english.only 04.04.10, 17:30 witajcie! Muszę prosić o pomoc w tłumaczeniu jeszcze jednego zdania...: Je suis condamné et maudit! Co to dokładnie znaczy? Z góry dziękuję - jesteście niezastąpieni! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felinecaline Re: Je suis condamné et maudit! 04.04.10, 17:58 Znaczy to dokladnie to samo, co wynik samodzielnegoposzukiwan 2 (!) slow w obojetne jakim slowniku fr/pl. Odpowiedz Link
marguyu Re: Je suis condamné et maudit! 04.04.10, 18:20 feline, przetlumacze, bo na FH wydziwialam na dziwaczne tlumaczenia z francuzkiego. Nieslusznie bowiem to moj komputer przetlimaczyl angielski tekst na te dziwaczna francuszczyzne. Gdy spostrzeglam moj blad wyjasnilam skad sie wzial i poinformowalam forumowy swiat, ze my tu jestesmy bardzo uczynni choc lekcji za nikogo nie odrabiamy. Biore wiec na siebie to zdanie i ramach swiatecznej dobroci tlumacze Je suis condamné et maudit! = Jestem skazany i przeklety/wyklety. (w zaleznosci od kontekstu) Odpowiedz Link
felinecaline Re: Je suis condamné et maudit! 04.04.10, 18:33 Tiaaaa, w ten sposob tomy sie staniemy najunowersalniejszym elektronicznym slownikiem ad mortem usranem. Protestuje! Disce puer samodzielnie!!!!!!!!! Odpowiedz Link
felinecaline Re: Je suis condamné et maudit! 05.04.10, 13:49 Jestesmy, ale zauwaz, ze zanim sie stalismy to troche trudu nas to kosztowalo, nie mowiac o fakcie, ze kiedy bylismy na poziomie dzisiejszych "pytajnikow" to nie bylo wujka Googla ani stryjka Yahoo a nawet i o dobry slowniki "papierowy nie bylo latwo, tak samo jak i o dobrego lektora jezyka nie mowiac juz o "native'ach.". Jak sie okazuje samodzielnosc choc jest droga "per aspera" jest skuteczna droga do stania sie conajmniej forumowa "gwiazda" jezykowa. Odpowiedz Link
marguyu Re: Je suis condamné et maudit! 05.04.10, 14:45 feline, bez przesady. To chyba jedyne forum jaki znam na ktorym trudno doszukac sie "gwiazdorstwa" w jakimkolwiek znaczeniu tego slowa. Tego rodzaju pytania traktuje jako doglebna chec zrozumienia tekstu w ktorym autor posluzyl sie francuzkim wtretem bez podania wyjasnienia. Moga to byc takze fragment sms'ow czy maili wiec rozumiem niecierpliwosc i chec dokladnego zrozumienia tresci. Tym bardziej, ze czesto jest to korespondencja damsko-meska. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Je suis condamné et maudit! 05.04.10, 15:10 Margu, przeciez ja te gwiazdy wzielam w "...". Odpowiedz Link
felinecaline Re: Je suis condamné et maudit! 05.04.10, 15:15 I jeszcze jedno: malo wazne jest dla mnie czy jestem "gwiazda" czy nie, wazne jest, zeby "popelniane" przeze mnie tlumaczenia byly mozliwie jak najlepsze. Z drugiej strony wazne jest tez, zeby lusziska uczyli sie jezykow a to musi sie odbywac z udzialem minimum "wkladu wlasnego". Naskuteczniej i najdluzej zapamietujesz to, czego najdluzej sie uczylas, i tak jest nie tylko z jezykami. Odpowiedz Link
english.only Re: Je suis condamné et maudit! 05.04.10, 22:20 To może dwa słowa ode mnie. Rzeczywiście, tłumaczenia tego zdania (tak samo zresztą jak dwóch poprzednich) potrzebowałam do zrozumienia fragmentu powieści, na temat której piszę pracę roczną - bynajmniej nie na wydziale romanistyki. Francuskiego nie znam - i się nie uczę. Tłumaczeń z angielskiego i niemieckiego dokonuję samodzielnie. Naprawdę nie chodzi tu o lenistwo. Dzięki, marguyu, za wsparcie! Odpowiedz Link
ka.mu Re: Je suis condamné et maudit! 06.04.10, 22:15 No tak... wszystkie składniki można znaleźć np. na portalwiedzy.onet.pl/tlumacz.html?qs=polonais&tr=fra-pol&x=0&y=0 tylko "suis" nigdzie nie ma w słownikach! Odpowiedz Link
nanan1 Re: Je suis condamné et maudit! 13.04.10, 21:10 wszystko znajdziesz tu: www.wordreference.com/ to jest zywy słownik niestety, bez polskiego Odpowiedz Link
marguyu Re: Je suis condamné et maudit! 13.04.10, 22:22 Lexilogos takze nie jest zly i na dodatek daje oferuje tlumaczenia na kilkadziesiat jezykow, w tym polski. Polecam szczerze. Jest takze funkcja tlumaczenia wraz ze znakami diakrytycznymi danego jezyka. www.lexilogos.com/ Odpowiedz Link