klymenystra 06.07.07, 18:46 BIC ? (chodzi o cos z pieniedzmi i przelewami) "un cheque a l`ordre de l`agent comptable du crous". chodzi o dowod wplaty? i co to jest agent comptable? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanna421 Re: co to jest? 06.07.07, 19:30 Nie jestem ekspertem,ale"BIC est l'acronyme de Bank Identifier Code"-z Wikipedii. A drugie www.education.gouv.fr/cid1032/agent-comptable-de-crous.html Czesto tak robie,ze wpisuje w google haslo,z szukaniem zaawansowanym w jezyku francuskim) Pozdrawiam Odpowiedz Link
alicez Re: co to jest? 06.07.07, 19:31 BIC to inaczej SWIFT, kod potrzebny do przelewów międzynarodowych. Każdy bank ma swój BIC/SWIFT A druga kwestia: L'agent comptable de CROUS, exerce les fonctions essentielles d'un comptable public. Il est responsable de la tenue de la comptabilité du CROUS. Il peut être chargé des services financiers. Conseiller du directeur, il participe à l'équipe de direction et joue un rôle de conseil dans les domaines réglementaire et comptable. Il anime, contrôle et coordonne les activités d'un réseau de régisseurs de recettes et d'avances. Odpowiedz Link
klymenystra w takim razie... 06.07.07, 20:32 dalej nie wiem, czym jest ten cheque a l`ordre. ale bardzo Wam dziekuje))) Odpowiedz Link
alicez Re: w takim razie... 06.07.07, 22:01 to bedzie chyba, jesli dobrze pamietam czek wystawiony na .... Odpowiedz Link
wanna421 Re: w takim razie... 06.07.07, 22:31 Ja jak echo:czek wystawiony dla...Na pewno) Odpowiedz Link
ela.tu-i-tam Re: co to jest? 07.07.07, 00:08 klymenystra napisała: > BIC ? (chodzi o cos z pieniedzmi i przelewami) > "un cheque a l`ordre de l`agent comptable du crous". chodzi o dowod wplaty? i > co to jest agent comptable? Czek wypisany na Agent Comptable de Crous (tak sie mowi po polsku? na czeku sie pisze ile, i komu) - to nie dowod wplaty, tylko sama wplata. Chodzi najwyrazniej o zaplate za cos od Crous (moze wynajecie mieszkania?), co tutaj sie robi czekiem, na francuski bank. Na ogol jesli nie francuski bank to jest inny sposob placenia, bo inkasowanie czekow miedzy krajami jest bardzo kosztowne. Tak wogole i na marginesie to w Unii kazde z panswt mogloby zupelnie swobodnie zlikwidowac ministerstwo obrony, banki i telekomunikacje sa najlepszymi straznikami granic Odpowiedz Link
ela.tu-i-tam Re: co to jest? 07.07.07, 00:12 Zapomnialam napisac, ze "agent comptable" to jest ksiegowy od finansow - wszystkie wplaty w organizacjach sa zawsze na "agent comptable" czegostam. W banku jest zaznaczone, ze "agent comptable" czegostam ma prawo inkasowania czekow tej organizacji, jak rowniez bank ma jego oficjalny podpis itp. Odpowiedz Link
klymenystra Re: co to jest? 07.07.07, 06:48 kurcze, to ja sie pogubilam. najpierw mi pisza, ze mam zrobic przelew na ich konto, a potem, ze mam wystawiac czek? Odpowiedz Link
alicez Re: co to jest? 07.07.07, 08:09 Może albo albo, bo jesli masz konto tylko w Polsce to raczej czeku nie wystawisz a nawet jeśli uda Ci sie wybłagać czek w banku to strona francuska będzie go kilka miesiecy realizowac.... Odpowiedz Link
klymenystra Re: co to jest? 07.07.07, 12:01 moj tata tez tak powiedzial (on w koncu bedzie tewn przelew robil, wiec sie zaangazowal). bardzo Wam wszystkim dziekuje za odpowiedzi. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
bagatella moze nie jest zbyt pozno 08.07.07, 12:05 BIC to jest miedzybankowa forma przelewow gotowki, nalezy w tym wypadku wypelnic odpowiedni formularz bankowy w ktorym sa wszystkie dane posiadacza konta w danym banku jak rowniez dane banku. druga z mozliwosci to wystawienie czeku na ksiegowego Crouse, a w domysle, to chyba bedziesz w bordeaux, co? Odpowiedz Link
klymenystra Re: moze nie jest zbyt pozno 08.07.07, 13:01 tzn? z tym bic-iem? ojciec ma mi zrobic przelew ze swojego banku, to nie wystarczy? na mojej karcie informacyjnej, po napisice BIC pojawia sie jaks kod. bede w Bordeaux, ale dopiero od wrzesnia. teraz usiluje zalatwic akademik Odpowiedz Link
alicez Re: moze nie jest zbyt pozno 08.07.07, 20:50 bagatella napisała: > BIC to jest miedzybankowa forma przelewow gotowki, nalezy w tym wypadku > wypelnic odpowiedni formularz bankowy w ktorym sa wszystkie dane posiadacza > konta w danym banku jak rowniez dane banku. BIC to jet kod potrzebny do pzrelewu a nie rodzaj czy forma przelewu. Odpowiedz Link
bagatella Re: moze nie jest zbyt pozno 09.07.07, 10:15 BIC czy IBAN to jest i owszem kod bankowy, ktory sluzy wlasnie do przelewow miedzybankowych miedzynarodowych. we francji do tego uzywa sie RIB. BIC czy RIB sluza do przelewow, a ty nazywaj to jak chcesz Odpowiedz Link
alicez Re: moze nie jest zbyt pozno 09.07.07, 14:48 bagatella napisała: BIC to jest miedzybankowa forma przelewow gotowki I ja z tym zdaniem sie nie zgodziłam a z tego co napisała autorka postu to właśnie to zdnaie ją "sperturbowało" więc wyjaśniłam raz jeszcze. A IBAN to nie kod tylko format numeru konta. RIB to skolei dane bankowe, czyli numer konta, adres banku i dane jego posiadacza, na RIB'ie czesto jest podany rachunek bankowy w formacie IBAN i BIC czyli u nas SWIFT, kod służący do identyfikacji banku w pezelewach miedzynarodowych. Odpowiedz Link
podyanty Re: moze nie jest zbyt pozno 04.08.07, 08:16 IBAN (w tym rowniez francuskich bankow) en.wikipedia.org/wiki/International_Bank_Account_Number A nie mozesz po prostu kazac bankowi wystawic draftu (czyli czeku bakowego) w EUR na L'Agent Comptable du CROUS, ktory nastepnie wyslesz poczta (zachwujac na wszelki wypadek jego kopie) ? Odpowiedz Link
klymenystra Re: moze nie jest zbyt pozno 04.08.07, 11:55 przelew juz dawno zostal wykonany, dostalam poswiadczenie transakcji. a naszej poczcie cos nie ufam- juz dawbo wyslalam do crous wszystkie dokumenty,a odpowiedzi o akademiku ani widu ani slychu. cos czuje,m ze prywatnej kwatery bede szukac Odpowiedz Link