Dodaj do ulubionych

Tłumaczenie dla policji - ceny

07.05.07, 12:08
Za 1h tłumaczenia ustnego(wezwanie w dniu tłumaczenia) chcą mi zapłacić 39
brutto. Uważam że do tych 130% stawki podstawowej powinno być jeszcze 50% za
tłumaczenie w dniu zlecenia. Czy mam rację. Jak poniższe ma się obecnie do
stawek: tepis.org.pl/towarzystwo/komunikaty/rms27-02-2007.pdf
Obserwuj wątek
    • tiresias Re: Tłumaczenie dla policji - ceny 07.05.07, 12:32
      pytanie należałoby postawić inaczej:
      czy chcesz się kopać z kuniem?
      ja robiąc dla sądu (szczególnie ustne) trace masę pieniędzy, ale co mam zrobić?
      • micmarci Re: Tłumaczenie dla policji - ceny 07.05.07, 12:36
        No ja też. No ale decydując się na tą fuchę wiedziałem, że na wezwania będę
        musiał reagować. Masz jakąś radę co do meritum?
    • jottka Re: Tłumaczenie dla policji - ceny 07.05.07, 12:34
      kiedy policja niemal zawsze wzywa na już, a liczy normalnie, a kwestia zapłaty
      zależy tak naprawdę od tego, co ci na powołaniu wpisząsmile no ale to nie jest
      'postępowanie przyspieszone' (to są te sądy 24godzinne i wtedy musisz sie stawić
      w nocy o północy i za to ci doliczają jakże hojnie drugie tyle), zakłada się, że
      jak cię wzywają na policję, to szczególnie się nie musisz przygotowywać (to nie
      rozprawa), umiesz to i tak.

ale tak na marginesie - jesteś świadom, że policji jako organowi normalnego
      rachunku nie wystawisz? w pojęciu urzędu skarbowego powołanie stanowi
      specyficzną formę umowy o dzieło, odciągną ci podatek i pita wystawią na koniec
      roku, nie łudź sie
      • jottka tiresias 07.05.07, 12:37
        bardzo pięknie to ująłeśsmile ale pocieszającym faktem jest to, że taka na przykład
        policja jednak płaci, a od prokuratury należnych mi pieniędzy wyskomleć od ho ho
        ho nie mogę. a może nawet ho ho ho hosad
        • matt.cobosco jottka 07.05.07, 13:59
          "Nasza" prokuratura chyba już tak ma. Ja czekam na ok. 40 zł. od 2001 r. i
          obawiam się, że już się nie doczekamwink
      • micmarci Re: Tłumaczenie dla policji - ceny 07.05.07, 12:39
        Wiem, wiem że będzie PIT 8b. W przeszłości jednak tłumaczyłem ustnie, gdzie
        zlecenie wystawiono mi dzień wcześniej lub wyłącznie pisemnie. Rzeczone
        tłumaczenie to pakiet: 9:00 przesłuchanie na komendzie i 15:00 rozprawa w
        grodzkim, bo obcokrajoweic nie ma adresu w kraju i wyjeżdża.
        • jottka Re: Tłumaczenie dla policji - ceny 07.05.07, 12:46
          obawiam się, że może być trudno z tym doliczeniem dodatku za superekspres -
          głównie z tego powodu, że sąd ci wyciągnie rozporządzenie o stawkach, a tam
          wyraźnie napisano, że należy ci sie dodatek za tłumaczenie w dniu zlecenia, ale
          w punkcie mówiącym o pisemnych. przy punkcie dot. ustnych nic takiego nie ma,
          więc sąd ci powie, żebyś spadał, jego obowiązuje rozporządzenie, a nie twoje
          kaprysy.

chyba że trafisz na życzliwe organa, które jakoś wyinterpretują dodatkowe
          pieniądze dla ciebie, ale na cud bym nie liczyła
          • micmarci Re: Tłumaczenie dla policji - ceny 07.05.07, 12:54
            Czyli 39 za godzinę. Ok. Postępowanie jednak jest przyspieszone (dziś
            przesłuchanie i wyrok), także 100% dodatek (zamiast 30%) i tak urwę. Dziękuję.
            • jottka Re: Tłumaczenie dla policji - ceny 07.05.07, 13:03
              nieno, jak przyspieszone, to ci się szczęśliwie z mocy prawa należy - ale jeśli
              cię zwyczajnie wezwą na dziś (albo pan policjant już dzwoni do drzwi, żeby cię
              zawieźć na przesłuchanie na lotnisko, bo cudzoziemcowi walizkę ukradli), to na
              dodatki nie ma co liczyćsad
              • kahor Re: Tłumaczenie dla policji - ceny 17.05.07, 09:55
                Uważam, że powinni jedka przestrzegać ustawy - ale prawda jest taka, że jak raz
                się postawisz, to cię następny raz nie wezwą. ale najbardziej mnie wkurza, że
                jak jestem na tłumaczeniu na policji to nawet kawy mi nie zaproponują, że nie
                wspomnę już o grzecznościowym pytaniu, czy mam czym wrócić do domu, szczególnie
                jak jest późno w nocy...
                • mazur39 dopisujesz godzine wiecej do faktury 17.05.07, 10:35
                  i masz na taksowke. akceptuja takie rozwiazanie.
                  • frodolong Re: dopisujesz godzine wiecej do faktury 21.05.07, 10:57
                    ja jak zwykle nie zorientowana. Na jakies podtsaiw prawnej liczyci einaczej w
                    postepowaniach przyspieszonych?? Bo wlasnie teraz z wtakim uczestniczyłam
                    (piątek policja) sobota sąd. Tylko, że na rozprawie de facto okazało się , że
                    żadne orzeczenie nie zapadnie, bo jeden z poszkodowanych wcią zprzebywający w
                    szpitalu poczuł sie gorzej i zmieniła sie kwalifikacja czyny i nie bedzie
                    przyspieszonego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka