marxx 25.04.07, 01:00 Witam! Zdanie z reklamy piwa. Czy ta forma "kegów" jest poprawna? Czy czasami nie powinno być "500 keg" m Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pam75 Re: 500 kegów do zdobycia 25.04.07, 10:13 Jezeli jest ta kega, to 500 keg, ale jezeli ten keg - kegów. Przy okazji: Co to takiego ten keg, czy ta kega? Odpowiedz Link
stefan4 Re: 500 kegów do zdobycia 25.04.07, 11:28 pam75: > Jezeli jest ta kega, to 500 keg, ale jezeli ten keg - kegów. Ale w przypadku jednostek miary często (nie zawsze) stosuje się formy nieodmienne. Chociaż językodawcy napietnują, to lud mówi ,,sto gram'' zamiast ,,sto gramów''. Lud mówi ,,pięć kilo'' i ,,dwadzieścia procent'' a językodawcy nawet nie próbują zaproponować form odmienionych (,,pięć kil'' czy ,,dwadzieścia procentów''), tylko zamiast pierwszego każą zawsze mówić długo i uroczyście ,,pięć kilogramów'' a co do drugiego, to towrzą specjalny wyjątek. W sukurs ludowi a przeciwko językodawcom przychodzą ścisłacy i technicy używający we wzorach wyłącznie mianowników liczby pojedynczej od skrótów: ,,100 ha'', ,,20 m/sek.'', ,,30 m^2''. No bo jak odmienić skrót? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html Odpowiedz Link
pavvka Re: 500 kegów do zdobycia 31.05.07, 12:38 Ale już abstrahując od tej nieodmienności (która mnie osobiście wkurza), to keg nie jest jednostką miary, tylko pojemnikiem. Na tej zasadzie można by też mówić "pięćset kufel piwa" czy "pięćset beczka piwa". Odpowiedz Link
pam75 Re: 500 kegów do zdobycia 31.05.07, 18:02 pavvka napisał: > Ale już abstrahując od tej nieodmienności (która mnie osobiście wkurza), to >keg nie jest jednostką miary, tylko pojemnikiem. Na tej zasadzie można by też > mówić "pięćset kufel piwa" czy "pięćset beczka piwa". Niezaleznie od tego, czy keg jest jednostką miary lub nią nie jest, podlega odmianie tak jak metr, litr i baryłka. Pavvka - tak wygląda - usprawiedliwia nieodmienność(która go skądinąd wkurza)dla jednostek miar - domyślam się,że ma doświadczenia związane z gramami (też słyszałem "proszE sto gram"), ale nikt nie mówi 5 metr,7 litr. Jeżeli mianownik byłby kega, to keg, jeżeli keg - kegów, ale keg to pojęcie spoza języka polskiego i jego odmiana interesuje Polaków pracujących m.in w angielskich browarach i wtrącających w rozmowie między sobą obce słówka.Anglicy nie mają tych problemów. Odpowiedz Link
pavvka Re: 500 kegów do zdobycia 01.06.07, 08:48 pam75 napisała: > pavvka napisał: > > Ale już abstrahując od tej nieodmienności (która mnie osobiście wkurza), > to > >keg nie jest jednostką miary, tylko pojemnikiem. Na tej zasadzie można by > też > > mówić "pięćset kufel piwa" czy "pięćset beczka piwa". > > Niezaleznie od tego, czy keg jest jednostką miary lub nią nie jest, podlega > odmianie tak jak metr, litr i baryłka. Pavvka - tak wygląda - usprawiedliwia > nieodmienność(która go skądinąd wkurza)dla jednostek miar - domyślam się,że ma > doświadczenia związane z gramami (też słyszałem "proszE sto gram"), ale nikt ni > e > mówi 5 metr,7 litr. Nie usprawiedliwiam, po prostu nie chciałem się wdawać w dyskusję o odmienności jednostek miar - wg mnie "100 gram" czy "1000 wat" jest zdecydowanie niepoprawne, ale to oddzielny temat, bo keg jest z zupełnie innej parafii. Odpowiedz Link
avroml Re: 500 kegów do zdobycia 25.04.07, 10:18 niekoniecznie. "keg" oznacza jednocześnie "stalową beczkę", jak i jednostkę objętości, ok. 58,5 l. Odpowiedz Link
marxx Re: 500 kegów do zdobycia 26.04.07, 00:31 W tlumaczeniu na polski to po prostu "500 beczek do zdobycia" Juz nawet nie chodzi o to ze mamy polski rewelacyjny odpowiednik "beczka", ale o to ze za bardzo chcemy spolszczyc wszystko co przychodzi z zewnatrz. A wg. Was ktora forma brzmi lepiej? 500 kegow czy 500 keg? m Odpowiedz Link
wierzba_b Re: 500 kegów do zdobycia 30.05.07, 21:10 Kegów moim zdaniem. Keg (ten keg) to nie jest po prostu beczka - to specjalna stalowa beczka do piwa, z kranikiem do nalewania. Mówiąc "beczka" zazwyczaj myśli się o drewnianej. Odpowiedz Link