Dodaj do ulubionych

Każda małża je zamyka!

15.08.11, 19:34
W stacji uzdatniania wody w Straszynie pracują nie tylko ludzie. Niezwykłe właściwości małż docenili specjaliści od czystej wody i wykorzystali je do biomonitoringu. Osiem małż kontroluje jakość pobieranej wody. Małże mają zazwyczaj uchylone muszle, ale w momencie pojawienia się zanieczyszczeń każda małża je zamyka - podaje pomorska.tv
wiadomosci.onet.pl/regionalne/trojmiasto/zadziwiajacy-sposob-na-uzyskanie-czystej-wody,1,4819876,region-wiadomosc.html
Ktoś jeszcze spotkał się z tą małżą?
Obserwuj wątek
    • bimota Re: Każda małża je zamyka! 15.08.11, 21:12
      Brzmi to to po zensku, trudno wiec sie dziwic...
      • aka10 Re: Każda małża je zamyka! 15.08.11, 22:25
        sjp.pwn.pl/slownik/2481010/ma%C5%82%C5%BC
        Żeńskich nie ma wink
        • dar61 Każdy/ -a małż/ -a je zamyka! 15.08.11, 23:18
          {aka10}:

...sjp.pwn.pl (...) Żeńskich nie ma...

Słownik ortograficzny języka polskiego wraz z zasadami pisowni i interpunkcji, wydanie poprawione - Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1986, strona 457.:

...małż -a; -e, -y a. -ów...
    • imponeross malze i pomarancze 15.08.11, 23:09
      randybvain napisał:

> W stacji uzdatniania wody w Straszynie pracują nie tylko ludzie. Niezwykłe właś
      > ciwości małż docenili specjaliści od czystej wody i wykorzystali je do b
      > iomonitoringu. Osiem małż kontroluje jakość pobieranej wody. Małże mają
      > zazwyczaj uchylone muszle, ale w momencie pojawienia się zanieczyszczeń każd
      > a małża
      je zamyka - podaje pomorska.tv
      > wiadomosci.onet.pl/regionalne/trojmiasto/zadziwiajacy-sposob-na-uzyskanie-czystej-wody,1,4819876,region-wiadomosc.html
      > Ktoś jeszcze spotkał się z tą małżą?

Ta malza to forma zgrabniejsza od formy ten malz, tak uwazam. Odwrotnie jest z pomaranczami - wole forme ten pomarancz (nie tylko jako kolor) niz forme ta pomarancza.
      • efedra Re: malze i pomarancze 15.08.11, 23:35
        imponeross napisał:

> wole forme ten pomarancz (nie tylko jako kolor) niz forme ta pomarancza.

Niestety, albo na szczęście, w tych sprawach gusty się nie liczą. Mnie małża nie razi, natomiast "ten pomarańcz" jeży mi włosy.
        • aka10 Re: malze i pomarancze 16.08.11, 21:32
          efedra napisała:

> imponeross napisał:
          >
          > > wole forme ten pomarancz (nie tylko jako kolor) niz forme ta pomarancza.
          >
          > Niestety, albo na szczęście, w tych sprawach gusty się nie liczą. Mnie małża ni
          > e razi, natomiast "ten pomarańcz" jeży mi włosy.

Dokladnie to samo chcialam napisac. Tak samo, jak razi mnie "ten perfum".
          • kicior99 Re: malze i pomarancze 21.08.11, 17:19
            i ten winogron
            • aka10 Re: malze i pomarancze 22.08.11, 18:31
              kicior99 napisał:

> i ten winogron

wg. mnie ten winogron, ten perfum i ten pomarańcz, to niepoprawne regionalizmy. Typowe dla Sląska.
        • imponeross 'ta pomarancza' to blad jezykowy 24.08.11, 00:35
          efedra napisała:

> imponeross napisał:
          >
          > > wole forme ten pomarancz (nie tylko jako kolor) niz forme ta pomarancza.
          >
          > Niestety, albo na szczęście, w tych sprawach gusty się nie liczą.

W tych sprawach licza sie WYLACZNIE gusty. W jezyku poprawne jest ZAWSZE to, co jest powszechnie uzywane. Nie ma innego kryterium poprawnosci jezykowej.

> Mnie małża ni
          > e razi,

A dlaczego niby mialaby razic? Raczej forma 'ten malz' razi, jest niewygodna do wymowienia i niezgrabna.

> natomiast "ten pomarańcz" jeży mi włosy.

Dla okreslenia koloru (kolor pomaranczowy) prawidlowa forma jest 'ten pomarancz'. W takim kontekscie uzycie formy 'ta pomarancza' to blad jezykowy.
    • reptar Re: Każda małża je zamyka! 16.08.11, 13:16
      randybvain napisał:

> Ktoś jeszcze spotkał się z tą małżą?

„Słownik języka polskiego” pod red. W. Doroszewskiego podaje:
      małża ż II przestarz. p. małż

Inne spotkania z tą małżą znajdziesz np. tutaj , wpisując z plusem przypadki nie dublujące się z odmianami męskiego małża, np +małżę lub +małżą.
      • kicior99 Re: Każda małża je zamyka! 21.08.11, 17:22
        Reptar, wy macie inne podejście. Wam, szaradzistom nie przeszkadzają żadne okoliczności, ważne by wyraz był i by się go dało użyć w krzyżówce, bo obecne tworzywo jest wyeksploatowane do granic możliwości. Stosujecie przy tym różne tricki poniżej pasa. Tak postąpiliście m. in. z firaną - ktoś znalazł w jakimś słowniku, że to jest forma gwarowa - i już macie czyste sumienia smile Jednak w języku używanym do komunikacji a zwłaszcza mówionym obowiązują nieco inne zasady...
        • reptar Re: Każda małża je zamyka! 21.08.11, 17:33
          Myślę, że za firanę odpowiedzialni są nie szaradziści, lecz patologiczni przeciwnicy zdrobnień i wszystkiego, co zdrobnienie przypomina, a w szczególności tacy, którzy przypadkiem równocześnie są producentami, handlarzami i ogłoszeniodawcami, i którym się wydaje, że firanki nikt by nie kupił. Rozejrzyj się po szyldach i ulotkach.

A w języku żywym rzeczywiście obowiązują nieco inne zasady, i kiedy ktoś mówi "ta małża" (albo "któren", albo "szłem"), to go rozumiem i niekoniecznie poprawiam, bo w języku żywym nie chodzi o poprawność, tylko o komunikatywność.
        • bimota Re: Każda małża je zamyka! 21.08.11, 23:43
          O co chodzi z ta firana ?
          • kicior99 Re: Każda małża je zamyka! 22.08.11, 07:32
            Ano o to, że kiedyś na łamach pewnego czasopisma szaradziarskiego stwierdzono, że skoro słowo firana zostało przez słowniki zakwalifikowane jako regionalizm, to można go używać. Tymczasem za poprawną uchodzi "firanka", która nie jest zdrobnieniem (pochodzi od niemieckiego słowa Vorhang i nastąpiła wymiana g->k, toteż -k- nie należy do końcówki).
            • bimota Re: Każda małża je zamyka! 22.08.11, 13:33
              A... nie wiedzalem... U mnie w domu mowilo sie firana.
    • kamyk_wj Małże, pomarańcze i komety. 22.08.11, 16:04
      Rodzaje niektórych rzeczowników zmieniały się w ciągu wieków. Przyczyną było zwykle dopasowanie rodzaju do podobnie brzmiących słów innego rodzaju.
      Wprawdzie rzeczowniki zakończone na -a są zwykle rodzaju żeńskiego, ale są wyjątki: satelita, poeta... Kiedyś (jeszcze w XIX wieku) rodzaju męskiego był również kometa. Do tej pory spotyka się różne poglądy na gramatyczny rodzaj asteroidy (-u), czasem w mianowniku trafia się asteroid.
      Niektóre migracje męsko-żeńskie i na odwrót brały się z używania danego słowa niemal wyłącznie w liczbie mnogiej: rodzynki, zawiasy itp. Dla jasności: jeszcze nie tak dawno temu jedynymi poprawnym formami był ten rodzynek i ta zawiasa.
      Tutaj przeczytałem, że komuś już pomarańcza zmigrowała, pewnie zwykle kupuje kilka pomarańczy. I tak dobrze, że nie kilku.
      • bimota Re: Małże, pomarańcze i komety. 22.08.11, 19:52
        To satelita jeszcze jest meski ??
        • kamyk_wj Re: Małże, pomarańcze i komety. 23.08.11, 00:16
          > To satelita jeszcze jest meski ?
          Tak, według drukowanych słowników języka polskiego jest to rodzaj męski, a odmienianie w formie żeńskiej jest błędem językowym. Co nie znaczy, że za użycie żeńskiego rodzaju jest się karanym. Nic z tych rzeczy, po prostu wychodzi się na niedouczonego.
          • bimota Re: Małże, pomarańcze i komety. 23.08.11, 12:17
            To ja niedouczony...Od dzis codziennie po 2 godz. bede studiowal wszelkie slowniki. Po ilu latach zostane "douczon"y ? tongue_out

W sumie to juz chyba byla o tym dyskusja. "Satelit" to jedna z tych blednych form ? To tych "niedouczonych" jest zdecydowana wiekszosc...
          • bimota Re: Małże, pomarańcze i komety. 23.08.11, 12:23
            To ja niedouczony...Od dzis codziennie po 2 godz. bede studiowal wszelkie slowniki. Po ilu latach zostane "douczon"y ? tongue_out

W sumie to juz chyba byla o tym dyskusja. "Satelit" to jedna z tych blednych form ? To tych "niedouczonych" jest zdecydowana wiekszosc...

A "satelita" w znaczeniu "antena satelitarna" to tez rodzaj meski ?
            • kicior99 Re: Małże, pomarańcze i komety. 23.08.11, 15:18
              > A "satelita" w znaczeniu "antena satelitarna" to tez rodzaj meski ?

Prawdę mówiąc. nie spotkałem się - natomiast sporadycznie używa się w znaczeniu "telewizja satelitarna", choć zazwyczaj ie wynika z tego żaden rodzaj, np. widziałem ten film na satelicie.
              • bimota Re: Małże, pomarańcze i komety. 24.08.11, 11:23
                To pogadaj z "monterami".. smile

zazwyczaj ie wynika z tego żaden rodzaj, np.
                > widziałem ten film na satelicie
                .

CZyli rzeczownik bezrodzajowy ? smile

Nie ma co sie silic na pseudopoprawnosc... Satelita jest zenska i tyle...
      • kicior99 Re: Małże, pomarańcze i komety. 23.08.11, 08:28
        > Wprawdzie rzeczowniki zakończone na -a są zwykle rodzaju żeńskiego, ale są wyją
        > tki: satelita, poeta...

mężczyzna...
      • imponeross kolor pomaranczowy = TEN pomarancz 24.08.11, 00:44
        kamyk_wj napisał:

...
        > Tutaj przeczytałem, że komuś już pomarańcza zmigrowała, pewnie zwykle kupuje ki
        > lka pomarańczy. I tak dobrze, że nie kilku.

Kolor pomaranczowy = TEN pomarancz, uzycie w takim kontekscie formy 'ta pomarancza' to obecnie blad jezykowy - dlatego wlasnie, ze forma 'ten pomarancz' uzywana jest w takim kontekscie nagminnie.

Porownajmy:

'Biel ścian idealnie współgrała z pomarańczem foteli; Kiedy weszłam do pokoju, ostry pomarańcz ścian bił po oczach; Zieleń i pomarańcz to moje ulubione kolory?'
        oraz:
        'Biel ścian idealnie współgrała z pomarańczą foteli; Kiedy weszłam do pokoju, ostra pomarańcza ścian biła po oczach; Zieleń i pomarańcza to moje ulubione kolory?'

obcyjezykpolski.interia.pl/?md=archive&id=228
        • reptar (tego) pomarańcza / pomarańczu 24.08.11, 07:56
          Zajrzałem pod link, który podałeś, i zastanowiło mnie jedno. Autor tego tekstu pisze (o kolorze zwącym się w mianowniku "ten pomarańcz"):

> Językoznawca wynotował trzy przykłady użycia (tego) pomarańcza

Chyba raczej tego pomarańczu? Jak beżu, granatu, fioletu, różu, brązu, cynobru, błękitu...

Zresztą taka odmiana podana jest TUTAJ (gdzie powołano się na słownik ortograficzny Markowskiego i Wichrowskiej).
          • imponeross Re: (tego) pomarańcza / pomarańczu 24.08.11, 22:23
            reptar napisał:

> Zajrzałem pod link, który podałeś, i zastanowiło mnie jedno. Autor tego tekstu
            > pisze (o kolorze zwącym się w mianowniku "ten pomarańcz"):
            >
            > > Językoznawca wynotował trzy przykłady użycia (tego) pomarańcza
            >
            > Chyba raczej tego pomarańczu? Jak beżu, granatu, fioletu, różu, brązu, cynobru,
            > błękitu...
            >
            > Zresztą taka odmiana podana jest TUTAJ (gdzie powołano się na słownik ortograficzny Markowskiego i Wichrowskiej).

Jak najbardziej. Jesli slowa 'pomarancz' uzywamy w znaczeniu koloru to dopelniacz pasuje 'tego pomaranczu' ('za duzo tutaj blekitu i pomaranczu'), a jesli w znaczeniu owocu to 'tego pomarancza' ('daj mi tego pomarancza'). Tak jak 'zamek' odmieniamy inaczej w zaleznosci od znaczenia - 'zamka' albo 'zamku'.
            • aka10 Re: (tego) pomarańcza / pomarańczu 24.08.11, 23:20
              imponeross napisał:

>
              > Jak najbardziej. Jesli slowa 'pomarancz' uzywamy w znaczeniu koloru to dopelnia
              > cz pasuje 'tego pomaranczu' ('za duzo tutaj blekitu i pomaranczu'), a jesli w z
              > naczeniu owocu to 'tego pomarancza' ('daj mi tego pomarancza'). Tak jak 'zamek'
              > odmieniamy inaczej w zaleznosci od znaczenia - 'zamka' albo 'zamku'.

pl.wiktionary.org/wiki/pomara%C5%84cza
              "uwagi:
              niepoprawna forma mianownika liczby pojedynczej (1.1): ten pomarańcz"
              • imponeross Re: (tego) pomarańcza / pomarańczu 30.08.11, 22:42
                aka10 napisała:

> imponeross napisał:
                >
                > >
                > > Jak najbardziej. Jesli slowa 'pomarancz' uzywamy w znaczeniu koloru to do
                > pelnia
                > > cz pasuje 'tego pomaranczu' ('za duzo tutaj blekitu i pomaranczu'), a jes
                > li w z
                > > naczeniu owocu to 'tego pomarancza' ('daj mi tego pomarancza'). Tak jak '
                > zamek'
                > > odmieniamy inaczej w zaleznosci od znaczenia - 'zamka' albo 'zamku'.
                >
                > pl.wiktionary.org/wiki/pomara%C5%84cza
                > "uwagi:
                > niepoprawna forma mianownika liczby pojedynczej (1.1): ten pomarańcz"

Ja wole dla owocu forme 'ten pomarancz' niz 'ta pomarancza' i takiej tylko uzywam. Jest to forma krotsza i dlatego wygrywa, a kiedys zupelnie wyprze pretensjonalna forme 'ta pomarancza'. Nie poprawiam tez dzieci, ktre mowia na owoc 'ten pomarancz' (w dopelniaczu 'tego pomarancza').
        • aka10 Re: kolor pomaranczowy = TEN pomarancz 24.08.11, 16:18
          imponeross napisał:

>
          > Kolor pomaranczowy = TEN pomarancz, uzycie w takim kontekscie formy 'ta pomaran
          > cza' to obecnie blad jezykowy - dlatego wlasnie, ze forma 'ten pomarancz' uzywa
          > na jest w takim kontekscie nagminnie.
          >
          > Porownajmy:
          >
          > 'Biel ścian idealnie współgrała z pomarańczem foteli; Kiedy weszłam do pokoju,
          > ostry pomarańcz ścian bił po oczach; Zieleń i pomarańcz to moje ulubione kolory
          > ?'
          > oraz:
          > 'Biel ścian idealnie współgrała z pomarańczą foteli; Kiedy weszłam do pokoju, o
          > stra pomarańcza ścian biła po oczach; Zieleń i pomarańcza to moje ulubione kolo
          > ry?'
          >
          > obcyjezykpolski.interia.pl/?md=archive&id=228

Kolor a owoc to zupelnie co innego.
          • aka10 Re: kolor pomaranczowy = TEN pomarancz 24.08.11, 19:17
            pl.wikipedia.org/wiki/Barwa_pomara%C5%84czowa
          • imponeross Re: kolor pomaranczowy = TEN pomarancz 24.08.11, 22:23
            aka10 napisała:

...
            > Kolor a owoc to zupelnie co innego.

A ktos gdzies twierdzil, ze kolor i owoc to to samo???
    • bimota Re: Każda małża je zamyka! 04.11.11, 10:53
      wlasnie w radiu uslyszalem, ze zbliza sie asteroid. I to w radiu feministek i homosiow !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka