Dodaj do ulubionych

Passe composé - imparfait

02.01.12, 02:30
Poniższy tekst miałam napisać w czasie przeszłym i zastosować p.c lub imp. Czy ktoś zechciałby rzucić okiem, czy odpowiednio je zastosowałam pod względem akcji głównych i pobocznych?

Marie est sortie du taxi avec ses deux grosses valises. Elle est entrée dans son immeuble et elle a appellé l’ascenseur. Pendant qu’elle l’attendait, elle a entendu des bruits bizarres dans les étages: on a traîné des meubles, des casseroles sont tombés, un bébé hurlait , des gens criaient. Elle a appuyé à nouveau sur le bouton de l’ascenseur qui n’arrivait toujours pas. Enfin, elle a compris: ses voisins ont déménagé. Elle a monté à pied ses deux gorosses valises pendant que les déménageurs descendaient le piano.

Obserwuj wątek
    • osmanthus Re: Passe composé - imparfait 02.01.12, 08:26
      juju9022 napisała:

> Poniższy tekst miałam napisać w czasie przeszłym i zastosować p.c lub imp. Czy
      > ktoś zechciałby rzucić okiem, czy odpowiednio je zastosowałam pod względem akcj
      > i głównych i pobocznych?
      >
      > Marie est sortie du taxi avec ses deux grosses valises. Elle est entrée dans so
      > n immeuble et elle a appellé l’ascenseur. Pendant qu’elle l’a
      > ttendait, elle a entendu des bruits bizarres dans les étages: on a traîné des m
      > eubles, des casseroles sont tombés, un bébé hurlait , des gens criaient. Elle a
      > appuyé à nouveau sur le bouton de l’ascenseur qui n’arrivait
      > toujours pas. Enfin, elle a compris: ses voisins ont déménagé. Elle a monté &#
      > 224; pied ses deux gorosses valises pendant que les déménageurs descendaient l
      > e piano.

Nie bardzo rozumiem zwiazek akcji glownych i pobocznych z zastosowaniem pc i imparfait?
      Skad to wzielas?

A lire:
      www.bonjourdefrance.com/n10/cdm2.htm
      Z tekstu wynika, ze sasiedzi wlasnie sie wyprowadzali, n'est-ce pas?
      • juju9022 Re: Passe composé - imparfait 02.01.12, 10:01
        Dostałam zadanie w którym powyższy tekst był napisany w cz. teraźniejszym, polecenie brzmiało: Quelles sont les actions principales ou secondaires? Ensuitez mettez au passe.
      • felinecaline Re: Passe composé - imparfait 02.01.12, 10:05
        Zastosowalas oba czasy w zasadzie prawidlowo, jedynie nalezy zamiast pc zastosowac imp w zdaniu: "les voisins demenageaient" bo przeciez przeprowadzka byla w toku i to byla przyczyna zamieszania. tymczasem zasosowany pc nasuwa przypuszczenie, ze sie zakonczyla, ale wtedy winda bylaby juz wolna itd.
        Pokrotce i bez zbednego filozofowania: pc: tryb dokonany, imp.
        niedokonany.
        • juju9022 Re: Passe composé - imparfait 02.01.12, 10:30
          Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
    • gat45 Re: Passe composé - imparfait 02.01.12, 11:16

> Marie est sortie du taxi avec ses deux grosses valises. Elle est entrée dans son immeuble et elle a appellé l’ascenseur.
      OK

Pendant qu’elle l’attendait, elle a entendu des bruits bizarres dans les étages: on traînait des meubles, des casseroles tombaient, un bébé hurlait , des gens criaient.
      Te wszystkie czynności są
      a) rozciągnięte w czasie, jak słusznie napisałaś w przypadku niemowlaka i krzyczących ludzi (w przeciwieństwie do czynności jednorazowej, jaką wyrażałby p.c.)
      b) nie zakończyły się jeszcze, a p.c. oznacza czynność zakończoną w przeszłości. Według Twojego zdania Marie słyszałaby już tylko dzieciaka i wrzaski, hałasy meblowo-garnkowe należałyby do przeszłości

Elle a appuyé à nouveau sur le bouton de l’ascenseur qui n’arrivait toujours pas. Enfin, elle a compris: ses voisins déménagaient. Elle a monté à pied ses deux grosses valises pendant que les déménageurs descendaient le piano.
      Jak wyżej - gdyby się już byli przeprowadzili, to nie byłoby całej historyjki smile

Powodzenia i wytrwałości w nauce ! smile
      • osmanthus Re: Passe composé - imparfait 02.01.12, 13:18
        Enfin, elle a compris: ses voisins déménagEaient.
        • gat45 Oczywiście. Przepraszam, rumienię się ze wstydu 02.01.12, 13:41
          a Tobie, Osmantus, dziękuję za zwrócenie uwagi. Nie ma nic gorszego niż błędy w poprawianiu ! To pisałam ja, któram taki czyn haniebny właśnie popełniła sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka