ymar1 15.01.05, 19:18 Hocki-Klocki to chyba jednak nie dla mnie, ale nurtuje mnie pytanie, cóż to za dama Madam de ... de Baranie Nóżki. Prawdopodobnie Bo.il. Rozwiązań nie wysyłam, nagrodą się nie podziuelę, ale będę wdzięczny za podpowiedź Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
totet Re: Baranie Nóżki 15.01.05, 19:40 Wcale nie taka nieznana. Z tym "prawdopodobnie" to rację masz dokładnie w połowie. A w podpowiedzi zdradzę 3K - Kalenik, Kraszewski, Kopaliński. Powinno wystarczyć w zupełności. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ymar1 Re: Baranie Nóżki 15.01.05, 20:55 Dzięki. Kapewu ! Dwie litery na pięć miałem dobre. Toż to prawie 50 procent. Odpowiedz Link
ymar1 Re: Baranie Nóżki 15.01.05, 21:00 totet napisał: > Wcale nie taka nieznana. Z tym "prawdopodobnie" to rację masz dokładnie w > połowie. A w podpowiedzi zdradzę 3K - Kalenik, Kraszewski, Kopaliński. Powinno > wystarczyć w zupełności. Pozdrawiam. Dzięki. KaPeWu ! Dwie litery na 5 miałem dobrze.Toż to prawie 50 procent. Odpowiedz Link
zbista Re: Baranie Nóżki 15.01.05, 20:36 Przeczytaj w Słowniku mitów i tradycji kultury W.Kopalińskiego str.165 hasło:COSEL ostatni wiersz pozdrawiam Odpowiedz Link
widok22 Natty ... Sokole Oko 15.01.05, 21:08 zbista napisał: > Przeczytaj w Słowniku mitów i tradycji kultury > W.Kopalińskiego str.165 hasło:COSEL ostatni > wiersz > pozdrawiam Przeczytałem, ale otworzyło mi się na trochę innym haśle, konkretnie na Sokolim Oku. Kopaliński nie wyjaśnia tam, kto zacz Sokole Oko, tylko odsyła do hasła... Skórzana Pończocha. Jest więc dwoje: Hrabina .o.e. Baranie Nóżki Natty ..mpp. Sokole Oko. Da ktoś więcej? Odpowiedz Link
totet Jeszcze o Baranich Nóżkach 15.01.05, 23:40 Gwoli wyjaśnienia - jak napisał zbista podkładka w Kopalińskim, Kraszewski "Hrabinę Cosel" napisał, a Kalenik zagrał w wersji filmowej tej powieści u Antczaka, choć oczywiście nie tytułową bohaterkę. Na marginesie - to jeden z cenniejszych klocków, bo nie da się go tak łatwo sprawdzić wprost. A i wyszukiwarki bezradne... Odpowiedz Link