kicior99 27.06.03, 16:21 czy ktos zna kanony poprawnosci licytacji brydzowej po francusku? Np. deux trefle, deux de trefles czy jeszcze jakos inaczej? Moze jakis sympatyczny URL dostane? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sullivan1 Re: deux trefles - pas - contre... 05.08.03, 19:46 no to akurat dosyc proste : un (nie une), deux, trois itd... +trèfle (nie "de trèfle"), carreau, coeur, pique, sans-atout no i dodatkowo "passe", "contre", "surcontre" konwnencja za to dosyc rozna od polskiej (nie ma "polskiego 1 trefl"...), tzw. "majeure cinquième" (1 w starszy kolor tylko od pieciu kart w zwyz), mocne dwa, slabe trzy w kolor, 1 bez atu 16-18 punktow, dalej "maly texas" (dwa w kolor forsuje transfer) i steiman (pytanie o starsze czworki), pytanie o asy tylko 4 bez atu..... no to tak w skrocie. Odpowiedz Link
piautre1 Re: deux trefles - pas - contre... 07.08.03, 09:26 witam po długiej nieobecnosci na forum tak się składa że w brydza gram zawodniczo grałem tez sporo z frankofonami głównie tym ich majeure cinquieme liczebniki i licytacja niesłychanie prosta (jw) system naturalny - no cóż quasi-naturalny (w porównaniu np do acola), bo czyż naturalne są otwarcia z trójki? (to jest konsekwencja otwarc ze starszej piątki) stopien komplikacji systemu zalezy od klasy (stopnia zaawansowania) gracza. ja grałem słabe dwa, silne otwarcia 2trefl i 2karo, dużo różnych ustaleń (pro, cue bidy, splinter, cue bidy michaelsa, stayman, texasy..). ciekawostka- od lat wielu licytuje sie , nawet w partiach bardzo towarzyskich, przy użyciu tzw kaset licytacyjnych (bidding box). eliminuje to częste (przy licytacji głosem) nieświadome nawet faule. pozdrowienia pi-autre Odpowiedz Link
sullivan1 Re: deux trefles - pas - contre... 07.08.03, 19:19 zgadzam sie, licytuje sie raczej naturalniej niz w Polsce, a pudelka licytacyjne sa w powszechnym uzyciu kedy tylko gra sie w brydza porownawczego (nawet kiedy jest to turniej stowarzyszenia absolwentow liceum w Pétaouchnoque- les-Oies....). Odpowiedz Link
kicior99 Re: deux trefles - pas - contre... 03.10.03, 12:51 piautre1 napisał: > system naturalny - no cóż quasi-naturalny (w porównaniu np do acola), bo czyż > naturalne są otwarcia z trójki? zalezy od stopnia zwariowania gracza... Ja grywalem towarzysko w Finlandii - oni tam sa raczej spokojni, starsza piatke traktuja un pique (coeur) nader spokojnie, zwlaszcza po partii Odpowiedz Link