ryfka81 29.11.04, 19:40 Zna ktoś może jakieś angielskie określenie na "karierowicza"? W słowniku podają "careerist", ale szukam czegoś innego. Może jakiś slang? Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan.kulczyk Re: Karierowicz 29.11.04, 19:59 Careerist to dobre słowo, ale rzadziej używane niż polskie "karierowicz". Na ludzi pnących się mocno do góry mówiono kiedyś upwardly mobile people. Na początku był to chyba język gazet, teraz określenie się mocno zbanalizowało i jest używane dość szyderczo. Może to coś da? Spotkałem się też z określeniem: "rat racer" (od wyścigu szczurów) Odpowiedz Link
ryfka81 Re: Karierowicz 29.11.04, 20:48 Pan jan.kulczyk jak zwykle niezastąpiony! Bardzo dziękuję. Oba określenia świetnie się nadają. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
muszka3 Re: Karierowicz 30.11.04, 02:21 Zapomnialam dodac - jezeli nie musi byc jedno slowo, to w Ameryce jest popularne - "a person climbing a corporate ladder" Odpowiedz Link
ryfka81 Re: Karierowicz 30.11.04, 09:35 O! Nie pomyslałam o tym. A chyba najlepiej mi pasuje do kontekstu. Dziękuję serdecznie! Pozdrawiam! Odpowiedz Link
annamaria0 Re: Karierowicz 30.11.04, 14:43 Zetknelam sie tez z "social climber" - to raczej w kontekscie aspirowania do wyzszej sfery spolecznej. Odpowiedz Link
jan.kulczyk Re: Karierowicz 30.11.04, 15:05 > Zetknelam sie tez z "social climber" No tak, jak to śpiewał niezapomniany Marillion: "social climbers polish ladders" ) Coś a la yuppie mogłoby być też określenie "dink" (double income-no kids) ) pozdrawiam Odpowiedz Link
karul a gdyby tak 01.12.04, 03:31 bottom feeder - to o ludziach, ktorzy bez skrupulow ida do przodu, przez blota, pozerajac po drodze slabszych. Odpowiedz Link
jersey.girl Re: Karierowicz 03.12.04, 06:16 hihi, zainteresowalo mnie to dink/dinky, wiec znalzlam liste podobny akronimow: www.shartwell.freeserve.co.uk/humor-site/acronyms.htm moj ulubiony to LOMBARD . Odpowiedz Link
arywistka Re: Karierowicz 04.12.04, 08:23 Ja też jestem kimś podobnym do karierowicza, a ściślej arywistką i podpisuję się placehunter. Możesz jeszcze wybierać w "climber", "upstart" - wprawdzie to synonimy arywisty - i "pusher". Pozdrawiam, arywistka Odpowiedz Link
jan.kulczyk Re: Karierowicz 04.12.04, 14:54 Miałem tu właśnie zapodać upstart, ale to niezupełnie to samo, co arywista. Arywista to właśnie karierowicz. Zakłada to stan ciągłego "robienia kariery". Upstart to ktoś, kto już zrobił karierę i to szybki. Dlatego zrobił się bezczelny. To raczej parweniusz. Taki, co mu słoma z butów... Pozdrawiam Odpowiedz Link