kicior99 12.12.02, 14:00 Zbieram idiomy zwiazane z nazwami miejscowosci, np Zwei Punkte in Flensburg Elegant z Mosiny Biłgorajskie raz bez atu itp... Ktos zna jakis rzadki idiom? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reptar Re: Idiomy geograficzne 12.12.02, 14:59 Fujara z Bełżyc = głupiec (znajdziesz w „Słowniku mitów i tradycji kultury” Władysława Kopalińskiego, w haśle BEŁŻYCE). Odpowiedz Link
kicior99 Re: Idiomy geograficzne 13.12.02, 12:55 regionalnie wystepuje "facet z ... (tu wpisac nazwe najblizszej miejscowosci z zakladem psychiatrycznym) A moze ktos zna "kolejarzy z Kolbuszowej"? Odpowiedz Link
gree Re: Idiomy geograficzne 13.12.02, 23:45 o, w Pinczowie dnieje = kumasz z opoznieniem Odpowiedz Link
kicior99 Re: Idiomy geograficzne 14.12.02, 12:45 Radio Swarzedz - poznanskie okreslenie RWE w latach 70. i 80. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Idiomy geograficzne 14.12.02, 14:01 kicior99: > Radio Swarzedz - poznanskie okreslenie RWE w latach 70. i 80. Określenie gdańskie na to samo: ,,Radio Kościerzyna''. Zarysowuje się jakby pewna prawidłowość... - Stefan Odpowiedz Link
kicior99 Re: Idiomy geograficzne 16.12.02, 12:31 Ja wiem... RWE nadawala na falach srednich tuz obok Polskiego radia Poznan, stad (przez porownanie bliskosci) uchwycono inna analogie. Nie wiem jak to bylo w przypadku gtdanskim, ale tez ladnie =) Odpowiedz Link
kicior99 Re: Idiomy geograficzne 17.12.02, 19:34 W poznanskim jest "elegant z Mosiny" w koszalinskim - z Sianowa. A gdzie indziej? Odpowiedz Link
sze Re: Idiomy geograficzne 21.12.02, 18:57 > Pizdzi jak w Kieleckiem ...za cara... !!! Pisz na Berdyczów Pierdoła z Gądek Odpowiedz Link
kicior99 Re: Idiomy geograficzne 21.12.02, 20:35 Ten pierdola z Gadek nawet sie usankcjonowal i dorobiono do tego legende - napisze na specjalne żądanie =) Odpowiedz Link
sze Re: Idiomy geograficzne 21.12.02, 21:46 > Ten pierdola z Gadek nawet sie usankcjonowal i dorobiono do tego legende - > napisze na specjalne żądanie =) Francuz Pierre Dolas w wielkopolskich Gądkach czy inna? Odpowiedz Link
kicior99 Re: Idiomy geograficzne 26.12.02, 11:01 sze napisał: > Francuz Pierre Dolas w wielkopolskich Gądkach czy inna? Ten sam =) Odpowiedz Link
oxycort Re: Idiomy geograficzne 25.12.02, 17:43 Hyhy - Kozia Wólka jako uniwersalny synonim prowincji. Składnia: "[nazwa profesji] z Koziej Wólki!" /wypowiadane lekceważąco i pogardliwie/ - Pływać po warszawsku P.S. A w Pacanowie kozy kują... ~~ ox Odpowiedz Link
awers Re: Idiomy geograficzne 28.02.03, 14:35 Mam taki dziwny przedmiot w szkole zwany miernictwem, i na nim zawsze nauczycielka nam mówi: "Obliczcie hektometraż na trasie z Koziej Wólki do Kaczych Dołów..." Odpowiedz Link
melinek Re: Idiomy geograficzne 26.12.02, 14:45 Gdzie Rzym a gdzie Krym - rozbieznosc w dyskusji, odbieganie od tematu. Pisz do mnie na Berdyczow - nie pisz do mnie wcale. Krakowskim targiem - komporomis. Wszystkie drogi prowadza do Rzymu. Odpowiedz Link
pyckal Re: Idiomy geograficzne 28.12.02, 02:20 jest szkoła falenicka i szkoła otwocka; Odpowiedz Link
kicior99 Re: Idiomy geograficzne 29.12.02, 19:07 W jakiej dziedzinie i na czym to polega? Bo do tej pory slyszalem tylko o natolinczykach i pulawianach. Odpowiedz Link
sze Re: Idiomy geograficzne 30.12.02, 14:59 pyckal napisał: > jest szkoła falenicka i szkoła otwocka; "Wymyślona za porębą Wśród zmarzłego krzywo błocka" !!!!!!!!! MAJSTERSZTYK! Ale kto dziś wie czyj i z czym to się ji? > kicior99 napisał: > W jakiej dziedzinie i na czym to polega? Bo do tej pory slyszalem tylko o > natolinczykach i pulawianach. Ciepło, ciepło. Odpowiedz Link
kicior99 Czerwony jak cegla... 30.12.02, 16:37 sze napisał: > > W jakiej dziedzinie i na czym to polega? Bo do tej pory slyszalem tylko o > > natolinczykach i pulawianach. > > Ciepło, ciepło. To jacys komunisci?? <><> kicioR <><> ------- Jaki jest obraz swiat we wspolczesnej polszczyznie? www2.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=10102 Odpowiedz Link
sze Re: Czerwony jak cegla... 31.12.02, 16:57 > To jacys komunisci?? Gdzież u nas komuniści po Październiku?! Nawet ostatni Mijal nawiał. Odpowiedz Link
sze Re: Idiomy geograficzne 02.01.03, 11:45 > Czy to nie Szpotański przypadkiem? Askąd. Zgadujesz dalej czy powiedzieć? Odpowiedz Link
_jazzek_ Re: Idiomy geograficzne 02.01.03, 12:48 Nie zgaduję, ale przekonałem się, że jest to dosyć znany (pomiędzy Falenicą a Otwockiem idiom. Pisz waść! Odpowiedz Link
kicior99 Re: Idiomy geograficzne 03.01.03, 19:46 oswieccie mnie bo zglupialem... Nie czaje zupelnie o co chodzi Odpowiedz Link
sze Re: Idiomy geograficzne 06.01.03, 12:54 > Pisz waść! Młynarski! "Jednak tutaj całą gębą Rację szkoła ma otwocka Wymyślona za porębą Wśród zmarzłego krzywo błocka" Nazwiska Bohdana Poręby i Bożeny Krzywobłockiej chyba jasne? Odpowiedz Link
kicior99 Re: Idiomy geograficzne 08.01.03, 13:21 Byly dwie Krzywoblockie - siostry, jedna czerwiensza od drugiej. Czytywalo sie kiedys "Rzeczywistosc"... Nawet na Trybune Ludu byly za bardzo ideowe. A co do idiomu - teraz wszystko rozumiem... Odpowiedz Link
sze Re: Idiomy geograficzne 11.01.03, 16:48 > jedna czerwiensza od drugiej. Gorzej: raczej brunatne... By the way: teraz cała ta ekipa w "Samoobronie"... Odpowiedz Link
kicior99 Re: Idiomy geograficzne 12.01.03, 14:01 to moze temat na inne forum., aleprzeraziles mnie... myslalem ze oni powyginali. (to taki idiolekt) Odpowiedz Link
isis! Re: Idiomy geograficzne 05.02.03, 18:26 sze napisał: > Askąd. Co to jest Askąd??? Odpowiedz Link
pyckal falenicka i otwocka 14.01.03, 00:42 W każdej sprawie, w której możliwe są dwa rozwiązania. Pytają nas, a my, udając mądralę, odpowiadamy: "jest szkoła falenicka i szkoła otwocka". To było modne w latach 60-tych, toteż trop prowadzący do wierszyka Młynarskiego jest całkiem trafny. Pyckal Odpowiedz Link
goch25 Re: Idiomy geograficzne 12.01.03, 17:44 kicior99 napisał: > Zbieram idiomy zwiazane z nazwami miejscowosci, np > Zwei Punkte in Flensburg > Elegant z Mosiny > Biłgorajskie raz bez atu itp... > Ktos zna jakis rzadki idiom? A co to wlasciwie znaczy: "Biłgorajskie raz bez atu" ? Odpowiedz Link
kicior99 Re: Idiomy geograficzne 12.01.03, 20:42 to odzywka w brydżu 1 bez atu zalicytowana z rozpaczliwie slaba karta (np. 7 PC a na zdrowy rozum powinno byc 2 razy wiecej). Ponoc w Bilgoraju jeden facet zabil partnera za taka odzywke - i mial swieta racje!!! Odpowiedz Link
reptar Znowu z Kopalińskiego 17.01.03, 15:31 Znowu ze „Słownika mitów i tradycji kultury” Władysława Kopalińskiego. PAKAMONA - miejscowość na Żmudzi, gdzie w czasie powstania listopadowego powstańcy obozowali w 1831 przez cały kwartał pod gołym niebem. Stąd powstało przysłowie: „Kiepsko jak w Pakamonie”. Odpowiedz Link
kicior99 Re: Znowu z Kopalińskiego 17.01.03, 17:43 Jewszcze karciane - w Pinczowie dnieje! Odpowiedz Link
popiolkowa Re: Idiomy geograficzne 03.02.03, 23:51 W mojej rodzinie się mówi: ma łapę jak podolski złodziej. To znaczy, że ma dużą stopę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
baloo1 Re: Idiomy geograficzne 04.02.03, 13:20 W Warszawie slyszalem : "Cos Ty, z Grojca ?" (ze niby taka wiocha) A w krakowskiem : "Cos Ty, z Pcimia ?" Siemi nie podoba :o( W Szwajcarii jest powiedzenie "Byc w Solurze" ("Etre à Soleure") , to znaczy byc pijany. Wzielo sie to z czasow , kiedy splawiano towary rzeka do Bazylei. Gdy doplywano do Solury, to niezaleznie od punktu startu cala zaloga i pasazerowie byli juz narabani jak pekaesy ;oD Odpowiedz Link
stefan4 Re: warszawskie koło 04.02.03, 15:13 kicior99: > Zbieram idiomy zwiazane z nazwami miejscowosci [...] > Ktos zna jakis rzadki idiom? Chyba nie idiom, ale geograficzny i bardzo rzadki bo należący do żargonu matematyków. Dokładniej: topologów. Wywodzi się z czasów, gdy w Warszawie produkowano ,,Syrenki'', czyli takie pudełka na kółkach służące do blokowania dróg i napełniania ich zapachem spalonego oleju. Otóż topologowie używają nazwy ,,WARSZAWSKIE KOŁO'' na coś podobnego do okręgu ale strasznie pofałdowanego i porypanego z jednej strony. Na specjalne życzenie mogę podać dokładniejszą definicję i wyjaśnić, na co jest ono przykładem. - Stefan Odpowiedz Link
kicior99 Re: warszawskie koło 04.02.03, 17:16 Prosze. BTW z matematykami (a raczej z historia matematyki) kojarzy mi sie szkocka ksiega =) Oczywiscie wiesz co to jest... Odpowiedz Link
stefan4 Re: warszawskie koło 04.02.03, 17:22 kicior99: > kojarzy mi sie szkocka ksiega =) Oczywiscie wiesz co to jest... Oczywiście. Ale jakoś nie skojarzyłem na czas, więc jesteś pierwszy. - Stefan Odpowiedz Link
kicior99 Re: warszawskie koło 05.02.03, 17:18 Tyle ze glownie Polska mnie interesuje... I mniej popularne "nabytki" niz np. zwroty "krakowskim targiem". Szczegolnie wdzieczny bede xza idiomy z ziem odzyskanych. Odpowiedz Link