bancha 17.02.06, 17:15 czy moze cie polecic mi jakis program do tlumaczen i ewentualnie podac skad mozna go sciagnac.pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanula Re: programy do tlumaczen 17.02.06, 19:16 Na tak postawione pytanie w zasadzie nie da się odpowiedzieć. Co masz na myśli mówiąc "programy do tłumaczeń"? Odpowiedz Link
malakas Re: programy do tlumaczen 17.02.06, 20:10 Mogę Ci polecić, choć ściągnąć się go nie da. babelfish.altavista.com Najlepiej radzi sobie z parą EN/DE. Zapewne o te języki chodziło, nie? Pzdr m. Odpowiedz Link
andrzejmierzejewski Re: programy do tlumaczen 18.02.06, 10:43 i już wiadomo, dlaczego są tłumacze oferujący stronę przeliczeniową po 10 PLN. Korzystają z babelfisha i myślą, że takie tłumaczenie ma jakąś wartość. A po jakimś czasie okaże się, że klient nie chce podwyższyć stawki, bo widać, że pracował komputer, a tłumacz nie rozumie, o co chodzi w tekście. Odpowiedz Link
hajota Re: programy do tlumaczen 18.02.06, 11:41 Wspaniałe efekty osiągają krzewiciele wiary posługujący się translatorami: mb-soft.com/believe/tps/john.htm (to już klasyka) www.shaikhsiddiqui.com/PLislam.html (zwracam uwagę na Porcelanę w drugim akapicie). Odpowiedz Link
jottka apropo krzewicieli wiary 18.02.06, 13:06 to oni działają wg sprawdzonej zasady 'credo, quia absurdum' sama widzisz, że sie bezpodstawnie czepiasz Odpowiedz Link
hajota Re: apropo krzewicieli wiary 18.02.06, 20:38 sie wcale nie czepiam . Uwielbiam Typowego Anglika. Typowy Anglik zawsze poprawia mi humor. Odpowiedz Link
malakas Re: programy do tlumaczen 18.02.06, 19:44 Nie bardzo rozumiem, czy ta uwaga była natury ogólnej czy rodzajem jakiej insynuacji w stosunku do mnie. Zresztą w obu przypadkach kompletnie nieuzasadniona. Odniosę się tylko do pierwszej hipotezy. Otóż nie spotkałem się jeszcze z klientem, a tym bardziej pośrednikiem, który nie potrafiłby odróżnić tłumaczenia maszynowego od "prawdziwego". Musiałby być kompletnym debilem by płacić nawet 10 zł za coś co jest powszechnie dostępne za darmo. Poza tym nie zgodzę się by tłumaczenia z niemieckiego na angielski dokonywane przez babelfisha są bez wartości. Czasem korzystam z nich by zorientować się o co chodzi w jakimś tekście niemieckim, którego niestety nie znam z całkiem zadowalającym skutkiem. Odpowiedz Link
andrzejmierzejewski Re: programy do tlumaczen 18.02.06, 21:53 Nie było moją intencją insynuowanie czegokolwiek . Ale zetknąłem się już z tłumaczeniem z niemieckiego na polski dokonanym przez babelfish i tylko nieznacznie skorygowanym przez "ludzkiego tłumacza". Nieznacznie, bo nie potrafił nawet wygładzić stylu na tyle, żeby dawało się czytać bez bólu zębów. Facet po prostu nie rozumiał, o czym pisał. A według jego zapewnień miało być bardzo specjalistycznie. Odpowiedz Link
anna-pia Re: programy do tlumaczen 19.02.06, 00:12 WordFast wrzuć w wyszukiwarkę - wersja do tłumaczenia tekstów do ok. 25 - 30 stron za darmo SDLX - wersja 30-dniowa za darmo Odpowiedz Link