kicior99 21.01.04, 13:40 czy znacie takie wyrazenia ktore sie zrosly do tego stopnia ze nie zdajemy sobie sprawe ze to 2 wyrazy? Cos tak jak z jetyszalem... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
millefiori Re: ten psiakrew 21.01.04, 14:52 Przypomnial mi sie synonim psiakrwi: psiajucha. Kiedys spotkalam na pismie (Reymont? Sienkiewicz?) uzycie psiakrwi(psiejkrwi? jak to sie naprawde odmienia?) w liczbie mnogiej - wy psiekrewie. Inne zrosniecia wygrzebane z pamieci: powsinoga (nawet 3 wyrazy!) pierdzistołek (niepochlebnie o urzedniku) i grupa mlodopolskich nazwisk o dosc imperatywnym wydzwieku. Nie wiem, czy wg przyjetych kryteriow zakwalifikujesz nastepujace: obibok pucybut wodoglowie Dygam z Budy, Millefiori Odpowiedz Link
isanda Re: ten psiakrew 21.01.04, 16:50 skarżypyta wiercipięta chwalipięta skurczybyk pozdrowienia Odpowiedz Link
isanda Re: ten psiakrew 21.01.04, 17:26 3-wyrazowe: niepełnosprawni, bynajmniej, conajmniej, przynajmniej, oczajdusza poza tym: krwiopijca męczydusza całokształt półdiablę podkoszulka biurokrata (czy to ten co idzie za kraty za swoją pracę w biurze?) moczygęba i parę pożyczonych: bruderszaft biznesmen Odpowiedz Link
isanda Re: Kurdebalans! (n/txt) 21.01.04, 18:10 fatamorgana listonosz biustonosz oraz pożyczony i aż nazbyt często w Polsce używany: weekend Odpowiedz Link
isanda Re: paliwoda 21.01.04, 18:24 i takze pozyczone: Millefiori - ta ktora siedzi wlasnie przy komputerze gdzies tam w innym zlepku slownym: Budapeszcie Odpowiedz Link
isanda Re: poduszka 21.01.04, 22:50 moje dzieci twierdzą, że poduszka, czyli coś co się podkłada pod uszka, wobec tego także: podgłówek, podnóżek, nagłówek, półgłówek i przygłupek Odpowiedz Link
millefiori Re: paliwoda 22.01.04, 00:23 isanda napisała: > i takze pozyczone: Millefiori - ta ktora siedzi wlasnie przy komputerze gdzies > tam w innym zlepku slownym: Budapeszcie Swiete slowa, Isando, siedze w Budzie z widokiem na Peszt, na dodatek z kotem na kolanach, a rzeczony kot plci zenskiej ma tez zlepkowe imie: Dakota (bo to jest kot dany). Serdecznosci, Millefiori Odpowiedz Link
isanda Re: dobranoc 22.01.04, 02:43 skoro już o kotach mowa, to czy łaskotki są zlepkiem łaski i kotków? a poza tym, to ja też robię coś, co jest zlepkiem słów: telewizja - właśnie się gapię oczopląs - bo się oglądam polskie wiadomości północ - bo już dawno minęła no i: DOBRANOC Odpowiedz Link
baloo Re: dobranoc 22.01.04, 04:32 to dodajmy : - parzybroda - liczykrupa - chudopacholek - hreczkosiej i moze Gorywoda Manfred ? oraz wies Męcikał Odpowiedz Link
millefiori Dobre południe 22.01.04, 12:44 Gorywoda jest zapewne tym od Piwnic Gorywodow przy rynku w Bytomiu (zwanym po remoncie Placem Czerwonym). Nomen omen, daaaaawno temu piwnice byly pelne wszelakich win, okowity i gorzolki. To juz teraz wiesz, skad u Karola Maya wziela sie woda ognista, howk. A mlodopolskie nazwiska, o ktorych wspominalam w poscie nr 2 to: Palimąka Mlekodaj (zeby zostac tylko przy wysokich urzednikach panstwowych l.70.) Dygam z Budy Millefiori Odpowiedz Link
millefiori Z pewna niesmialoscia... 22.01.04, 12:52 oczajdusza - ale nie jestem pewna, czy zatwierdzicie oczaja?? No i nazwy miejscowosci, Isanda byla pierwsza z Budapesztem, Baloo dorzucil Mecikał. Oto nastepne: Świniotop (nad Bugiem) Krasnystaw (ladny) Toruń (oj! - do pierwszego skojarzenia z runieciem, ale zaraz potem z runia mi sie skojarzylo; przynajmniej bedzie miekkie lądowanie). Dygam, Millefiori Odpowiedz Link
yanga Re: Z pewna niesmialoscia... 24.01.04, 18:29 Oho, już słyszę moją redaktorkę: "Oczajdusza?! Co to za słowo, TAKSIĘDZIŚNIEMÓWI!" Yandze ostatnio tak dopiekli redaktorzy, że tylko żółcią pluje, sorry. Ale strasznie mi się podoba to forum, to po prostu balsam na moją zgorzkniałą duszę. I uważam, że jest jakieś błędne koło: my, czyli autorzy i tłumacze, używamy pewnych słów, bo uznajemy je za adekwatne, redaktorzy nam je skreślają jako niedzisiejsze, a potem one naprawdę odchodzą w przeszłość, bo jakiś głupek je wyeliminował! Odpowiedz Link
millefiori Re: Z pewna niesmialoscia... 24.01.04, 21:55 yanga napisała: > Oho, już słyszę moją redaktorkę: "Oczajdusza?! Co to za słowo, > TAKSIĘDZIŚNIEMÓWI!" > Yandze ostatnio tak dopiekli redaktorzy, że tylko żółcią pluje, sorry. Ale > strasznie mi się podoba to forum, to po prostu balsam na moją zgorzkniałą > duszę. I uważam, że jest jakieś błędne koło: my, czyli autorzy i tłumacze, > używamy pewnych słów, bo uznajemy je za adekwatne, redaktorzy nam je skreślają > jako niedzisiejsze, a potem one naprawdę odchodzą w przeszłość, bo jakiś głupek > > je wyeliminował! Rozumiem Twoja gorycz, ale nie martw sie, wcale nie tak latwo redaktorom wyeliminowac slowa z jezyka, na cale szczescie! I nastepna zbitka, aby utrzymac sie w temacie: wydrwigrosz - czy juz moze byl? Odpowiedz Link
jacklosi Re: czupiradło 22.01.04, 10:49 isanda napisała: > czupiradło > hulajnoga Proszę o wyjaśnienie dla niewtajemniczonych (w tym dla mnie), z czego się składa czupiradło. Czup i radło? Co to jest czup? JK Odpowiedz Link
jacek.placek Re: ten psiakrew 22.01.04, 14:08 świniopas włóczykij czteropak i inne wielopaki wielokąty wieloboki Odpowiedz Link
isanda Re: wniebowzięta 22.01.04, 19:56 czytając to wszystko czuję się na 3 wyrazy: wniebowzięta a jeśli chodzi o wielkie metropolie w których mieszkamy to ja mieszkam w grajdołku (gramy tu sobie w karty w dołkach) i na zadupiu Odpowiedz Link
skarbek-mm A może historycznie? 23.01.04, 08:53 Wszystkie liczebniki pow. 10: 11 to skrót od jeden na dziesięcie, 12 dwa na dziesięcie, 30 = trzy dziesięci. Słyszałam też "wkażdymądziazie" od "w każdym bądź razie", "wogle"=w ogóle. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
stefan4 Re: A może historycznie? 23.01.04, 09:56 skarbek-mm: > Wszystkie liczebniki pow. 10: 11 to skrót od jeden na dziesięcie, 12 dwa na > dziesięcie, 30 = trzy dziesięci. No nie, ,,sto'' czy ,,tysiąc'' nie są dwuczęściowe i złożone. Poza takimi okrąglakami chyba mosz recht. A dlaczego ni z tego ni z owego rosyjskie 40 (,,sorok'') jest zbudowane tak nietypowo? To pewnie też jest jakiś zrost, ale czemu taki dziwny? - Stefan Odpowiedz Link
skarbek-mm Rzeczpospolita 23.01.04, 14:13 Nazwa naszego państwa, i jej łaciński pierwowzór republika. A z greki: demokracja, psychologia i inne logie. Ale chodziło chyba tylko o słowa rdzennie polskie... Jeszcze kalki: Wszechmogący, Bogurodzica. Ponadto (trzy słowa), potem, zatem, wtem, wtedy, stamtąd, dotąd, Zabużanin Poniemiecki Prorodzinny Pozdrawiam Odpowiedz Link
kaj.ka Re: A może obcojęzycznie 27.01.04, 23:02 A mnie zawsze bawiło, i bawi rosyjskie сумасшедший sumasszedszyj. Tu juz całe zdanie prawie. Odpowiedz Link
yanga Re: ten psiakrew 30.01.04, 12:14 Mnie bardzo działa na wyobraźnię koparka: może być przedsiębierna i zasięrzutna - czyż to nie cudo? Odpowiedz Link
isanda Re: ten psiakrew 30.01.04, 13:52 skoro o cudach mowa to: cudotwórca bogobojny niebożę bałwochwalca obrazobójca świętokradztwo krzywoprzysięstwo oraz: fajtłapa - taki co fajta łapą kuternoga - czy to ten co dał nogę na drugą stronę oceanu na kutrze rybackim? Podbipięta drapichrust niechlujstwo - czy przeciwieństwem tego nie powinno być chlujstwo? Odpowiedz Link
stefan4 Re: ten psiakrew 30.01.04, 15:05 isanda : > obrazobójca To chyba wyłącznie o Olbrychskim, prawda? Natomiast ,,obrazoburca'' to insza inszość... - Stefan Odpowiedz Link
rrenata Re: ten psiakrew 30.01.04, 15:21 Dzień dobry! A jaki byłby status urwipołcia? Renata Odpowiedz Link
stefan4 Re: ten psiakrew 30.01.04, 16:44 rrenata: > A jaki byłby status urwipołcia? Pewnie taki jak złodzieja, tyle że wyspecjalizowanego do ograniczonego zakresu łupów. Natomiast rosyjski ,,złodiej'' to nie złodziej, tylko złoczyńca. - Stefan Odpowiedz Link
emka_1 Re: ten psiakrew 30.01.04, 15:24 stefan4 napisał: > isanda : > > obrazobójca > > To chyba wyłącznie o Olbrychskim, prawda? anienie, on był zdjęciobójca ale taki podkowiński, co w szale na 'szał' się rzucił chyba spełnia wymogi Odpowiedz Link
baloo Re: ten psiakrew 30.01.04, 15:58 obszczymurek mi sieprzypomnial. a ze wspomnianych gdzies wyzej rosyjskich kwiatkow,to moze niech bedzie "nietrudoljubiwyj" . Piekny jest, uwazam ;o) Odpowiedz Link
stefan4 Re: ten psiakrew 30.01.04, 16:55 baloo: > a ze wspomnianych gdzies wyzej rosyjskich kwiatkow,to moze niech > bedzie "nietrudoljubiwyj". Niepracofilny? Z tego samego paragrafu: ,,liubopytstwo''. - Stefan Odpowiedz Link
jottka to troche 30.01.04, 17:44 z boku tematu, ale skojarzyło mi sie pod wpływem zawsze zachwycał mnie staropolski tekst o tym, jak to matka boska bardzo lubieżna była Odpowiedz Link
szarykot jeszcze propos 3-wyrazowych 01.02.04, 18:09 postulat - żądanie klasy robotniczej, które zostanie wypełnione po stu latach Odpowiedz Link