zapato-holandes 19.07.07, 09:41 to tytul ksiazki Jana Drezdzona.."karomoro" jako fikcyjna (??)nazwa miasta. czy z tym wyrazem macie moze jakies skojarzenia? interpretacje, etc.. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vtec_z Re: "Karomoro" 19.07.07, 11:16 Tak "na szybko" to dwa skojarzenia - "Caro mio" i "Camorra" Czyżby "kochana mafia"? Odpowiedz Link
vtec_z Re: "Karomoro" 19.07.07, 13:49 To ja proponuję taką trasę: KAczynos - ROzterk - MOlestowice - ROztropna nazwy zaczerpnąłem ze strony leksykot.top.hell.pl/jenzyk/polskie/miejscowosci/index Odpowiedz Link
kicior99 Re: "Karomoro" 19.07.07, 14:01 Kaczyński, Roman, Mojzesowicz i ro??? Pomóżcie Odpowiedz Link
zapato-holandes Re: czarna smierc 19.07.07, 17:07 czy skojarzylo tobie sie tak spontanicznie czy jakas gra slow? Odpowiedz Link
stefan4 Re: czarna smierc 14.08.07, 23:36 zapato-holandes: > czy skojarzylo tobie sie tak spontanicznie czy jakas gra slow? Mnie sie tak samo skojarzyło. ,,Kary'' to ,,czarny''; słowo chyba od Tatarów, albo kogoś w tym stylu, stąd i ,,Kara Mustafa'', i pustynia ,,Kara Kum''... ,,Moro'' skojarzyło mi się z łac. ,,mors'', albo z naszym ,,morowym powietrzem''. Jesli chcesz założyć firmę pod taką nazwą, to za klientów trafią Ci się tylko hieny cmentarne... - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html Odpowiedz Link
mika_p Re: "Karomoro" 19.07.07, 20:56 Romb w wojskowy wzorek To na pierwszy rzut oka. Przy głosnym przeczytaniu - "kalamala", okreslenie na senne, takie przymulone dziecko, zwłaszcza małe Odpowiedz Link
kaj.ka Re: "Karomoro" 19.07.07, 22:30 zapato-holandes napisała: > to tytul ksiazki Jana Drezdzona.."karomoro" jako fikcyjna (??)nazwa miasta. > czy z tym wyrazem macie moze jakies skojarzenia? interpretacje, etc.. No nie! Tak nie można! Przede wszystkim nazwisko pisarza: Drzeżdzon, a tytuł: Karamora Odpowiedz Link