Dodaj do ulubionych

Pierogarnie

03.04.09, 15:25
Dwa dni temu (!) w Gazecie ukazał się taki tekst:
wyborcza.pl/1,76842,6449807,Wojna_pierogowa__Restauracje_bija_sie_o_nazwe.html

Mam nadzieję, że to tylko jakiś ponury primaaprilisowy dowcip.
Obserwuj wątek
    • reptar Re: Pierogarnie 20.08.09, 12:22
      Pod adresem www.uprp.pl/patentwebaccess/index.aspx można sprawdzić, że wyłączne prawo do PIEROGARNI rzeczywiście zostało komuś przyznane.

Bulwersuje mnie, że Urząd Patentowy mógł doklejenie typowego formantu uznać za "samodzielne wymyślenie". Ale co się będę rozpisywał, skoro dyskusja w komentarzach pod wskazanym artykułem dobitnie świadczy o tym, że to skandal, i w zasadzie wyczerpuje temat. Zaciekawiło mnie natomiast to wyjaśnienie:
      forum.gazeta.pl/forum/w,904,93528094,93562891,To_nie_prima_aprilis_wyjasnienia.html
      ze szczególnym uwzględnieniem fragmentu "Wlasciciel pierogarni z Gdanska wystapil juz z pismem o odebranie praw wlasnosci do nazwy".
      Bardzo jestem ciekaw, czy to się uda odkręcić.
      • kicior99 Re: Pierogarnie 25.08.09, 11:22
        Skandal? A może po prostu język się rozwija? Oczywiście bardziej naturalnie
        brzmiałoby "pierogownie", końcówka -arnia jest o wiele bardziej produktywna w
        czeskim, do tego stopnia, że gdy kiedyś, (niewiarygodne, już pięć lat temu)
        pracowałem w międzynarodowym towarzystwie przy pakowaniu bananów, Czesi nazywali
        to miejsce "bananarna". Polacy jednak zostali przy "bananowni"...
        • reptar Re: Pierogarnie 25.08.09, 14:11
          Ech, Kicior, albo zupełnie mnie nie zrozumiałeś, albo tylko chciałeś pogrzebać kijem w mrowisku, żeby dyskusja się rozwinęła   wink

Skandalem jest to, że ktoś zastosował standardową procedurę słowotwórczą i dał radę zastrzec sobie na wyłączność jej efekt. Że durni lub przekupni (bo trzeciej możliwości nie ma) urzędnicy patentowi uznali pierogarnię za "własny wynalazek".

Język się rozwija, a jeśli urzędnicy patentowi będą nadal przyznawać poszczególnym firmom prawa do poszczególnych najzwyklejszych słów, to niedługo nie będzie można się odezwać, żeby ktoś się nie zgłosił po odszkodowanie za naruszenie prawa wyłączności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka