randybvain 26.01.14, 01:40 Quels sont les vins que vous aimez beaucoup ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marguy Re: Les vins que vous aimez 27.01.14, 21:48 Vins de Loire i wina z regionu, malutkiego zreszta, Fronton. Odpowiedz Link
gat45 Re: Les vins que vous aimez 29.01.14, 06:44 Champagne. Bez krztyny snobizmu, ja naprawdę lubię szampana brut de brut, białego i rosé. Z czerwonych - wysokiej rangi bourgogne i ostatecznie kilka "wielkich" beaujolais (julienas, chirouble). Nie lubię bordeaux, nawet tych z najwyższej półki. Biorąc pod uwagę rynkowe ceny tych szlachetnych trunków, alkoholizm mi nie grozi I wszystko w porządku, bo ja pijam naprawdę bardzo rzadko i w minimalnych ilościach. Na dodatek jeszcze muszę mieć "swój dzień", bo czasem stoją na stole butelki z lubianą przeze mnie zawartością, towarzystwo zachwala, a ja i tak piję wodę, najchętniej z bąbelkami. W Polsce Nałęczowiankę w zielonej butelce. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Les vins que vous aimez 29.01.14, 20:58 Babelki owszem, bardzo lubie, ale mam nieco inne gusta powiedzmy geograficzne i poza tym leniwa jestem, wobec tego nie oddalam sie w ich poszukiwaniu poza "moja" Val de Loire, ktora dostarsza mi ich obfitosci i jakosci, totez goraco popieram opinie przedpisczyn - A oto moja maksyma na 214:" vive la Loire - le fleuve royal et les vins de Loire - les vins des rois". Odpowiedz Link
randybvain Re: Les vins que vous aimez 30.01.14, 19:39 Est-ce qu'il est possible de les acheter en Pologne ? J'ai besoin de cadeau pour mes amis mais je ne peux pas porter du vin par avion. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Les vins que vous aimez 30.01.14, 22:43 L'été dernier il m'est arrivé de trouver un honnêt "Cremant de la Loire" , donc justement le produit du voisinage à "Biedronka" - bouteille pour env .30 zlotych. Odpowiedz Link
aqua48 Re: Les vins que vous aimez 02.02.14, 16:57 Tyle, że w Polsce taką, hmm obciachową sprawą jest wręczenie butelki z Biedronki... nie polecam tego rozwiązania. Zwłaszcza jeśli ma być to prezent od osoby, która przyjechała z Francji. Wystarczy kupić bagaż rejestrowany i można przewieźć wino. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Les vins que vous aimez 02.02.14, 18:25 Aquo, zadziwiasz mnie - na tej butelce poza etykietka ceny, ktora przeciez arcylatwo usunac i z reguly z prezentow usuwa sie etykietki nie bylo zadnego najmniejszego "pietna" Biedrononki. Wino powtarzam - calkiem przyzwoite a wytworce mam przyjemnosc znac (dlatego kupilam). Stawiajac je zas u gospodarzy na stole nie omieszkalam o tym znalezisku opowiedziec. Zreszta to "krecenie nosem" na biedna "Coccinelle" wydaje mi sie mocno niesprawiedliwe i mocno zalatujace snobizmem jak zle wino korkiem. Odpowiedz Link