Dodaj do ulubionych

Romanistyka a DALF

04.08.04, 12:36
Na ktorym mniej wiecej roku mozna osiagnac pulap DALF-a? Wiem, ze to zalezy do wielu czynnikow - nie mysle o ludziach, ktorzy poszli na studia ze swietna znajomoscia francuskiego tylko o takich z powiedzmy sobie szczerze - srednia, wystarczajaca aby sie dostac. Mysle tez o dobrym uniwersytecie, nie zas o jakims podrzednym kolegium, o w miare intensywnej pracy - tzn. uczenia sie tego, czego chca nas na tych studiach nauczyc, nie zas o obijaniu sie. Zdaje sobie sprawe, ze roznice pomiedzy poszczegolnymi uczelniami sa kolosalne. Moze jednak ktos sprobuje odpowiedziec na moje pytanie? Moze ktos odpowie z wlasnego doswiadczenia? smile
Obserwuj wątek
    • harissa z mojego doswiadczenia 22.08.04, 15:18
      Dalf zdalam po trzecim roku studiow na UAM w Poznaniu. Wtedy na zdawanie Dalfu
      (to bylo kilkanascie lat temu) trzeba bylo jechac albo do warszawy albo do
      wroclawia.
      A tak szczerze mowiac troche sie potem paletalam po krajach francuskojezycznych
      i jakos nigdy ten dyplom do niczego mi sie nie przydal...
    • klymenystra Re: Romanistyka a DALF 22.08.04, 16:56
      ja zrobilam dalfa w 3 liceum. na kursie przygotowawczym byla ze mna dziewczyna
      z 4 roku romanistyki na ap i jej poziom nie byl wcale powalajacy.nawet nie wiem
      czy zdala. pewnie dlatego ze ap ksztalci w innym kierunku niz taki np uj gdzie
      praktyczna nauka francuskiego jest troche podobna do wymagan dalfa okolo 3 roku-
      tzn pisanie syntez itp
    • leonn Re: Romanistyka a DALF 23.08.04, 10:16
      Czesc, wszystko zalezy od tego kto jak sie przyklada i z jakim poziomem
      startuje, ja np. zdawalem bez problemu po 2 roku, ale przedtem mieszkalem we
      Francji, wyjezdzając mialem mocna 4 na maturze i egzamin na uniwerek na 3 z
      francuskiego, ogólnie acces jest trudniejszy wiec ja po porazce zaraz po moim
      powrocie z Francji zdalem acces au delf 2 , delf 2 i następnego roku DALF.
      Pozdrawiam AHA ale znam to tylko od relacji kolegi z Poznania ze jego kolezanka
      na 4 roku uwazala ze A5 i 6 byly dla niej za trudne...
      Wszystko zalezy od ludzi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka