Dodaj do ulubionych

Wszystko o wojnie domowej

25.07.14, 22:26
Jakie narzędzia, czynniki, powody, jakie przedmioty używane są w wojnie domowej?

- Wojna domowa
- Wojna o pokój
- zamieszkiwać (powodować zamieszki)
- sztucer (dawniej sztuciec)
- garnki jak hełmy
- tajemnica wyrobu parówek
- naloty dywanowe
- zaciemnienie

...

Co może jeszcze być?
Obserwuj wątek
    • gat45 Re: Wszystko o wojnie domowej 26.07.14, 11:02
      Wszystko tu by się mogło znaleźć.
      Jak dla mnie, ta lista wykazuje za dużą dowolność doboru. Skoro znalazły się w niej "garnki jak hełmy", to właściwie nie widzę granic w tworzeniu porównań. Ale ja jestem wredna rygorystka sad

PS A co tu robi to samotne "zaciemnienie" ? Że niby co ? O co chodzi ?
      • kotulina Re: Wszystko o wojnie domowej 27.07.14, 06:42
        gat45 napisała:

> Wszystko tu by się mogło znaleźć.
        > Jak dla mnie, ta lista wykazuje za dużą dowolność doboru. Skoro znalazły się w
        > niej "garnki jak hełmy", to właściwie nie widzę granic w tworzeniu porównań. Al
        > e ja jestem wredna rygorystka sad
        >
        > PS A co tu robi to samotne "zaciemnienie" ? Że niby co ? O co chodzi ?

Jeśli/gdy toczysz wojnę domową, to garnki jako/jak hełmy nakładasz na głowę, ale dobrze, niech będą tylko skojarzenia słowne.

Zaciemnienie to gaszenie świateł podczas nalotu. Głównie gaszenie świateł w mieszkaniach.
        Ale dobrze, może zaciemnienia na liście nie być. Masz jakieś inne skojarzenia? smile
        • gat45 Re: Wszystko o wojnie domowej 27.07.14, 07:51
          Wiesz, ja zawsze czytam Twoje wpisy z pełnym niedowierzania podziwem. Sama należę do osób upośledzonych pod względem gier słownych, i to we wszystkich znanych mi językach. Może od tego jest jakiś specjalny gen, który u mnie występuje z felerem ? Za diabła nie rozumiem kalamburów - ktoś kalamburzy w towarzystwie, wszyscy oprócz mnie się śmieją, jakaś litościwa dusza tłumaczy mi ręcznie, dlaczego to było śmieszne, a kiedy ja wreszcie pojmuję, to cała reszta zaczyna uważać, że właściwie takie bardzo zabawne to wcale nie było, bo rozmontowany kalambur traci na wartości... Czyli nie tylko kalamburowa kaleka ze mnie, ale na dodatek psuj towarzyski. Gry półsłówek, we Francji wyniesione do rangi sztuki, są dla mnie nie do przeniknięcia.
          Ot i teraz : zaciemnienie to dla mnie zaciemnienie, niezależnie od przyczyny. Do niektórych badań w gabinecie okulisty czy podczas nalotu.
          Masz fantazję, Kotulino, a także dużo odwagi - podziwiam (wyszeptał nieśmiały Gat)
    • al.1 Re: Wszystko o wojnie domowej 26.07.14, 16:18
      kotulina napisała:

> Jakie narzędzia, czynniki, powody, jakie przedmioty używane są w wojnie domowej?

> - tajemnica wyrobu parówek

Chyba nie. Z mięs, to raczej armatnie
      • kotulina Re: Wszystko o wojnie domowej 27.07.14, 07:06
        O mięso armatnie! Niektórzy w domu napychają flaki.

Według magdeburskiego Carla von Clausewitza Wojna jest jedynie kontynuacją polityki innymi środkami.

Podobno według Otta von Bismarcka Ludzie nie powinni widzieć jak robi się magdeburskie Weisswurste oraz politykę

Wojna więc to taki Weisswurste, tyle że z mięsa armatniego.
        • kotulina Re: Wszystko o wojnie domowej 27.07.14, 07:10
          Lepiej tak:

> O mięso armatnie! Niektórzy w domu napychają flaki.
          >
          > Według magdeburskiego Carla von Clausewitza wojna jest jedynie kontynuacją
          > polityki innymi środkami
          .
          >
          > Podobno według Otta von Bismarcka ludzie nie powinni widzieć jak robi się
          > magdeburskie Weisswurste oraz politykę.

>
          > Wojna więc to takie Weisswurste, tyle że z mięsa armatniego.
    • nikodem123 Re: Wszystko o wojnie domowej 27.07.14, 15:41
      moździerz? kartacz?
      • kotulina Re: Wszystko o wojnie domowej 11.09.14, 22:39
        Moździerz i kartacz, brawo smile "like it".
    • kotulina Lebensraum 11.09.14, 22:42
      Może być jeszcze walka o przestrzeń życiową - Lebensraum, czyli walka o Livingroom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka