Dodaj do ulubionych

Szukamy tłumaczy-pasjonatów!

29.10.10, 13:06
Witam,

jestem jednym z założycieli Grupy devMedia.pl, która zajmuje się między innymi tłumaczeniem ciekawych wpisów z zagranicznych blogów z branży IT (devBlogi). Ponieważ ten pomysł całkiem fajnie się przyjął wśród społeczności programistów, pomyśleliśmy, że coś podobnego można by zrobić z blogami o innej tematyce. Założyliśmy więc dwa nowe blogi: mnmlzm (na temat minimalizmu) i ZenBlogi (gdzie chcielibyśmy umieszczać tłumaczenia wpisów na temat ogólnopojętego rozwoju osobistego).

Ponieważ nie jesteśmy w stanie sami prowadzić tak wielu serwisów, zwracamy się z pytaniem, czy znajdują się tutaj jacyś pasjonaci języka angielskiego, którzy chcieliby potrenować swoje umiejętności językowe, przy okazji zyskując możliwość pokazania swojej pracy szerszemu gronu odbiorców.

Jeśli chciałbyś (bądź chciałabyś) czegoś takiego spróbować, możesz skontaktować się z nami pod adresem kontakt@devmedia.pl. Omówimy wówczas szczegóły naszej ewentualnej współpracy :]

Pozdrawiam,
Marek Stój
Obserwuj wątek
    • marinellla Re: Szukamy tłumaczy-pasjonatów! 04.11.10, 18:24
      A ja poszukuję piekarza-pasjonata, który w ramach rozwoju pasji i kontaktu z pieczywem upiecze mi rogalika.
      • gaarsch a ja nie chcę rogalika, wolę loda ;) 07.11.10, 01:18
        • marinellla Re: a ja nie chcę rogalika, wolę loda ;) 09.11.10, 17:14
          Ja po namyślę chcę mieszkanie od murarza pasjonata. Rogalika oddam w dobre ręcesmile
          • azm2 Re: a ja nie chcę rogalika, wolę loda ;) 11.11.10, 00:47
            Jakoś nikt nie poszukuje fryzjera-pasjonata albo chirurga-pasjonata...

Coś mi się zdaje, że pasjonat powinien pracować za darmo - wtedy spełni oczekiwania.
            • marinellla Re: a ja nie chcę rogalika, wolę loda ;) 14.11.10, 17:10
              Jak wiadomo, tłumaczenia to hobby, tłumacz żyje z dochodów ze swych posiadłości i kocha tłumaczyć jakieś blogi dla jakiejś firmy za darmo. Genialnie i bez słownika.
    • nobullshit Re: Szukamy tłumaczy-pasjonatów! 14.11.10, 18:26
      Może by się jednak ktoś z Koleżanek i Kolegów zlitował? Bo z góry współczuję "szerszemu gronu odbiorców", któremu będą "pokazywać swoje prace pasjonaci języka angielskiego trenujący umiejętności językowe". Eksperymentów na ludziach zakazała Konwencja Genewska!
      Strzeż nas Boże przed pasjonatami i ześlij z nieba fachowców.
      • nobullshit !!! :)) 15.11.10, 01:24
        Zupełnie niechcący ustrzeliłam poprzednim postem 25000. smile)
      • yskyerka Re: Szukamy tłumaczy-pasjonatów! 16.11.10, 02:55
        NB, uwielbiam twoje teksty!
        • marinellla Re: Szukamy tłumaczy-pasjonatów! 19.11.10, 21:30
          big_grin
      • jean.jacques Re: Szukamy tłumaczy-pasjonatów! 03.12.10, 09:30
        Zorganizujmy petycję zaadresowaną do Rady Języka Polskiego, żeby wreszcie oficjalnie zlikwidowała gołe pojęcie 'tłumacz' i na jego miejsce wprowadziła do języka rozróżnienie:
        - tłumacz profesjonalista;
        - tłumacz frajer.
        • john_doaw Re: Szukamy tłumaczy-pasjonatów! 11.12.10, 15:43
          Jedno i drugie to wciąz przede wszystkim 'tłumacz", a autor wątku nie kryje, że nie zamierza "wycyckiwać' pasjonatów. A dobrze być pasjonatem chyba w tej profesji. I nie tylko tej. Tylko gdzie się ową pasję kupuje? I za ile?sad
          • nobullshit Re: Szukamy tłumaczy-pasjonatów! 11.12.10, 21:58
            Ja akurat nie krytykowałam założyciela wątku za to, że proponuje darmową współpracę pasjonatom. Wprawdzie mógłby im przy okazji - w zamian - zaproponować redakcję, ocenę, naukę, ale to już nie moja broszka. Chodziło mi przede wszystkim o ochronę szerszego społeczeństwa przed wytworami tych pasji, bo imho do pewnego momentu pasjonat powinien trzymać swoje rzeczy w szufladzie.
            Przykład? Zaglądam czasem na uroczą stronę napisy.info, z której można sobie ściągnąć za darmo polskie napisy do ściągniętych również za darmo (tzn. spiratowanych) filmów z sieci.
            Stronę robią właśnie pasjonaci, a łatwowierna gawiedź te napisy ściąga. W sumie, może i mają za swoje, bo odbywa się to wszystko na pograniczu legalności. Ale np. wczoraj przeczytałam, że "I'd go nuts" znaczy "Muszę pojechać po orzechy". Takie pasje powinny być karalne.

• john_doaw Re: Szukamy tłumaczy-pasjonatów! 13.12.10, 14:22
              Szukają przede wszystkim, zgodnie z tytułem, tłumaczy. A przez omówienie ewentuaklnej wspólpracy rozumiem obgadanie warunkow finasnowych. Może nieprzypadkiem facet załozyl wątek własnie tam, gdzie udzielają sie tłumacze?
              • marinellla Re: Szukamy tłumaczy-pasjonatów! 15.12.10, 13:32
                "trenowanie umiejętności" i "pokazywanie prac szerszemu gronu" nie sugeruje poszukiwania profesjonalistów, tylko zapaleńców, którzy będą się cieszyć, że w ogóle coś mogą przetłumaczyć dla łaskawego zleceniodawcy...
                ale mogę się mylić
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka