alicja513 24.12.08, 00:24 Moje dziecko ma teraz 8 lat i podejrzenie aspergera. Ciekawa jestem, jak ta choroba zmienia się z wiekiem, jak wygląda u np. nastolatka. Napiszcie proszę o tym. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rrrenia Re: Asperger u nastolatka 24.12.08, 11:00 Uczę w liceum 17-letnią dziewczynę z zespołem Aspergera. Jej średnia ocen oscyluje w granicach 3,0, ale nie to jest najważniejsze. Zachowanie - cicha, nigdy nie zabiera głosu na lekcjach, do żadnej pracy się nie zgłasza, jakby jej nie było. Odpytujemy ją - zgodnie z zaleceniem poradni psychologiczno-pedagogicznej- nie przy klasie, tylko na przerwie lub po lekcjach. Czyta dobrze, poproszona o czytanie żadnych fochów nie stroi. Wiem, że to jest jednak dla niej duży stres, jakiekolwiek odezwanie się na forum stresuje ją niezmiernie. Sama sporadycznie kogoś zaczepi, zainicjuje rozmowę. Z reguły stoi pod ścianą i czyta. Jednak zachęcona miłym zdaniem do zabaw integracyjnych, do pracy w grupie bierze udział jak należy. Nigdy nie była agresywna. Jest zamknięta w sobie, zamknięta na kontakty z ludźmi. Nie lubi, gdy się ją klepie po przyjacielsku, nie lubi dotyku w ogóle. Wiem od rodziców, że przeszła gehennę w gimnazjum. Przed młodzieżą ukrywano jej dysfunkcję i znalazło się paru głupków, którzy jej dokuczali, lekceważąc prośby i groźby ze strony szkoły. Tu, w liceum na początku pierwszej klasy też kilku "panom" zaczęło przeszkadzać, że ona jest inna i też zaczęli jakieś durne komentarze słać na jej temat, ale wychowawczyni za zgodą rodziców postawiła sprawę jasno-powiedziała uczniom, co jest grane i od tej pory jest absolutne zrozumienie. Koledzy i koleżanki poczytali trochę na temat tego zespołu, a do tej pory nie mieli pojęcia o tej chorobie i zaakceptowali koleżankę taką, jaka jest. Odpowiedz Link
roseanne Re: Asperger u nastolatka 24.12.08, 12:56 zmienia sie bardzo urasta poczucia odpowiedzialnosci za siebie niechec do jakiejkolwiek pomocy, walka wrecz o samostanowienie jesli masz mozliwosc wprowadzenia asystenta do klasy to teraz ostatni dzwonek, im pozniej wprowadzony tym mniejsza szansa akceptacji niechec do otoczenia, zwlaszcza do rowiesnikow, urasta do rangi powaznego problemu alienacja na calego Odpowiedz Link
jan.kran Re: Asperger u nastolatka 24.12.08, 19:18 Mój aspie jest socjalny choć sporo Go to kosztuje. Od kiedy mamy diagnozę , dwa lata temu czyli bardzo póżno zmienił sie bardzo na plus. Zrozumiał na czym polega Jego inność a ja się uspokoiłam. Ma pomoc w szkole ale na razie to pierwsze kroki choć bardzo ważne. Jego siostra , starsza o d Niego o 3,5 roku bardzo mi pomaga. My nie przyjełyśmy tej diagnozy ze smutkiem czy strachem ale z ulga. Wreszcie wiadomo jak funkcjonuje aspie:PPPP Nie oddałabym mojego syna , takiego jakim jest z problemami , zaburzeniami snu , brakiem orientacji w czasie i przestrzeni i wieloma innymi problemami za zdrowe dziecko. Jego zaburzeni jest cześcia Jego osobowości. Jest pbardzo inteligentny , ponadprzeciętny wsród rówieśników , jest dla mnie wyzwaniem jako dla matki ale zarazem ogromną radością i satysfakcją. Mówi , pisze i czyta w czterech jezykach , , IQ 130 , malarstwo , literatura , muzyka historia w małym palcu w porównaniu z rówieśnikami. Co nie odbija się w wynikach szkolnych ale jakoś zmordujemy tę maturę:o) Do tego świetnie gotuje i piecze , sprząta , czyta książki i jest wrazliwy . Czasami mi opadają ręce , płaczę , denerwuję się bo taki Alien to hardkore. Ale jak patrzę na Jego rówiesników to mam wrażenie że całkiem nieźle mi się trafiło:))))) Kran Odpowiedz Link
01ver01 Re: Asperger u nastolatka 31.12.22, 00:17 mój syn jest w podobnej sytuacji, niestety ma kłopoty z integracją wśród rówieśników, czuje się odepchnięty, niezrozumiany....wiemy o aspim od pół roku i tez przyjęliśmy tą wiadomość z ulgą, wiesz może czy są jakieś młodzieżowe grupy społeczne w internecie do której może dołączyć nasz syn? poczucie przynależności jest mu bardzo potrzebne Odpowiedz Link
alicja513 Re: Asperger u nastolatka 25.12.08, 00:17 Mój syn (jeszcze nie nastolatek i nie potwierdzone ZA) jest towarzyski i śmiały i lgnie do rówieśników, nie ucieka w samotność absolutnie, przynajmniej jak na razie. Z nauką radzi sobie całkiem dobrze, nawet bardzo dobrze, wprawdzie to klasy początkujące. Gorzej zapanować mu nad ruchliwością, emocjami i gadatliwością, gada na okrągło, wszystko go interesuje, ciągle pyta, ma 1000 pomysłów, dużo wie. Gadatliwość i niesamowita ruchliwość dla mnie jest nieco uciążliwa i widzę nie tylko dla mnie. Pani w szkole też przeszkadza ciągłe przerywanie. Ze spaniem nie ma problemów. Uciążliwe natomiast są jego krzyki i zaczepki-wygłupy w stosunku do brata i rówieśników. Nie rozumie, ze ktoś ma dość żartów i zaczepek, nie rozumie słowa "przestań", które non stop słyszy w domu, w szkole. No i jak się nudzi np. siedzi bezczynnie - stroi, jak to nazywam, głupie miny. Duże problemy są też z wykonywaniem poleceń, bo albo wcale ich nie wykonuje, albo po wielokrotnym powtarzaniu polecenia, ale robi coś po wielkich swoich krzykach. Ale i tak jest z tym lepiej niż było rok temu :) Podobno nie ma 2 takich samych przypadków ZA. Ciekawe czy u nas to ZA, czy nie, bo ADHD na pewno (ale to też podobno towarzyszy ZA). Zawdzięczam mojemu dziecku, że mam możliwość poznać "inny świat", świat widziany innymi oczami. Wzruszyła mnie książka "dziwny przypadek psa nocna porą". Teraz jestem na etapie równie wzruszającej książki "Rain Man", ale to już o typowym autyzmie. Dziękuję za wasze odpowiedzi. Odpowiedz Link
mamamisiasia Re: Asperger u nastolatka 28.12.08, 21:20 widze, ze glupie zaczepki nie mijaja z wiekiem. Moj jest maly, ale potrafi kogos na ulicy zaczepic haslem "malpa idzie" i bynajmniej nie chce tej osoby obrazic, tylko wydaje mu sie to takie zabawne. Chociaz wie, ze to jest zle, bo tego nie toleruje w stosunku do siebie. Co do ocen w szkole, to nie wiem czy jest lepiej sie wszystkiego uczyc i miec same piatki, czy miec naprade ulubione dziedziny i temu poswiecac wiecej czasu. Odpowiedz Link
malgosia403 Re: Asperger u nastolatka 02.01.09, 20:04 Tragedia-agresja,napady szału i wstrętne fobie. Odpowiedz Link