nanan1 14.06.07, 16:45 mozna cos faire à tempérament? w sensie robic cos na raty, nie wszystko od razu dzieki z gory Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kadarkaa Re: à tempérament? 14.06.07, 22:53 Można, w dziedzinie finansów: vendre, acheter, payer, profiter d'un prêt à tempérament etc. (czyli kupić/sprzedać na raty, wziąć kredyt ratalny...). Odpowiedz Link
nanan1 Re: à tempérament? 15.06.07, 09:01 to wiem, ale slyszalam jak ktos mowil z czas faire a ze byla to osoba dla ktorej francuski nie jest jez ojczystym i zabrzmialo mi podejrzanie jeszcze jedno, jest odpowiednik naszego "odpukac"? Odpowiedz Link
kurdelebele Re: à tempérament? 15.06.07, 09:04 odpukac = touchons du bois ciekawe pytanie z tymi ratami. wyrazenie to jest uzywane (w jez. polskim) np. w kontekscie pilki jnoznej (strzelic bramke na raty). Odpowiedz Link
nanan1 Re: à tempérament? 15.06.07, 17:45 cokolwiek, mozna chociazby sprzatac na raty tzn nie wszystko od razu pewnie w niektorych zdaniach mozna powiedziec au fur et à mesure ale to nie to Odpowiedz Link
nanan1 Re: à tempérament? 16.06.07, 20:53 jeszcze jedno: brakuje mi na codzien wyrazenia "przy okazji" wpadne przy okazji, kupie przy okazji itede "par la meme occasion" nie zawsze mi pasuje Odpowiedz Link
nanan1 Re: à tempérament? 14.08.07, 14:37 np. Au passage, merci d'avoir.... przy okazji dziekuje za.... dobrze? dla mnie jest ok , ale za czesto tego nie slysze Odpowiedz Link