Dodaj do ulubionych

SUPER MEMO

27.03.14, 20:33
Witajcie,
jestem zupełnie początkująca, nigdy nie miałam większego kontaktu z tym językiem i nie znam ani jednego słówka.

Planuję rozpocząć naukę (zastanawiam się jeszcze nad włoskim, zobaczymy, który szybciej mi wpadnie w ucho). Planujemy z mężem wyjazd do Szwajcarii i chciałabym móc choć łamanym francuskim posługiwać się w codziennych, życiowych rozmowach już za rok. Czy to możliwe?

Oprócz kursu (2 razy w tygodniu po 1,5 godziny) zależy mi na szybkim poznawaniu słówek i zastanawiałam się nad kursem na komputer w metodzie super memo. Czy ktoś korzystał? Może polecić odpowiednią platformę i ew. podpowiedzieć jak najlepiej radzić sobie na samym początku?

Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • 69basiula Re: SUPER MEMO 30.03.14, 17:18
      Wspaniale jest kiedy mozna porozumiec sie i rozmawiac z ludzmi podczas wyjazdow. Masz wiec racje zabieraj sie za nauke bo wakacje tuz ,tuz.W Szwajcarii mozesz sie rowniez porozumiec w jez . niemieckim,francuskim i wloskim . Obojetnie ktory jezyk wybierzesz, gratuluje.Ja osobiscie zaczelam(daaaawno) temu w EMPIKU ,ale tak szczerze to duzo nauczylam sie sluchajac radia ,i piosenek w jez francuskim bo tym jezykiem posluguje sie codziennie.
      • felinecaline Re: SUPER MEMO 30.03.14, 18:43
        Basiu, podalas nieco "mimochodem" najlepsza metode nauki jezyka - sluchanie radia, "rozszyfrowywanie" tekstow piosenek; ja tez ( i tez dawno temu) tak wlasnie sie uczylam - mozna powiedziec "lekko, latwo i przyjemnie". Klasyczna piosenka francuska obfituje w ciekawe teksty a te z kolei w zwroty mogace w calosci znalezc zastosowanie w potocznej mowie, w ten sposob bez cierpien, nawet nie wiedzac kiedy, uczy sie najbardziej znienawidzonych rozdzialow gramatyki. Serdecznie polecam i pozdrawiam zyczac sukcesow.
        Mialam w swoim czasie doskonala pania profesor, ltpra zalecala jeszcze czytanie francuskich "kryminalow", wlasnie ze wzgledu na operowanie jezykiem "przecietneo francuza" jezykiem sa one "kopalnia " znajomosci jezyka powszechnie uzywanego, taki, jaki bedzie potrzebny autorce watku.
        • 69basiula Re: SUPER MEMO do felinecaline 04.04.14, 09:23
          Jestem mile zaskoczona ze sie potrudzilas napisac kilka slow do mnie ,w dodatku bez agresji .Zawsze gdy pisze lub odpowiadam na pytanie zadane na forum (rozne tematy) obawiam sie agresywnej odpowiedzi i czasem zniecheca mnie to do uczestniczenia w wymianie praktycznych porad .Dziekuje i pozdrawiam. B
          • karbo7 Re: SUPER MEMO do felinecaline 04.04.14, 11:15
            Witajcie, witajcie smile wracam po krótkiej przerwie -> sajgon w życiu codziennym. Dzięki za pozytywne odpowiedzi. To prawda, że na forach spotkać można sporo jadu i niemiłych słów od trolli...
            Tak, przyznaję, że filmy, radio, piosenki są jedną z lepszych metod nauki. Ja mam sporo do nadrobienia również w angielskim ale to rekompensuje sobie nauką super memo z filmem fabularnym -> mega Wam polecam olivegreenthemovie.com szkoda, tylko, że nie ma wersji na inne języki... sad

Co do francuskiego, to muszę jeszcze kupić sobie płytę z podstawowymi zwrotami, której będę słuchać w samochodzie.
            • 69basiula Re: SUPER MEMO do felinecaline 04.04.14, 12:42
              Powodzenia -wytrwalosci

basiula
              • karbo7 Re: SUPER MEMO do felinecaline 06.04.14, 22:01
                (nie) Dziękuję Basiula smile

Czy możecie polecić jakieś konkretne tytuły kryminałów po francusku? Pamiętajcie, że to dla zupełnie początkującego. Słówka staram się pochłaniać przez super memo ale z gramatyką i sformułowaniami z mowy potocznej mam jeszcze spory problem.
                • felinecaline Re: SUPER MEMO do felinecaline 07.04.14, 10:24
                  Ponawiam bezcenna rade udzielona mi niegdys przez niezapomniana Pania Profesor Markiewicz: "Maigrety" - one sie nie starzeja big_grin a tytuly poda Wujej Google.
                  • karbo7 Re: SUPER MEMO do felinecaline 15.04.14, 11:23
                    Zupełnie nie mogę tego znaleźć w sieci, nie wiem co miałaś na myśli. Możesz napisać jaśniej smile Będę ogromnie wdzięczna.

Osoby doświadczone w nauce języka francuskiego chciałam zapytać czy ten kurs jest wart uwagi -> www.supermemo.pl/francuski_no_problem_podstawowy

"Kurs multimedialny, aplikacja i podręcznik dla osób, które rozpoczynają naukę francuskiego oraz tych, które chciałyby odświeżyć zapomniane podstawy."

Są jeszcze fiszki do nauki słówek, by poszerzać zakres słownictwa.
                    • felinecaline Re: SUPER MEMO do felinecaline 15.04.14, 11:50
                      Wujek Google poproszony o napisanie jasniej podaje kilka(nascie) stron, oto 3 czy 4 pierwsze adresy.
                      Environ 269 000 résultats (0,39 secondes)
                      Résultats de recherche

Commissaire Maigret — Wikipédia
                      fr.wikipedia.org/wiki/Commissaire_Maigret‎
                      Le commissaire Jules Maigret est un personnage de fiction, protagoniste et héros de 75 romans policiers et 28 nouvelles de Georges Simenon. C'est un homme ...
                      ‎Discussion:Commissaire Maigret - ‎Catégorie:Commissaire Maigret
                      Les Enquêtes du commissaire Maigret — Wikipédia
                      fr.wikipedia.org/wiki/Les_Enquêtes_du_commissaire_Maigret‎
                      Les Enquêtes du commissaire Maigret est une série télévisée française en 88 ...
                      Les enquêtes du célèbre commissaire Maigret - YouTube

Nawiasem mowiac: czy mama karmi cie jeszcze piersia? smile
                      • karbo7 Re: SUPER MEMO do felinecaline 15.04.14, 12:17
                        Nawiasem odpowiadając, wszystkie wyniki są po francusku, stąd moja dezorientacja a ja w swojej prośbę jasno określiłam, że proszę o podanie konkretnych tytułów.

Wolę czasem polegać na dobrej komunikacji z ludźmi niż poszukiwaniach w googlu, którego wyniki są często zgubne. Ale widzę, że serdeczność nie jest Twoją najlepszą stroną.

Mimo wszystko pozdrawiam serdecznie.
                        • felinecaline Re: SUPER MEMO do felinecaline 15.04.14, 15:27
                          Co do serdecznosci zapewniam, ze sie mylisz; ;D Jednak swiadomosc, ze ktos oczekuje "podania na tacy" (niekoniecznie srebrnej) zamiast samemu dokonac wysilku znacznie te serdecznosc redukuje sad...
                          Tymczasem, gdybys zerknela pod pierwszy z podanych przez Googla adresow (mam na mysli "ciotke Wikipedie") dalej szla bys juz od tytulu do tytulu.
                          Ze to po francusku? Skoro piszesz, ze masz zamiar uczyc sie tego jezyka...
                        • marguy Re: SUPER MEMO do felinecaline 17.04.14, 19:42
                          karbo,
                          jest jeszcze inne wyjscie, takze bardzo ulatwiajace nauke nowego jezyka.
                          Moze na poczatku zacznij od literatury dzieciecej. Jej jezyk jest bardziej przystepny i mozesz czytac francusko wersje rownolegle z polska. Takie chocby "Rekreacje Mikolajka" doskonale przetlumaczone na polski i dostepne.

Czytajac po "rownolegle", po francusku i polsku, bedizesz natychmiast wiedziala o co chodzi. Jednoczesnie dla przyswojenia wymowy mozesz przepisac zdania w tlumaczu google i ich wysluchac.

I gdy tylko mozesz sluchaj francuskiego radia i tv. Zgadzam sie, ze to najlepsza metdta. Osobiscie polecam France Inter. Tam posluguja sie naprawde dobra francuszczyzna.
                          • karbo7 Re: SUPER MEMO do felinecaline 22.04.14, 11:16
                            Marguy - racja, dziękuję. Język dzieci jest o wiele prostszy w przekazie i nie jest tak zawiły. Mikołajek jest super. Przy takim czytaniu zaczynasz osłuchiwać się językiem i pisownią ale bez dodatkowej nauki słówek nie pójdę dalej. Supermemo albo anki - takie nowoczesne fiszki to chyba dobra metoda.Ktoś próbował? Macie jakieś linki do platform z tymi programami do polecenia?
    • lenari Re: SUPER MEMO 14.05.14, 07:49
      Korzystałam z kilku ich kursów i z fiszek. Dla mnie rewelacja. Jedne z najbardziej efektywnych kursów z jakimi mialam do czynienia. Prosto stworzone, a dopracowane tak, że śmiało można korzystać z wersji na androida, bo jest równie przemyślany jak ten na PC. Niedawno powstał projekt Olive Green. Bazuje na nauce poprzez oglądanie filmu. Niestety na razie tylko z angielskiego, ale jak powstanie z francuskim to ja będę pierwsza to sprawdzenia.
      • karbo7 Re: SUPER MEMO 26.05.14, 11:31
        Olive Green to projekt który masz ok. roku. Nie powstał niedawno. Pomysł nowatorski i tylko jedna firma ma takie kursy i póki co tylko na angielski. Pewnie dopiero po jakimś czasie zobaczymy czy jest efektywny i czy cieszy się popularnością - co jest równoznaczne z wyprodukowaniem innych wersji do nauki innych języków.

Na forum językowym, dot. nauki angielskiego jeden z moderatorów chwalił tą metodę ale to jedyna wiarygodna i wyczerpująca recenzja jaką znalazłam -> www.ang.pl/forum/programy-do-nauki-jezykow/239798#post1523684
    • odzim22 Re: SUPER MEMO 24.06.14, 16:27
      Jak znasz angielski to polecam Duolingo www.duolingo.com/ Ja mam na koncie chyba z pięć podejść do francuskiego. Przerobiłem roczny kurs z nauczycielem, książkowego samouka, kursy komputerowe jak livemocha, rosetta stone, supermemo, próbowałem nawet gry w moją ulubioną Cywilizację w wersji francuskiej.

Z Duolingo zacząłem się bawić kilka miesięcy temu i ciągle mnie kręci. Spodobał mi się zastosowany tam system RPG-a, tzn. dostajesz punkty i wbijasz poziomy doświadczenia, czym odblokowujesz nowe lekcje i dostajesz nowe zadania. Poza tym, co było frustrujące w przypadku Supermemo, komputer nie jest tępym belfrem i odpowiedzi na pytania nie muszą być wklepane jednakowo jak we wzorcu. Przy drobnej literówce czy braku akcentu pytanie i tak masz zaliczone, szczególnie w przypadku nowego materiału, tyle że zostaniesz poinformowana o błędzie. Co najważniejsze jednak po tych kilku miesiącach widzę wyraźny postęp, ostatnio zdarzyło mi się "podsłuchiwać" parę Francuzów w pociągu i ku mojemu zdziwieniu stwierdziłem, że wreszcie rozumiałem sens tego co mówili.

W Szwajcarii to już w ogóle powinno pójść z górki, bo język będzie Cię otaczał. Ja staram się spędzić do 2 tygodni w roku w krajach francuskojęzycznych i ten krótki czas daje mi lepszą powtórkę ze słownictwa niż jakikolwiek kurs, a motywacja wtedy sięga zenitu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka