sentslaue 06.06.10, 15:21 Mam cos takiego: she asked in a breathy whisper jedyne co mi przyszło do głowy to szept na przydechu, ale to takie nieromantyczne Pomózcie, proszę.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cirrea Re: breathy whisper 06.06.10, 21:21 Słowo "breathy" odnosi się do wydawania z siebie mowy prawie bezdźwięcznie, więc może: "zapytała (niemalże, prawie) bezdźwięcznym szeptem"? lub: "zapytała szeptem bez tchnienia"? Może jakoś Cię to zainspiruje Odpowiedz Link
nobullshit Re: breathy whisper 06.06.10, 23:10 Breahty - characterised or accompanied by the audible passage of breath / with noticeable passage of breath Świszczącym szeptem? Ochrypłym szeptem? Odpowiedz Link
cirrea Re: breathy whisper 07.06.10, 11:00 Zgadza się, ale nie wiem czy 'świszczący szept', albo 'ochrypły szept' jest wystarczający romantyczny dla kontekstu. Jeśli żadna z moich propozycji nie pasuje, to 'ochrypły szept' brzmi chyba lepiej od 'świszczącego'. Minusem, ale zarazem i plusem 'breathy' jest to, że nie ma jednego słusznego tłumaczenia tego słowa Odpowiedz Link
cirrea Re: breathy whisper 07.06.10, 11:40 znalazłam jeszcze 'dysząco, dyszący'. Czy szept może być 'dyszący'? Odpowiedz Link
lira_korbowa Re: breathy whisper 07.06.10, 12:25 Nie brzmi to dobrze. Wprawdzie - jak widzę - znaczenie jest nieco inne, ale polski szept bywa zdławiony albo zduszony. Odpowiedz Link
cirrea Re: breathy whisper 07.06.10, 12:52 Idąc tym tropem, będąc dalekim od słowa 'breathy', na zasadzie burzy mózgów można powiedzieć: szept konspiracyjny, chropowaty, urywany, nerwowy, tajemniczy, skryty, gorączkowy .... Ale wracając do propozycji Nobullshit, poszukałam tu i ówdzie, i częstą, polską kolokacją (odnoszącą się do 'breathy') ze słowem szept jest 'świszczący'. Decyzja należy do autora postu Odpowiedz Link
tiresias Re: breathy whisper 07.06.10, 12:29 spotkałem się kiedyś z frazą: ""Zabierz te łapy!", powiedziała Mariola zduszonym szeptem. Leon zdjął rękawiczki i [...]". chyba o to by się rozchodziło Odpowiedz Link
viki2lav Re: breathy whisper 07.06.10, 13:13 matko, wtedy sie dobieral do lateksu, czarnego! Odpowiedz Link
tiresias Re: breathy whisper 07.06.10, 13:36 ma się rozumieć, wiki, piątka z lektury + całuski i papatki. Odpowiedz Link
sentslaue Re: breathy whisper 07.06.10, 13:54 znalazłam angielska strone foniatryczna i posłuchałam tam tych róznych sposobów mówienia i faktycznie ten "breathy" był taki przyduszony... Dzięki ogromne! Odpowiedz Link