilam z nim do
            poprzedniego psychiatry tego od adhd (dlatego że ma bardzo dobra
            opinie ).Martwie sie coprzyniesie ten rok szkolny syn ma egzamin kończacy
            gimnazjum.
            • inside_again Re: zioła i witaminy na aspergera 04.08.07, 10:22
              Nie martw się przesadnie, Basiu :) Będzie dobrze. Wiesz, że nie jest lekko, nie
              jest łatwo, ale Młody sobie poradzi. Przeszłam przez to w ubiegłym roku, nie
              było go w szkole 6 miesięcy i skończył, i bardzo ładnie napisał egzamin, dał
              radę, mimo tego wszystkiego - Twój też da radę. Na pewno jest mądry, zdolny,
              inteligentny i bystry. Żeby tylko jak najmniej stresogennych sytuacji - to
              będzie dobrze, zobaczysz. Zeby nie wpadł w jakiś zamknięty krąg tych "nerwów" i
              stanów mało ciekawych, żeby był w miarę spokojny. Myśl pozytywnie - dacie radę
              :):):)
            • kamgra Re: zioła i witaminy na aspergera 08.08.07, 11:16
              Basiu zacznij od przeczytania dwóch pozycji -T.Attwooda Zespół
              Aspergera i ADHD-prof. Wolańczyka .Zorientujesz się ,czy dziecko ma
              te cechy , i znajdziesz sporo wskazówek co do postępowania z
              dzieckiem. I koniecznie zaglądaj na strone Niegrzecznych Dzieci -
              jest sporo tekstow .Ziół czy witamin na Aspergera nie ma ,ale
              wiem ,ze wielu dzieciakom mamy podaja preparaty z Omega 3( tez
              cwiczylam i na sobie rownież )i magnez z B-6 .W chwilach ostrych
              stanow emocjonalnych , ze nie moze sobie poradzić z wybuchem - my
              uzywamy kropli przeciwnerwicowych Ojca Grzegorza Sroki .Uspokajają
              po 30 minutach .Kupuję je w kosciele Sw .Anny w Warszawie przy
              pl.Zamkowym .Na stan chłopca na pewno rzutuje i burza hormownów w
              okresie dojrzewania .Wiele osob podaje preparat Eye Q czyli olej z
              ryb plus wiesiolka .Niestety drogi , bo serwowany w dawkach 6 sztuk
              dziennie to miesieczny koszt - okolo 130 zl .Opakowanie - 180
              sztuk .W Angli w Durham podaje sie to wlaśnie nastolatkom .Mam
              wyniki badń w Durham -ale trzeba pamietać,ze to tez element
              marketingu.leczyć to te kapsuly nie lecza ,ale uzupelniają organizm
              o potrzebne kwasy nienasycone. Jak napiszesz na gazete , podesle
              material .No i tyle na razie . No i przegonilabym dzieciaka raz w
              tygodniu z 15 km...To rozpakuje napięcie.Moze Nordic - Walking na
              zachetę?
              • roseanne Re: zioła i witaminy na aspergera 08.08.07, 17:38
                rozladowanie napiecia poprzez wysilkem fizyczny jest zazwyczaj dobrym rozwiazaniem
                czy to polecane przez Krysue spacery, czy woda, czy walenie w poduszke , czy
                jeszcze inaczej

my nie mozemy spacerowac ze wzgledu na plaskostopie Mlodego i klopot z
                wybraniem naprawde wygodnych butow

co do preparatow i witamin - nie podaje niczego bez konsultacji z lekarzem
                znajacym siena rzeczy, odkad po lekach uspokajajacych zaczal mi syn "chodzic po
                scianach"
                • inside_again Re: zioła i witaminy na aspergera 08.08.07, 18:16
                  My zaś z kolei światłowstręt-gigant, ciepłowstręt, zaś ja to mieszkam w takiej
                  uroczej okolicy, że po 22 co najwyżej mogę po łbie oberwać, albo się nadziać na
                  strażaków pożarnych, którzy notorycznie parkują na moim podwórku, bo "młodzież"
                  urządza ogniska. Ostatnie sięgało I piętra i miało średnicę 4m... o pierwszej w
                  nocy... Chłopaki to niedługo zaczną tu przejeżdżać rutynowo...

Ja też niczego nie podaję bez konsultacji, ale te meliski i te witaminki plus
                  beta-karoten to lekarz poparł, a jakże.
                • kamgra Re: zioła i witaminy na aspergera 10.08.07, 22:53
                  Rose, na płaskostopie są wkładki ,tylko powinien je zrobić
                  specjalista. Potem wkladasz do butow o dwa numery za duzych i
                  już.Mozna też dobrać cos z produktów ScholLa .A poza tym nie chca
                  chodzić?Proponuje zawody z kijami ( do Nordic walking )A jak taki
                  maluch jest "cyfrowaty" , to dołożcie mu pedometr czyli krokomierz i
                  niech przelicza "kroki na metry i kilometry i na kalorie .Przyznaję
                  Anka to wszystko odrzucila ze wzgardą.No ,ale ona łażenie ma we
                  krwi - 13 lat stażu rajdowego mija jej we wrzesniu....Na wędrowki
                  nie musze namawiać .Sama latam z kijami bo mi kilogramy i lata
                  ciążą, a z kijami chodzę bez zmeczenia 6 km na godzine.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka