Dodaj do ulubionych

IV Mistrzostwa Józefowa 27 VII 2013, godz. 11:00

03.07.13, 09:47
Miejski Klub Szaradzistów "Kon-Tiki" zaprasza na IV Szaradziarskie Mistrzostwa Józefowa. Turniej odbędzie się 27 lipca br. o godz. 11 w Miejskim Ośrodku Kultury w Józefowie k/Otwocka przy ul. Kard. Wyszyńskiego 1.
A dokładniej w klubie "Hydrofornia" na tyłach Urzędu Miasta Józefowa (tak jak w zeszłym roku).

Zgłoszenia do 22 lipca przyjmuje Przemysław Ketner, tel. 603 879 499, mail: kon.tiki@onet.eu
Liczba miejsc ograniczona.
Obserwuj wątek
    • yksy31102 Uwaga dotycząca dojazdu 14.07.13, 10:05
      Uwaga ta dotyczy zmotoryzowanych dojeżdżających do Józefowa od południa (z kierunku Puławy, Góra Kalwaria) oraz podróżnych "kolejowych".

Zmotoryzowani:
      Remontowany jest most na najkrótszym połączeniu Józefowa z Otwockiem, dlatego zalecam omijanie Otwocka. Jadący od strony Góry Kalwarii drogą nr 50 w kierunku Kołbieli powinni za mostem na Wiśle, na rondzie skręcić w drogę nr 801 kierunek Warszawa. Jest to droga Puławy - Warszawa (tzw. Nadwiślanka). Po 14 km skręcić w drogę 721 kierunek Wiązowna (jest to już ulica Wyszyńskiego). Od tego skrzyżowania - nie zważając na numer drogi - należy jechać ciągle prosto (mijając po drodze dwa ronda) przez około 2 km 700 m. Po lewej stronie będzie Policja, a 50 m dalej po prawej parking przed budynkiem Urzędu Miasta.

"Kolejowi":
      Ze względu na remont mostu średnicowego w Warszawie wszelkie przesiadki wskazane są na dworcu Warszawa Wschodnia, skąd kursują pociągi SKM w kierunku Otwocka.
      Z centrum Warszawy z przystanku przy Alejach Jerozolimskich usytuowanego przy hotelu Novotel (dawniej Forum) naprzeciwko Rotundy odjeżdżają autobusy MiniBUS. Bilety kupuje się bezpośrednio u kierowcy.
    • yksy31102 WYNIKI 28.07.13, 11:47
      1 Jacek Laskowski Warszawa 79 + 73 = 152
      2 Piotr Łojewski Poznań 69 + 70 = 139
      3 Magdalena Wójtowicz Prace Duże 64 + 67 = 131
      4 Agnieszka Warwas Poznań 67 + 60 = 127
      5 Marcin Radoń Kraków 60 + 51 = 111
      6 Sławomir Koszelew Ignatki 50 + 56 = 106
      7 Michał Okurowski Warszawa 56 + 47 = 103
      8 Zbysław Pieczyński Śrem 54 + 47 = 101
      9 Anna-Maria Ketner Józefów 45 + 39 = 84
      10 Anna Śmiałkowska Łódź 42 + 35 = 77
      11 Alicja Stiller Poznań 44 + 31 = 75
      12 Stanisław Osyda Katowice 46 + 25 = 71
      13 Andrzej Gołębiewski Warszawa 40 + 31 = 71
      14 Adam Biniszewski Grodzisk Maz. 43 + 25 = 68
      15 Joanna Czarzyńska Warszawa 31 + 36 = 67
      16 Małgorzata Antczak-Kęsy Pyzdry 39 + 26 = 65
      17 Michał Łojewski Myślibórz 32 + 28 = 60
      18 Henryk Witek Bytom 32 + 21 = 53
      19 Agnieszka Tymosiak-Stefańska Brwinów 29 + 23 = 52
      20 Joanna Sieniawska Kielce 29 + 22 = 51
      21 Krystyna Moś Piekary Śląskie 38 + 11 = 49
      22 Barbara Bałka Warszawa 26 + 22 = 48
      23 Zdzisław Łoś Zielonka 21 + 24 = 45
      24 Józef Górecki Legnica 33 + 8 = 41
      25 Wiesław Wiśniewski Łódź 11 + 21 = 32
      26 Maciej Pac Warszawa 24 + 7 = 31
    • yksy31102 O TURNIEJU... 28.07.13, 12:29
      I runda - 90 minut, 39 zadań, 115 punktów
      II runda - 75 minut, 32 zadania, 100 punktów

W I rundzie znalazło się zadanie ułożone przez 7-letnią Joannę Ketner. Był to logogryf obrazkowy zlożony z 8 wyrazów. Nikomu nie udało się rozwiązać go prawidłowo (honorowane było jedynie rozwiązanie autorskie). Najbliżsi celu byłi Piotr Łojewski z Poznania i Henryk Witek z Bytomia (choć poprawniejsze obecnie miejsce jego zamieszkania to Tajwan). Autorka zadania wylosowała Piotra Łojewskiego i wręczyła mu nagrodę - małego misia.

Przed ogłoszeniem wyników mistrzostw Józefowa zostały ogłoszone wyniki Internetowego Turnieju Kompozycji Krzyżówki "Od Bałtyku do Tatr" prowadzonego przez Piotra Łojewskiego i Przemysława Ketnera od października 2012 do marca 2013. Zwycięzca, Zbysław Pieczyński ze Śremu, został uhonorowany pucharem oraz nagrodą rzeczową. Zdobywcy II i III miejsca (odpowiednio: Tomasz Wiśniewski z Chełmży i Sławomir Prusiecki z Torunia) nie przybyli na nasz turniej. Okolicznościowe statuetki zostaną im wręczone w innym terminie.

Pierwsza trójka IV Szaradziarskich Mistrzostw Józefowa otrzymała statuetki w kolorach odpowiednio złotym, srebrnym i brązowym oraz pamiątkowe świdermajerowskie kubki.

Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody ufundowane przez Rozrywkę, Urząd Miasta Józefowa oraz organizatorów.

Zestawy zadań dostępne u organizatora (począwszy od najbliższego poniedziałku), jak również - mam nadzieję, że niedługo - na stronie Rozrywki.
      • yksy31102 Re: O TURNIEJU... na stronie Rozrywki 15.08.13, 20:17
        yksy31102 napisał:

> Zestawy zadań dostępne u organizatora (począwszy od najbliższego poniedziałku), jak również - mam nadzieję, że niedługo - na stronie Rozrywki.

yksy31102 prostuje:
        Z przyczyn zależnych od Organizatora turnieju przesłał on do redakcji Rozrywki notkę o mistrzostwach wraz z zestawami, wynikami i zdjęciami dopiero w piątek, 09 sierpnia 2013 roku. Mam nadzieję, że niedługo na stronie Rozrywki odpowiedni wpis się pojawi...
        Zainteresowanych przepraszam za opóźnienie.
    • yksy31102 Kilka słów podziękowań 28.07.13, 12:46
      Słowa podziękowania dla jury turnieju w składzie: Małgorzata Wołc, Stanisław Wójtowicz, Bogdan Kęsy, Jacek Lutoborski, Maciej Gąska. Sam sobie dziękował nie będę ;-)

Autorami zadań są: Maciej Gąska, Jacek Lutoborski, Przemysław Ketner, Maciej Penar oraz Joanna Ketner, która już zapowiedziała przygotowanie jakiegoś zadanka na rok przyszły ;-)

Zestawy, które zredagował Przemysław Ketner, zostały sprawdzone przez Stanisława Wójtowicza oraz pozostałych autorów.
      • parodystka Re: Kilka słów podziękowań 28.07.13, 13:17
        To my uczestnicy powinniśmy podziękować organizatorom za sympatyczny turniej pełen ciekawych zadań, zorganizowany w chłodnych jak na tę upalną sobotę podziemiach i jak to tajemniczo ogłosił Przemysław Ketner, być może zorganizowany w Józefowie po raz ostatni.
        Następny piąty ma być w innym miejscu, podobno również w pobliżu Warszawy.
        No to będziemy zwiedzać następne miejsce :-).
        • yksy31102 Re: Kilka słów podziękowań 28.07.13, 16:27
          parodystka napisała:

> Następny piąty ma być w innym miejscu, podobno również w pobliżu Warszawy.
          > No to będziemy zwiedzać następne miejsce :-).

Hm, wydaje mi się, że użyłem sformułowania "być może będzie" zamiast "ma być" :-)
    • necz Re: IV Mistrzostwa Józefowa 27 VII 2013, godz. 11 30.07.13, 10:57
      Dzisiaj jest wtorek a zapowiadanych zestawów zadań nie ma. Czekam na nie bo miały być już w poniedziałek.
      • yksy31102 Re: IV Mistrzostwa Józefowa 27 VII 2013, godz. 11 31.07.13, 21:26
        Przykro mi, ale nie są mi znane mejle ludzi na całym świecie. W jednym z moich wpisów powyżej znajduje się mejl do organizatora...
      • shadow102 Re: IV Mistrzostwa Józefowa 27 VII 2013, godz. 11 20.08.13, 13:00
        Wygląda na to że redakcja "Rozrywki" nie za bardzo była zainteresowana upublicznieniem zadań.
    • necz Re: IV Mistrzostwa Józefowa 27 VII 2013, godz. 11 21.08.13, 09:13
      Podawano już dwa terminy i żaden nie wypalił. Jeśli jeszcze mogę zrozumieć redakcję Rozrywki że nie publikuję notki klubu z okolic Warszawy, to nie mogę pojąć dlaczego organizator po prawie miesiącu od imprezy tego nie uczynił na swojej stronie. Wisi natomiast informacja o III Mistrzostwach sprzed roku ?
      • shadow102 Re: IV Mistrzostwa Józefowa 27 VII 2013, godz. 11 21.08.13, 20:37
        Teraz każdy może wysnuć sobie wnioski o tym.
        Dla mnie szkoda bo dotychczas te zestawy odpowiadały mi.
        Sam nie mogę osobiście uczestniczyć w tej imprezie.
        Czyli pozostaje poprosić życzliwego forumowicza który takowe zestawy
        posiada do przesłania na maila. Co też czynię.
      • yksy31102 Re: IV Mistrzostwa Józefowa 27 VII 2013, godz. 11 21.08.13, 22:01
        Kolego 'necz'! Kolega lubi sie dop...ć do szczegółów. Wysłałem zestawy na necz@gazeta.pl i dostałem mejla zwrotnego, że taki adres nie istnieje. Dałem namiary na skrzynkę klubową kon.tiki@onet.eu i na wszystkie mejle z prośbą o wysyłkę zestawów odpowiedziałem i wysłałem. A strona klubowa jest, ma się dobrze. Najpierw admin był na wakacjach, teraz ja jestem, proponuję koledze 'necz' także gdzieś pojechać, najlepiej w miejsce odosobnienia i wyciszenia...
        • necz Re: IV Mistrzostwa Józefowa 27 VII 2013, godz. 11 22.08.13, 14:34
          Nie mam zwyczaju prowadzić z kimś polemikę, ale tym razem kolego yksy przekroczyłeś granice dobrego smaku dlatego odniosę się do całości odpowiedzi skierowanej do mnie:
          -uwagi co do podawanych terminów publikacji zadań mieli też inni forumowicze,
          - jeśli na forum podaje się jakieś ustalenia to trzeba być odpowiedzialnym za słowa,
          - nie wiem skąd się pojawił adres meilowy na forum, ja go nie tworzyłem więc nie istnieje. A gdybym wiedział że kolega rozsyła zadania byłbym podał adres prywatny.
          - osobiste wycieczki to zrób sobie kolego yksy do lasu jak jesteś na wakacjach a nie pod moim adresem. I to by było na tyle!
          • mazustwo Re: IV Mistrzostwa Józefowa 27 VII 2013, godz. 11 22.08.13, 18:48
            Najlepszy sposób na otrzymanie zadań to udział w turnieju. To, że organizator udostępnia zadania to jego dobra wola. Wcale nie musi tego robić. Tymczasem coraz częściej widzę, że niektórzy zaczynają być coraz bardziej roszczeniowi w stosunku organizatorów. Muszą mieć zadania i to już, bo im się należy. Jeśli ich nie ma, to pojawiają się niesympatyczne komentarze, połajanki lub polemiki poniżej krytyki (to poniżej, to akurat nie Yksy). Kolego Necz bierz udział w turniejach, to lepsze niż tracenie czasu na niepotrzebne wpisy na Forum.
          • yksy31102 Re: IV Mistrzostwa Józefowa 27 VII 2013, godz. 11 22.08.13, 22:02
            necz napisał:

A gdybym wiedział że kolega rozsyła zadania byłbym podał adres prywatny.

W wątku "O TURNIEJU... - yksy31102 28.07.13, 12:29" napisałem:
            "Zestawy zadań dostępne u organizatora (począwszy od najbliższego poniedziałku)..."
            Do słowa 'organizatora' doczepiony jest adres mejlowy. Słowo to jest zresztą z automatu podświetlone na niebiesko.

Więc kolego necz - mogłeś mieć te zadania już 29 lipca 2013 roku, ale Ty wolisz się kłócić, sam już nie wiem o co.
            To forum jest dla ludzi myślących... I umiejących czytać!
            Ustalenia ustaleniami, a życie życiem - czasami tak bywa.

A do lasu, owszem, lubię chadzać :-) I to by było na tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka