minka5 21.05.05, 18:44 Czy ktos zechce mi powiedziec ile wynosza stawki urzedowe za tlumaczenie? Czy jest to tez zalezne od jezyka? Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mike2341 Re: stawki urzedowe 21.05.05, 22:38 Polecam stronę TEPIS i lekturę rozporządzenia o wynagrodzeniach § 2. 1. Stawki wynagrodzenia tłumacza przysięgłego za sporządzenie poświadczonego tłumaczenia wynoszą: 1) za stronę tłumaczenia na język polski: a) z języka angielskiego, niemieckiego, francuskiego i rosyjskiego - 23 zł, b) z innego języka europejskiego i z języka łacińskiego - 24,77 zł, c) z języka pozaeuropejskiego posługującego się alfabetem łacińskim - 30,07 zł, d) z języka pozaeuropejskiego posługującego się alfabetem niełacińskim lub ideogramami - 33,61 zł; 2) za stronę tłumaczenia z języka polskiego: a) na język angielski, niemiecki, francuski i rosyjski - 30,07 zł, b) na inny język europejski i na język łaciński - 35,38 zł, c) na język pozaeuropejski posługujący się alfabetem łacińskim - 40,69 zł, d) na język pozaeuropejski posługujący się alfabetem niełacińskim lub ideogramami - 49,54 zł. btw- strona tł. prz. wynosi zaledwie 1125 zn ze spacjami www.tepis.org.pl/ www.tepis.org.pl/wstep/komunikaty/wynagrodzenia.htm Rozporządzenie określa stawki wynagrodzenia za czynności tłumacza przysięgłego, wykonane na żądanie sądu, prokuratora, Policji oraz organów administracji publicznej. W przypadku tłumaczeń prz. dla pozostałych podmiotów (firm, osób, itp.) obecnie stawki ustalane są dowolnie polecam tez lekturę nowej ustawy o tłumaczach prz. www.tepis.org.pl/wstep/komunikaty/ustawa.htm Jeśli jesteś VATowcem, to za tłumaczenia powinnaś zawsze doliczać VAT (22%), ale to wynika z Ustawy o VAT (btw-czasami sądy nie chcą faktur vat przyjmować, ale to już inny problem...) Odpowiedz Link
minka5 Re: stawki urzedowe 22.05.05, 00:50 Serdecznie, serdecznie dziekuje za ta wyczerpujaca odpowiedz. Biuro prywatne prosi mnie o tlumaczenia wdlug stawek urzedowych. Tak niezuplenie wiem co z tym zrobic, bo wydaje mi sie troche nisko w porownaniu do normalnych stawek biur. Czy ktos ma dosiawdczenie (i moze mi doradzic)czy w ogole dyskutowac z tym biurem? Czy to tez zwykly wyzysk? Odpowiedz Link
barti111 Re: stawki urzedowe 23.05.05, 20:58 a tak przy okazji, wiecie jakich stawek mogę oczekiwać nie bedąc tłumaczem przysięgłym?? Odpowiedz Link
millefiori Stawki wydawnicze i inne 23.05.05, 21:05 Tu nastapila proba zebrania orientacyjnych danych: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11943&w=12593271&a=12804289 Odpowiedz Link