Dodaj do ulubionych

tematyka techniczna- linia do impregnacji papieru

25.05.05, 00:23
Witam ponowniesmilemam problem wiec zwracam sie do szanownego grona o pomocsmile)
staram sie przetlumaczyc z ANG na PL oferte na linie do impregnacji papieru i
produkcji folii "finish"- tak wiec jezyk czysto techniczny...pelno roznego
rodzaju walkow, rolek zasilanych roznymi silnikami.....czy znacie moze jakis
niezly slownik techniczny on-line?

przykladowe zwroty:
nozzle rows, stone bolts, splicing procedure, turret bearing, winder
bearings, AC-gear motor.

Ratujciesmile

Patrycja
Obserwuj wątek
    • azm2 Re: tematyka techniczna- linia do impregnacji pa 25.05.05, 09:45
      jeżeli szef zmusza cię do tego, to doradź mu, żeby odżałował kilkaset PLN na
      dobrego tłumacza. A jeżeli sama masz takie ambicje, to zacznij od kupienia
      papierowego słownika technicznego (trzeba czasem zainwestować, żeby zarobić).
      Ale po pierwszych pytaniach widzę, że nie masz pojęcia, na co się porywasz,
      więc skutki takiej pracy mogą być kiepskie.
      • patkag Re: tematyka techniczna- linia do impregnacji pa 25.05.05, 21:52
        czyli ze twoim zdaniem jezeli sie prosi o pomoc to jest to dowodem braku
        wiedzy? Do twojej wiadomosci slownik takowy posiadam ale zawsze lepiej jak sie
        z kims na dany temat podystkutuje, nieoprawdaz? zwroty przykladowe podalam dla
        przedstawienia tematyki.
        Konstruktywna krytyka - jak najbardziej...twoja sie do takiej raczej nie
        zalicza.

Pozdrawiam

Patrycja
        • szua Re: tematyka techniczna- linia do impregnacji pa 27.05.05, 16:02
          hej Patrycja, nie martw sie, zawsze znajdzie sie ktos kto bedzie probowal innej
          osobie dokopac werbalnie, nie wiem skad tyle agresji w ludziach... polecam ci
          szukanie w googlach na zasadzie prob i bledow, wpisz dany zwrot i na pewno na
          stronach ktore znajdziesz beda opisy urzadzen itp, potem poszukaj podobnych
          stron po polsku i porownaj, jak tak robilam keidys tekst o poligrafii i udalo
          sie idealnie, moze w ten sposob cos wiecej ci sie uda.
          powodzenia
          • patkag Re: tematyka techniczna- linia do impregnacji pa 27.05.05, 17:14
            szua to jest musze przyznac swietny sposobsmile a ile sie czlowiek nauczyc
            mozesmile)) dziekuje za mile slowasmile nawet nie wiesz ile one dla mnie znaczasmile

pozdrawiam upalnie

Patrycja
          • crannmer Zrodla agresji 27.05.05, 18:28
            szua napisała:

> hej Patrycja, nie martw sie, zawsze znajdzie sie ktos kto bedzie probowal
            > innej osobie dokopac werbalnie,

Musisz potrafic rozroznic miedzy probie dokopania, a sprowadzeniu z oblokow na
            ziemie. Azm wykonal to drugie.

> nie wiem skad tyle agresji w ludziach...

Jedna z przyczyn agresji jest multum niepoprawnych az do zupelnego absurdu
            tlumaczen specjalistycznych, szczegolnie technicznych. Popelnianych przez osoby,
            ktore o rozpatrywanej dziedzinie wiedzy w zadnym jezyku nie maja pojecia.

I pozniej wychodza kwiatki w stylu: german jest polprzewodnikiem - ein Deutscher
            ist Halbführer.

> jak tak robilam keidys tekst o poligrafii i udalo
            > sie idealnie,

A stwierdzil to kto? Dwujezyczny specjalista od poligrafii, czy filolog?

> moze w ten sposob cos wiecej ci sie uda.

Metoda sluszna i zbawienna, daje dobre wyniki wylacznie, gdy ma sie pewna
            przynajmniej wiedze ogolna na dany temat (tutaj np. budowa maszyn i
            elektrotechnika jako wstep do poligrafii).

Najlepszy nawet humanista (o chumanistach nie wspominajac) bez technicznej
            podbudowy zginie w takim temacie jak sliwka w szambie.

W pelni popieram azm zarowno w tresci, jak i w formie.

MfG

C.
            • patkag Re: Zrodla agresji 27.05.05, 18:38
              ja tez sie zgadzam smile ale wiesz co jest wazne? forma przekazu jest wazna.
              a tak na marginesie to nIe jestem tak beznadziejnie nieodpowiedzialna zeby
              robic jakiekolwiek tlumaczenie techniczne bez intensynych konsultacji ze
              specjalistami danej dziedziny.

zycze milego popoludnia

Patrycja
            • azm2 Re: Zrodla agresji 29.05.05, 11:30
              crannmer napisał:

Musisz potrafic rozroznic miedzy probie dokopania, a sprowadzeniu z oblokow na
              ziemię. Azm wykonal to drugie."

I niczego innego nie miałem na myśli smile.

Dla uzupełnienia: jestem inżynierem, tłumaczę teksty techniczne, handlowe i co
              nieco prawnych (ale tylko w takim zakresie, w jakim spotykalem się z nimi w
              pracy biurowej). Nie zabieram się za biologię, filozofię, księgowość itd, bo
              znam granice mojej kompetencji. Patkag jeszcze nie zna granic swojej
              kompetencji i strzela na oślep. A skutki mogą być bolesne dla jej kieszeni.
          • azm2 Re: tematyka techniczna- linia do impregnacji pa 29.05.05, 11:34
            szua napisała:

" zawsze znajdzie sie ktos kto bedzie probowal innej osobie dokopac werbalnie,
            nie wiem skad tyle agresji w ludziach."

A w którym fragmencie mojego postu znajdujesz agresję?
    • konskipsiinteres Re: tematyka techniczna- linia do impregnacji pa 31.05.05, 20:46
      Nie jestem expertem w tej dziedzinie, ale tak na chłopski rozum:

nozzle rows - rzędy dysz
      AC-gear motor - silnik napędu na prąd zmienny
      turret bearing - obsada (łoże, nośnik) wieżyczki (głowicy)
      stone bolt - kotwa, kotwiczka, trzpień z zawleczką
      winder bearings - obsada, łoże, nośnik, umocowanie zginaczy (zginarek)

Cały kłopot z terminami polega na tym, że nie są uniwersalne.
      • crannmer Re: tematyka techniczna- linia do impregnacji pa 31.05.05, 22:01
        konskipsiinteres napisał:

> Nie jestem expertem w tej dziedzinie, ale tak na chłopski rozum:

I dobrze, ze sprobowales, bo od razu mamy negatywny przyklad, co nieeksperci w
        takich przypadkach produkuja:

> AC-gear motor - silnik napędu na prąd zmienny

gear motor - silnik (najczesciej elektryczny) zblokowany z przekladnia
        (najczesciej redukcyjna). Popularnie zwany silnikiem przekladniowym.

> Cały kłopot z terminami polega na tym, że nie są uniwersalne.

Otoz to, a znaczenie moze wychwycic z kontekstu minimalny przynajmniej fachowiec.

MfG

C.
        • patkag Re: tematyka techniczna- linia do impregnacji pa 02.06.05, 00:18
          smile) wszyscy jestescie kochanismile wszystkie uwagi sa dla mnie cenne....i co? i
          dlatego juz wiem czego sie nie podejmowac...ale przeciez czlowiek uczy sie
          kazdego dnia czegos nowegosmile bardzo delikatnie, zrecznie i dyplomatycznie
          wycofalam sie z tego tlumaczeniasmile)
          dziekue wszystkim smile

Patrycja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka