Dodaj do ulubionych

18 miesięcy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.12, 13:39
Witam serdecznie!
Pisałam już kiedyś w sprawie mojej córki, która praktycznie do 13 miesiąca życia nie gaworzyła. Po 13 miesiącu wreszcie zaczęła. Obecnie ma 18 miesięcy i świadomie wypowiada takie słowa jak: mama, tata, baba, bumbum, amam, niania, ne (nie), dzidzi, lala, papa, da (daj), koko, mumu, kaka (kaczka), psi (picie), miau, cici (kot). Poza tym, gdy próbuje powtarzać po nas to wypowiada tylko pierwszą sylabę np. na kakao mówi ka, paweł - pa, garnek - ga, ciocia - ci itp. Ostatnio poprosiłam ją, żeby powiedziała oko i zaczęła powtarzać: ołto, co mnie dziwi, bo w innych wyrazach potrafi wymówić literę "k". Chciałam zapytać czy obecnie rozwój mowy mieści się w normie, czy też jest coś czym powinnam się martwić.
Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • maryblade Re: 18 miesięcy 17.06.12, 08:06
      Rozwój jak najbardziej mieści się w normie. Aparat mowy dziecka jest niedoskonały. 18-cy jest czasem kiedy powinniśmy wycofać aktywność ssania. Picie tylko z kubka otwartego, żadne niekapki, słomki itp. Gryzienie twardych produktów, niepopijanie jedzenia wodą. Przedłużenie ssania wpływa na opóźnienie rozwoju mowy i nabywanie sprawności artykulacyjnych. Jeżeli dziecko powie ołto mówimy do niego tak to jest oko.
      • Gość: Ekatarina Re: 18 miesięcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.12, 13:18
        Dziękuję bardzo za odpowiedź, uspokoiła mnie:) Co do ssania to smoczek i jedzenie z butelki zostało już odstawione, został jeszcze niekapek, ale pracujemy nad piciem z kubeczka.
      • marta.krusz Re: 18 miesięcy 28.06.12, 11:19
        >>18-cy jest czasem kiedy powinniśmy wycofać aktywność ssania. <<<

Fizjologicznie i w normie to okres 12 miesięcy, nie 18. To u roczniaka fizjologicznie zanika odruch ssania, a nie dopiero u dziecka 18. mies. Ta twoja "norma" jest mocno zawyżona właściwie nie norma, tylko jej pogranicze, mogące budzić niepokój.
        • maryblade Re: 18 miesięcy 28.06.12, 22:31
          Według najnowszych badań neurorozwojowych jest to 18 m-cy :), wiem że niektóre źródła podają 12 m-cy. W praktyce jest tak, że ci którzy starają się uczyć dziecko picia z otwartego kubka, gryźć itp. robią to dużo wcześniej przed skończeniem 1 r.ż. a ci którym na tym nie zależy to długo po drugich urodzinach nie zwracają uwagi na to czy dziecko ssie czy pije.
          • marta.krusz Re: 18 miesięcy 29.06.12, 00:30
            Odruch ssania zanika około 12 mies. życia. Tak według "niektórych źródeł", jak i wg "najnowszych badań neurorozwojowych". Nie o praktykach rodzcicielskich i nie o rodzicielskim zaangażowaniu w naukę jedzenia i picia pisałam, tylko o fizjologii. A to różnica kolosalna.
            • Gość: monika Re: 18 miesięcy IP: *.piekary.net 29.06.12, 18:25
              Odruch ssania zostaje zintegrowany ("zanika") nawet w 6-7 m.ż. pod warunkiem że dziecko ma możliwość pobierania pokarmu w inny sposób niż tylko przez ssanie. A jeśli ktoś karmi dziecko tylko piersią, butelką czy przez niekapek (który też podtrzymuje funkcje ssania) to dziecko nie mam możliwości wykształcić innych funkcji takich jak jedzenie z łyżeczki, dojrzałą funkcje połykania, gryzienia itd. Co wpływa na kształtowanie aparatu mowy. Ale to nie znaczy ze trzeba tak szybko odstawiać od piersi czy butlki. Należy w odpowiednim momencie równocześnie z karmieniem piersią, zacząć naukę kolejno: jedzenia z łyżeczki, picia z otwartego kubka, gryzienia.
              Gaworzenie twojego dziecka miesci się jak najbardziej w normie, w wieku 18m dziecko powinno celowo używać 8 słów i 8wyrazów dźwiekonaśladowczych. Oczywiście jeśli cos cię niepokoi zachęcam do wizyty u logopedy. Wiek 18 miesiecy jest też górną granica do której powinno używać sie butelki także niekapek tez powinien juz zostac wycofany na rzecz kubka (ale najpierw zacznij od łyżeczki- dzieki temu dziecko powoli nuczy sie właściwiego połykania).
              Pozdrawiam
              • marta.krusz Re: 18 miesięcy 29.06.12, 21:54
                Odruch ssania zostaje zintegrowany ("zanika") nawet w 6-7 m.ż. pod warunkiem że
                > dziecko ma możliwość pobierania pokarmu w inny sposób niż tylko przez ssanie.
                > A jeśli ktoś karmi dziecko tylko piersią, butelką czy przez niekapek (który też
                > podtrzymuje funkcje ssania) to dziecko nie mam możliwości wykształcić innych f
                > unkcji takich jak jedzenie z łyżeczki, dojrzałą funkcje połykania, gryzienia it
                > d. Co wpływa na kształtowanie aparatu mowy

Dokładnie. Dlatego nie należy przedłużać okresu karmienia butlą, czy pojenia niekapkiem do 18. miesiąca. Maksimum rok. To samo dotyczy smoka-uspokajacza. Powoływanie się na pseudo neurologiczne współczesne odkrycia w tej dziedzinie- dziedzinie dawno odkrytej i zbadanej - to wielkie wprowadzanie biednych, zatroskanych matek w błąd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka