m.maska 25.11.11, 17:51 Skurilles w tlumaczeniu to tyle co "dziwaczne".... ale to slowo nie oddaje sensu tego co tak naprawde oznacza... to ja Wam moze pokaze tak troche, czasami tylko Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.maska 80 000 kondomów dekoruje paryskie Centrum Pompidou 25.11.11, 17:53 Pewna turystka myslala, ze chodzi o butelki ze smoczkiem, ale nie...artysta Bryan Mc Cormack w paryskim Centrum Pompidou wystawia 80 000 kondomow. Niezwykla dekoracja ozdabia rurowate przejscia: 80 000 kolorowych plastikowych prezerwatyw, do 5 grudnia beda ustrajac pol koliste korytarze muzeum. Autor pomyslu, irlandzki artysta Bryan Mc Cormack nazwal te instalacje „Ochrona(zabezpieczenie) jest zyciem”. Prezerwatywy kojarzone sa z Aids, zapobieganiem ciazy, seksualnoscia i religia, zauwaza atysta. „Chce zeby postrzegano je w inny sposob, lekko, jak rodzaj Neo-Pop. Jako pojedyncza sztuka, prezerwatywa kojarzy sie z sexem, ale kiedy zostanie wystawionych jednorazowo dziesiatki tysiecy, gubi sie jej znaczenie. Pierwsi ogladajacy te instalacje w muzeum, przyznali artyscie racje. Amerykanska turystka zapytala: „czy to butelka ze smoczkiem, czy prezerwatywa?”. Odpowiedz Link
m.maska [...] 25.11.11, 18:31 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
m.maska Re: 80 000 kondomów dekoruje paryskie Centrum Pom 25.11.11, 18:32 sorrrrrrrrrrrrrrrrrry...polkoliste - oczywiscie, mi sie kleplo oddzielnie..... sorrrry m.maska napisała: > Pewna turystka myslala, ze chodzi o butelki ze smoczkiem, ale nie...artysta Bry > an Mc Cormack w paryskim Centrum Pompidou wystawia 80 000 kondomow. > > Niezwykla dekoracja ozdabia rurowate przejscia: 80 000 kolorowych plastikowych > prezerwatyw, do 5 grudnia beda ustrajac pol koliste korytarze muzeum. > Autor pomyslu, irlandzki artysta Bryan Mc Cormack nazwal te instalacje „O > chrona(zabezpieczenie) jest zyciem”. > Prezerwatywy kojarzone sa z Aids, zapobieganiem ciazy, seksualnoscia i religia, > zauwaza atysta. „Chce zeby postrzegano je w inny sposob, lekko, jak rodz > aj Neo-Pop. > Jako pojedyncza sztuka, prezerwatywa kojarzy sie z sexem, ale kiedy zostanie wy > stawionych jednorazowo dziesiatki tysiecy, gubi sie jej znaczenie. Pierwsi ogla > dajacy te instalacje w muzeum, przyznali artyscie racje. Amerykanska turystka z > apytala: „czy to butelka ze smoczkiem, czy prezerwatywa?”. > > > Odpowiedz Link
m.maska Żyrandol 25.11.11, 18:21 Na pierwszy rzut oka nie ma w tym zyrandolu nic specjalnie interesujacego, po prostu duzy zyrandol Dopiero po dokladniejszym przyjrzeniu sie, mozna zauwazyc, ze to egzemplarz szczegolny Dzielo artystki Joany Vasconcelos, ktora zyrandol wykonala w calosci z tamponow. Model ma tez swoja nazwe „The Bride”panna mloda) wykonano go w 2001. Widzialam ten zyrandol w klubie Johna Malkovicha w Lizbonie.... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Żyrandol 25.11.11, 18:24 nie bede wulgaryny....Wiec oszczedze komentarza. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Żyrandol 25.11.11, 18:44 Zaczynam się zastanawiać nad stanem psychicznym artysty. Zarówno materiał jak i tytuł tworu sugerują głęboki uraz, i to niekoniecznie w dzieciństwie. Odpowiedz Link
m.maska Tron....wykonany z AOL-CD 25.11.11, 22:15 Co mozna zrobic u 4000 plytek CD reklamujacych operatora sieci internetowej AOL? wyrzucic do smieci? a coz innego? Pewien Amerykanin, ktory cierpial chyba na nadmiar wolnego czasu zbudowal z 4000 plytek CD prosty, ale tron A gdyby ktos chcial...to tutaj znajdzie instrukcje potrzebna do budowy www.stupidco.com/aol_throne_intro.html Odpowiedz Link
m.maska Re: Tron....wykonany z AOL-CD 25.11.11, 22:16 Moze ktos kiedys wymysli jak zuzytkowac te absurdalne plytki przyklejane do listow TPSA Odpowiedz Link
m.maska Uniwersalny pilot z dwoma guzikami... 25.11.11, 23:16 Mistrzostwa Swiata w pilce noznej. W knajpie obok. Niemcy graja przeciwko Brazylii. Przed kazda bramka, telewizor sie wylacza. Cos strasznego. To nie jest nowa reklama stacji telewizyjnej. To tylko pilot wszystkich doprowadza do szalu, tylko nikt o tym nie wie. Jest taki uniwersalny pilot, obslugujacy wszystkie marki. Tylko dwa guziki, on i off. Ale zabawa na nastepne party w czasie meczu. Pilot na kazda pogode i na kazda sytuacje. Szczegolnie przydatny dla Pan, zeby doprowadzic facetow do szalu. Uniwersalnego pilota(do kazdego telewizora) mozna kupic w wersji amerykanskiej, azjatyckiej i europejskiej. Kosztuje tylko 24,99$ Chetnym pozostawiam linka na zakupy.... www.tvbgone.com/cfe_tvbg_main.php Odpowiedz Link
m.maska [...] 26.11.11, 00:59 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
m.maska Bezwzględny budzik 26.11.11, 01:06 Fajny pomysl na upominek pod choinke...Clocky albo Blowfly. Uciekajacy albo latajacy budzik. Wspanialy upominek dla fanatykow fitness, ktorzy zaraz po obudzeniu potrzebuja ruchu... "Skarbie, zlap budzik..." tak mogloby brzmiec pierwsze wypowiedziane po przebudzeniu zdanie.... To jest po prostu jak czekoladka przed udaniem sie do lozka – i to taka, ktora efektywnie z niego potrafi wyciagnac. Budzik Blowfly to najwlasciwsze dla tych, ktorzy rano nie moga sie obudzic. Kiedy to okragle „cos” sie wlacza, natychmiast robi odlot, aby uciec przed reka, ktora chcialaby go wylaczyc. Niemal tak ladny jak Clocky, ten odjezdza, kiedy tylko „obudzi sie ze snu”. Clocky and Tocky(link) Blowfly(link) A wiec... Dobrej Nocy wszystkim... p.s. sobie tego na pewno nie kupie.... i nie mam w sobie dostatecznie duzo zlosliwosci, zeby "uczynic" to komus innemu... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Bezwzględny budzik 26.11.11, 19:34 Łeeeee, nie potrzebuję, mnie każdy budzik obudzi, a jeszcze szybciej robię to sama. Odpowiedz Link
maja-z-podworka Re: Bezwzględny budzik 26.11.11, 20:18 Ostatnio obudzilam się, wzięłam budzik do ręki, wyłączyłam, a "chwileczkę"- później obudzilam się znowu z budzikiem w ręce... To, co pokazalaś Maseczko byłoby dla mnie, ale ...to jest okrutne. - Maja Odpowiedz Link
maja-z-podworka Re: Bezwzględny budzik 26.11.11, 20:19 Witajcie Wróciłam i idę spać - jutro się rozejrzę Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Bezwzględny budzik 26.11.11, 20:33 Koniecznie musisz się rozejrzeć!!! Dobranoc, Majeczko Odpowiedz Link
m.maska Re: Bezwzględny budzik 26.11.11, 21:40 Majeczko....wlasnie mowilam AL, posiadam swoj prywatny budzik i jest nim KM - zaden inny nie jest dostatecznie skuteczny - potrafie przespac kazdy budzik, zlapac i schowac go pod poduszke, jesli nie chce mi sie trzezwiec na tyle zeby sie zastanawiac, jak go wylaczyc... wszystkie komorki dzwonia tylko iles razy i ja o tym we snie doskonale pamietam i wiem, ze to sie skonczy - gdybym nie miala skutecznego budzika w domu, byloby to cos dla mnie - a ze okrutne? bo wstawanie rano tzn. w srodku nocy, jest z natury okrucienstwem wobec wlasnego organizmu, jesli ten podporzadkowany jest "sennym" nawykom "sowy". Odpowiedz Link
izydor88 Re: Bezwzględny budzik 26.11.11, 20:37 Koty są świetnymi budzikami.Seniorka Besia łapie mnie zębami za nos i delikatnie gryzie.W razie niepowodzenia do akcji wkracza Bazyl i obrywam ciężką łapą. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Bezwzględny budzik 26.11.11, 20:44 Moj piesek tez był świetny, codziennie pobudka o 7:30. Dziwna sprawa: nigdy nie robił tego w niedziele Odpowiedz Link
m.maska Tango T600 – samochód firmy Commuter Cars Corporat 26.11.11, 21:35 Ten maly, slodki, zgrabny samochodzik ma tylko 2,47m dlugosci. Nie byloby to cos akurat na odpowiedni upominek pod choinke dla waszego syna czy corki? To slodkie, male Tango T600 mozna dostac jako zestaw do „skladania” juz za 85.000 dolarow. Zabawa dla calej rodziny. Nigdy wiecej problemow z parkowaniem. Tylko czy taki upominek ma odpowiednia wartosc pedagogiczna? Jasne! Korzystajac z Tango T600, wasze dziecko szybciej przyjedzie do szkoly. W koncu ten maly, slodki jedzie do 240km/h. To jest prawdziwa alternatywa do roweru. Dodatkowo dziecko cwiczy motoryke i zrecznosc podczas skladania auta. Tak wiec: swietny upominek pod choinke dla waszego dziecka ! www.commutercars.com/ A i obrazki mozna sobie obejrzec – to rzeczywiscie hit.... www.autobild.de/bilder/fahrbericht-tango-t600-1042648.html#bild1|ref=http://www.autobild.de/artikel/fahrbericht-tango-t600-1042521.html Odpowiedz Link
m.maska PCE – Future of Computer Workstation 26.11.11, 22:54 Kolejny typ na upominek gwiazdkowy. Przyszlosciowe miejsce pracy. Gdyby dokladnie przyjrzec sie temu, to kazdy pracodawca powinien skakac z radosci. Jaka oszczednosc! nie potrzeba pokoi biurowych, biurek i tego calego pipapo z BHP. Wystarczy wynajac duza hale i ustawic obok siebie PCE. Oszczednosc miejsca. Pozostawic trzeba tylko wolne przejscie do toalety, ale... moze juz wkrotce pojawi sie „poszerzony” egzemplarz PCE z wbudowanym sedesem. Czy to nie wspanialy upominek dla pracownikow... PCE w wersji bazowej PCE Ergo Throne za 2750 $ albo Total Immersion PCE za 6000$. Okazja Odpowiedz Link
m.maska KONIEC INTERNETU 27.11.11, 00:54 Znalazlam KONIEC INTERNETU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Po kliknieciu na ponizszy link, dojdziecie do konca internetu...tam juz jest kres wszystkiego...dlatego juz na zapas, przetlumacze to co zostalo tam napisane.... Dotarliscie do konca internetu. Teraz nie ma juz nic do ogladania. Nie bedzie juz zadnych dalszych informacji, linkow, grafiki. Dziekujemy Panstwu za uwage. Mozna juz wylaczyc komputer. KONIEC INTERNETU(link) Odpowiedz Link
al-szamanka [...] 27.11.11, 20:46 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
al-szamanka Re: KONIEC INTERNETU 27.11.11, 20:48 Z tym końcem internetu, to chyba jest tak jak z tym dowcipem o końcu patyka. Nie było go, bo jeden z upośledzonych umysłowo go odciął. Odpowiedz Link
m.maska Re: KONIEC INTERNETU 27.11.11, 20:55 Koniec Internetu to koniec, ale gdzie jest poczatek? Odpowiedz Link
m.maska Norwegia stosuje się do przepisów UE 27.11.11, 01:14 – przeszczesliwe krowy sypiaja na materacach(z dnia 13 stycznia 2006) Norweskie krowy sa szczesliwe. Wprowadzone zostana przepisy UE, mimo, ze Norwegia do Unii nie nalezy. Norweskie krowy otrzymaja materace, zeby mogly byc jeszcze szczesliwsze podczas snu. Od stycznia (2006) obowiazuje to wszystkich hodowcow. Norwegia jest tutaj prekursorem. Wkrotce ten przepis UE ma obowiazywac w calej Europie. Rozne typy materacy sa do wyboru, dla ukochanych krow. Cena jednego wynosi okolo 100€. Ale jakie to oplacalne, w zamian wlasciciel krowy otrzyma o wiele wiecej! A mianowicie szczesliwe krowy. Daja wiecej mleka, zyja dluzej, poniewaz nie nadwerezaja stawow. No i krowy sypiaja lepiej, bo jest wygodniej. Ciekawe, jaki kolejny przepis wymysla w UE.... Urlop nad morzem dla kur? Moze bedzie wiecej jajek. Odpowiedz Link
sakral Re: Norwegia stosuje się do przepisów UE 27.11.11, 17:55 ja jestem stanowczo za prawem krowy do materaca ale jest pytanie czy materac z sprężynami to jest sprawa kręgosłupa i wygody bez sprężyn krowa i ja jesteśmy smutni Odpowiedz Link
m.maska Re: Norwegia stosuje się do przepisów UE 27.11.11, 18:03 Dotarly do mnie wiadomosci, ze w Rumunii krowy ubierane sa w plaszcze przeciwdeszczowe... musze sprawdzic te wiadomosc...ciekawe, czy to tez unijny przepis? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Norwegia stosuje się do przepisów UE 27.11.11, 20:44 Nie pozostaje mi nic innego jak utulić Ciebie w smutku, Sakralu, Ciebie i wszystkie krowy świata...a co mi tam Odpowiedz Link
m.maska Re: Norwegia stosuje się do przepisów UE 27.11.11, 20:47 No pewnie, ale to mu tylko pomoze na chwile - to moze jednak trzeba pomyslec o czyms dlugoterminowym - a w tym przypadku o sprezynach.... Odpowiedz Link
m.maska FLIZZ – firmy Hoffmanns – płukanka 27.11.11, 17:29 - do szybkiego prasowania Jesli istnieje cos, na co swiat czekal, to srodek na szybkie prasowanie. Firmie Hoffmanns sie to udalo, wprowadzajac na rynek FLIZZ – plukanke do szybkiego prasowania. Tym produktem podbila serca kobiet. FLIZZ jest latwy w uzyciu, Zwyczajnie, dodaje sie go do pralki, do plukanki zmiekczajacej i do proszku do prania(w ramach ochrony srodowiska naturalnie) i juz wasze pranie bedzie sie wrecz prosic o prasowanie. FLIZZ nadaje sie nie tylko do welny, ale i do jedwabiu! Naturalnie srodek zostal dermatologicznie przetestowany. W planach: FLIZZ – plukanka do szybkiego wysychania. Pranie wysycha w czasie krotszym o okolo 30%. Nawet w suszarce. FLIZZ – dobry na wszystko! Odpowiedz Link
sakral Re: FLIZZ – firmy Hoffmanns – płukank 27.11.11, 17:52 ja nie mam żadnej rzeczy (np.koszule) do prasowania i też ma 100 % bawełny przypomniał mi się historia z "dziurkę" w koszuli to było dobre. ale co dobre swoją cena ma. Odpowiedz Link
m.maska Re: FLIZZ – firmy Hoffmanns – płukank 27.11.11, 18:25 to byly podkoszulki.... 90DM za sztuke.... Odpowiedz Link
m.maska Mila mili nie równa 28.11.11, 12:09 Dawne miedzynarodowe mile Szwedzka mila 10 688,4 m Wiedeńska mila 7585,9 m Pruska mila 7532,5 m Rosyjska mila 7467 m Niemiecka mila 7420 m Holenderska mila 5850 m Szwajcarska mila 4800 m Flamandzka mila 3780 m Irlandzka mila 2880 m Szkocka mila 2622 m Arabska mila ok. 1900 m Turecka mila 1853 m Włoska mila 1850 m Ang/Ameryk. mila 1609,3 m Rzymska mila 1479 m Ha.... wyglada na to, ze Rzymianie mieli najblizej a Szwedzi najdalej.... Odpowiedz Link
m.maska Instrukcja wiązania muszki 28.11.11, 18:10 Zbliza sie Sylwester i karnawal, moze sie przydac... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Instrukcja wiązania muszki 28.11.11, 19:11 nic z tego zrozumie nie można Odpowiedz Link
m.maska Re: Instrukcja wiązania muszki 28.11.11, 19:15 bo to instrukcja dla facetow jest... a przeciez wiesz, ze oni mysla inaczej.... Odpowiedz Link
zuza_anna Re: Instrukcja wiązania muszki 28.11.11, 19:42 Przydałaby się instrukcja wiązania krawata... Odpowiedz Link
zuza_anna Re: Instrukcja wiązania muszki 28.11.11, 19:53 Proszę, kilka sposobów wiązania krawata...Prosty, Windsor, Pół-Windsor, Shelby, Muszka. Kliknąć! Odpowiedz Link
m.maska -ologia 28.11.11, 19:06 Poniewaz niektorzy nauci z upodobaniem uzywaja przeczytanych w encyklopedii slow i zakres tychze sie nie poszerza, postanowilam im jeszcze kilka nowych podsunac – bedzie wtedy jeszcze bardziej uczenie Agnoiologia – nauka o niewiedzy Etiologia – nauka o przyczynach Angelologia – nauka o aniolach Balneologia – nauka o kapieli i kulturze kapieli Christologia – nauka o Jezusie Chrystusie Demonologia – nauka o diablach i wiedzmach Eschatologia – nauka o koncu swiata i rzeczach ostatecznych Galaktologia – nauka o mleku Hematologia – nauka o krwi Hippologia – nauka o koniach Ikonologia – nauka o symbolice obrazow Logologia – objasnienie jest tak kompleksowe, ze nie podejmuje sie tego tutaj opisywac.... ale mamy na forum takich teoretykow logiki, ze na pewno, ktos nam to uzupelni.... Malacologia – nauka o muszlach Noologia – nauka o tym co mozna wiedziec(duchowa) Oologia – nauka o jajkach Paleogeomorfologia – nauka o pra-uksztaltowaniu terenu Podologia – nauka o stopach Ripperologia – nauka o Jacku de Ripper Vexillologia – nauka o flagach, choragwiach i sztandarach Odpowiedz Link
al-szamanka Re: -ologia 28.11.11, 19:16 Podoba mi się agnoiologia – nauka o niewiedzy. Czy jest tez może nauka o udawaniu wiedzy? Ciekawa byłabym tej nazwy Odpowiedz Link
al-szamanka Re: -ologia 28.11.11, 19:19 No i vexillologia tez jest wielce ciekawa, na niektórych forach wielce rozpowszechniona Odpowiedz Link
m.maska Re: -ologia 28.11.11, 19:55 bo to moze absolwenci albo studenci vexillologii - przerabiaja to w praktyce.... Odpowiedz Link
m.maska pseudo- 28.11.11, 21:26 c.d....slowek przydatnych jakkolwiek malo znanych... specjalistom uzywajacym slow niezwyklych i niespotykanych, moga sie przydac... seria pseudo- Pseudoestezja – odczuwanie mimo braku bodzca Pseudokyezja – ciaza urojona Pseudodandronym – meski pseudonim artystki Pseudograf – falszerz pisma Pseudomnezja – falszywe wspomnienie Pseudogynym – kobiecy pseudonim autora Pseudoinsomnia – sen o problemie ze snem Pseudohalucynacja – urojone urojenie Pseudolalia – bezsensowna gadanina, belkot Pseudogeuzja – zludzenie zmyslu smakowego Pseudologia – chorobliwy poped do klamstwa Pseudomania – patologiczna potrzeba klamstwa Pseudomyopja – pozorna krotkowzrocznosc Pseudonim – wszystko jasne....tyle co nick Pseudoartroza – staw pozorny(w miejscu zlamania kosci) Pseudokrupp – bezdech przy zapaleniu krtani Odpowiedz Link
m.maska Re: pseudo- 28.11.11, 21:28 Pseudogynym – kobiecy pseudonim autora Znaaaaaaaaaaaamy, znaaaaaaaaaaaaaamy - PARTITA - czyli typowy przyklad pseudogynymu Odpowiedz Link
al-szamanka Re: pseudo- 28.11.11, 21:58 m.maska napisała: PARTITA - czyli typowy przyklad p > seudogynymu A do tego jaki frywolny Odpowiedz Link
m.maska Re: pseudo- 28.11.11, 21:48 to sa oczywiscie tylko przyklady i tylko niewielki ich wycinek i jestem pewna, ze ci ktorzy znaja odpowiedzi na wszystkie pytania, wszystkie te slowa znaja - co to dla nich... Ale dla nas, najdluzsze ze znalezionych przeze mnie slow z przedrostkiem pseudo- - ma 28 liter.... pseudohyperparathyreoidismus Odpowiedz Link
m.maska Techniki przepowiadania przyszłości 30.11.11, 03:05 Wrozenie z wody – Hydromancja Czytanie z dymu – Kapnomancja Interpretacja zachowan ptakow – Augurium Czytanie z ognia – Piromancja Przepowiadanie przy uzyciu rzucanych w powietrze – Belomancja Przepowiadanie z oliwy plywajacej na wodzie – Lekanomancja Przepowiadanie z wnetrznosci zwierzat – Haruspicjum Pytanie duchow i cieni – Nekromancja Wrozenie z popiolu – Tefromancja Interpretacja liczb – Arytmomancja Czytanie z lanego olowiu - Plumbomancja Interpretacja przypadkowo wybranych fragmentow tekstu Biblii – Bibliomancja(wariant Stychomancji) Interpretacja odglosow studni i zrodel – Pegomancja Interpretacja polozenia ciala po upadku w wyniku dlugiego krecenia sie w kolko – Gyromancja Odczytywanie z wzorow jakie tworza klucze ptakow – Ornitomancja Przepowiadanie na podstawie scinania sie sera – Tyromancja Przepowiednia z jajek – Ovomancja Czytanie przyszlosci z plomienia swiec – Lampadomancja Interpretacja poswieconych ofiarnych przedmiotow – Hieroskopja Interpretacja histerycznego smiechu – Gelomancja Przepowiadanie ze slomy palonej na goracym zelazie – Sideromancja Czytanie z wina ofiarnego - Enomancja Odpowiedz Link
m.maska Nieznane domeny internetowe 30.11.11, 12:50 ac - Wyspa Wniebowstąpienia aw - Aruba bf – Burkina Faso bj – Benin bv - Wyspa Bouveta cx – Wyspy Wielkanocne er – Erytrea fj - Republika Fidżi gg - Guernsey gp – Gwadelupa gw - Gwinea Bissau ht – Haiti im - Wyspa Man iq – Irak is – Islandia ki – Kiribati kg – Kirgistan kz – Kazachstan lv – Lotwa mc – Monaco mm – Myanmar/Birma no – Norwegia nu – Niue om – Oman pn – Pitcairn re – Reunion sh - Wyspa Świętej Heleny sr – Surinam tg – Togo tv – Tuvalu ug – Uganda va – Watykan vu - Republika Vanuatu ye – Jemen yt – Majotta za - Republika Południowej Afryki Odpowiedz Link
m.maska [...] 01.12.11, 21:21 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
m.maska €€€€€€- Euro 01.12.11, 21:24 Kto mieszka w strefie Euro, zapewne pamieta jeszcze ten entuzjazm jaki towarzyszyl wprowadzeniu tej jednostki monetarnej. Na wiele tygodni przed Nowym Rokiem 2002, mozna bylo zakupic tzw. starter – w woreczku znajdowaly sie po jednej monecie kazdego „nominalu”... a potem zaczelo sie zbieranie monet z roznych krajow... w koncu kazdy kraj ma swoj wlasny revers. Wydano specjalne albumy, w ktorych te monety sie umieszczalo... zabawa polegala na tym, zeby nie ruszajac sie z miejsca jednoczesnie nalapac monety z tak odleglych miejsc jak Finlandia czy Grecja. A co jest z banknotami? Banknoty sa dla calej strefy euro jednolite... ale przeciez nie sa drukowane centralnie dla wszystkich krajow? Jak odroznic z ktorego kraju pochodzi dany banknot? Wkrotce bedzie 10 lat, odkad wlasciwie na co dzien place euro, pod warunkiem, ze nie korzystam z karty kredytowej – ale dopiero teraz, po dziesieciu latach, dowiedzialam sie, jak odczytac na banknocie kraj jego pochodzenia.... Litera umieszczona przed numerem seryjnym symbolizuje kraj w ktorym zostal wydrukowany...ale to wcale nie jest jednoznaczne, nie nawiazuja te symbole nijak do nazwy kraju: L – Finlandia M – Portugalia N – Austria P – Holandia R – Luxemburg S – Wlochy T – Irlandia U – Francja V – Hiszpania X – Niemcy Y – Grecja Z – Belgia H – Slowenia F – Malta G – Cypr E – Slowacja Konia z rzedem temu kto wyjasni wg jakiego klucza te literki byly przydzielane. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: €€€€€€- E 01.12.11, 21:31 Trzeba głębiej w necie pogrzebać, może się te odpowiedz znajdzie Odpowiedz Link
m.maska [...] 01.12.11, 21:33 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
m.maska Re: €€€€€€- E 06.12.11, 02:46 Chyba, ze sobie losowali te literki... to wtedy klucza zadnego nie bedzie... Odpowiedz Link
m.maska Mapa Świata wg CIA 05.12.11, 17:46 CIA (Central Intelligence Agency) kazdego roku publikuje swoj World Factbook w ktorym znajduja sie dane dotyczace krajow na swiecie, dane statystyczne, polityczne, geograficzne i socjologiczne. Jeden z rozdzialow zatytulowany jest „regiony porownawcze”. W tym rozdziale kazdy kraj jest porownywany albo do calego USA, albo do ktoregos ze Stanow. Oto niektore z „dziwacznych” opisow CIA: Afganistan – troche mniejszy niz Texas Bangladesz – troche mniejszy niz Iowa Chiny – troche mniejsze niz USA Dania – prawie dwa razy tak duza jak Massachusetts Egipt – nieco wiekszy niz trzy razy Nowy Meksyk Francja – dwa razy tak duza jak Colorado Haiti – troche mniesze niz Maryland Hiszpania – troche wiecej niz dwa razy Oregon Irak – troche wiekszy niz dwa razy Idaho Iran – troche wiekszy niz Alaska Izrael – troche mniejszy niz New Jersey Japonia – troche mniejsza niz Kalifornia Katar – troche mniejszy niz Connecticut Lesotho – troche mniejsze niz Maryland Meksyk – w przyblizeniu trzy razy tak duzy jak Texas Niemcy – troche mniejsze niz Montana Nowa Zelandia – prawie tak duza jak Colorado Oman – troche mniejszy niz Kansas Pakistan – mniej niz dwa razy Kalifornia Polska – troche mniejsza niz Nowy Meksyk Polnocna Korea – troche mniejsza niz Mississippi Rosja – w przyblizeniu 1,8 razy tak duza jak USA Trynidad i Tobago – troche mniejsze niz Delaware Wielka Brytania – troche mniejsza niz Oregon Wietnam – troche wiekszy niz Nowy Meksyk Zachodnia Jordania – troche mniejsza niz Delaware Zimbabwe – troche wieksze niz Montana Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Mapa Świata wg CIA 05.12.11, 23:27 Ciekawa jestem jak określiliby Austrię....około 80 razy większa od Nowego Jorku ???? Odpowiedz Link
m.maska Re: Mapa Świata wg CIA 05.12.11, 23:31 Nooooooo... ale to bardzo amerykanskie jest... Odpowiedz Link
m.maska Hierarchia demonów 09.12.11, 11:58 O hierarchii demonow debatuja i spieraja sie niezliczeni demonolodzy od setek lat. Okolo roku 1590 Peter Binsfeld napisal siedmiowiersz o demonach posiadajacych moc podzegania do smiertelnego grzechu (Lucyfer – duma, Mammon – chciwosc, Szatan – zlosc itd.) Okolo roku 1480 Alphonsus de Spina zaproponowal hierarchie 10 diablow, obejmujaca takze „czystych” diablow (diably, ktore tylko dreczyly swietych). Dominikanin Sebastien Michaelis w pismie z 1612 roku twierdzil, ze pewna opetana przez demona zakonnica, opisala mu hierarchie demonow, podobna do hierarchii aniolow. Porządek pierwszy Pokusa: DUMA Demon: BELZEBUB Niebiański oponent: FRANCISZEK Pokusa: GRZECH PRZECIW WIERZE Demon: LEVIATHAN Niebiański oponent: PIOTR Pokusa: OBŻARSTWO, ROZWIĄZŁOŚĆ Demon: ASMODEUS Niebiański oponent: JAN CHRZCICIEL Pokusa: BLUŹNIERSTWO Demon: BALBERITH Niebiański oponent: BARNABAS Pokusa: LENISTWO; PRÓŻNOŚĆ Demon: ASTAROTH Niebiański oponent: BARTOLOMEUS Pokusa: NIECIERPLIWOŚĆ Demon: VERRINE Niebiański oponent: DOMINIK Pokusa: NIECZYSTOŚĆ Demon: GRESIL Niebiański oponent: BERNARD Pokusa: NIENAWIŚĆ Demon: SONNEILON Niebiański oponent: STEFAN Porządek drugi Pokusa: BRAK MIŁOSIERDZIA Demon: CARREAU Niebiański oponent: VINCENT Pokusa : BRAK WSTYDU Demon : CARNIVEAN Niebiański oponent: JAN EWANGELISTA Pokusa: BOGACTWO Demon: OIELLET Niebiański oponent: MARCIN Pokusa: MIŁOŚĆ Demon: ROSIER Niebiański oponent: BASILIUS Porządek trzeci Pokusa: PYCHA, CHEŁPIENIE SIĘ Demon: BELIAS Niebiański oponent: FRANZ VON PAUL Pokusa: OKRUCIEŃSTWO Demon: OLIVIER Niebiański oponent: LAURENTIUS Pokusa: KSIĄŻĘ UPADŁYCH ANIOŁÓW Demon: IUVART Niebiański oponent: ? Odpowiedz Link
m.maska Re: Hierarchia demonów 09.12.11, 11:59 a to tak á propos tej demonologii, o ktorej niedawno sie tutaj pisalo... Odpowiedz Link
m.maska Ruchomy monitor 15.12.11, 22:11 W koncu, nic nie stoi na przeszkodzie przyjemnej i relaksujacej pracy. Naukowcy z USA skonstruowali ruchomy monitor, reagujacy na ulozenie ciala uzytkownika komputera. Jesli uzytkownik siedzi oklapniety i pochylony przed komputerem, pochyla sie takze monitor. Przy pozie wyprostowanej, monitor podnosi sie wyzej. Urzadzenie jest sterowane przez kamere rejestrujaca ruchy uzytkownika. Naukowcy obiecuja sobie wieksza wiez miedzy uzytkownikiem i komputerem, poniewaz komputer rozpoznaje oznaki samopoczucia i reaguje na nie. Odpowiedz Link
m.maska Krajobrazy ze starych ksiazek 30.01.12, 13:16 Artysta Guy Laramee tworzy dziwne miniaturowe krajobrazy, ze starych ksiazek. słownik chiński Grand Larousse ZEITmagazin: Jak wpada sie na pomysl, zeby krajobrazy wycinac z ksiazek? Guy Laramee: Podczas mojego studium z antropologii, pracowalem w warsztacie. Pewnego dnia wpadlem na pomysl, zeby umiescic ksiazke w urzadzeniu, ktore do promieniowania wykorzystywalo piasek – i BOOM – pomysl sie narodzil! ZEITmagazin: Skad bierze pan ksiazki, ktorych uzywa pan do swoich dziel? Guy Laramee: Z antykwariatow. Ostatnio ludzie proponuja mi swoje stare ksiazki. Prosze, dajcie spokoj! Moj magazyn jest przepelniony! ZEITmagazin: Jaki rodzaj ksiazek bierze pan do swoich prac? Czy musza one spelniac jakies szczegolne kryteria? Guy Laramee: Roznie… niektore kupuje, znajduje rzeczy, ktore wywieraja na mnie wplyw, ktore mnie inspiruja. Kiedys uzywalem wylacznie encyklopedii i slownikow – lubilem Jorge Luis Borgesa, ktory byl nie tylko pisarzem ale i bibliotekarzem i krajobrazy Gerharda Richtersa, obaj mieli na mnie duzy wplyw. Teraz jestem bardziej otwarty. Do mojej pracy „The Great Wall” uzylem ksiazek chinskich i japonskich. ZEITmagazin: Wielu ludzi traktuje ksiazki jak cos swietego, nietykalnego, jak z tego wynika, pan nie. Guy Laramee: Z antropologicznego punktu widzenia, to co robie, to ofiara. Wielu ludzi chetnie uratowaloby ofiare, przed jej przeznaczeniem. Ale takie myslenie pokazuje, ze nie sa swiadomi przemijania wszystkiego. Mam na mysli, ze ludzie i rzeczy nie sa wieczne, a my musimy sie o nich/nie troszczyc. W moich pracach chce pokazac, ze nic nie jest definitywne, nasza wiedza o swiecie w ktorym zyjemy. ZEITmagazin: Mial pan wyrzuty sumienia tnac pierwsza ksiazke? Jakie ma sie uczucia, kiedy niszczy sie ksiazke? Guy Laramee: Niekiedy czuje sie zle. Sa swiete ksiegi i do tej pory nie mialem sumienia tych ksiazek zniszczyc. Np. Biblii. Nigdy nie pocialbym Koranu, poniewaz wiem, ze zranilbym ludzi. Ale stare zakurzone encyklopedie – to jest ok, te wczesniej czy pozniej i tak wyladuja na smietniku. Guy Laramee i jego ksiazkowe krajobrazy(link) Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Krajobrazy ze starych ksiazek 30.01.12, 18:53 Ludzie mają pomysły. Przyznam się jednak, że nie chciałabym mieć w mieszkaniu takiego ściągacza kurzu. Odpowiedz Link
m.maska Re: Krajobrazy ze starych ksiazek 30.01.12, 18:58 Widzisz na fotkach ze sa mocno spiete.... jak sie nazbiera kurzu, rozepniesz rozrzucisz strony, klepniesz z dwoch stron i kurz uleci.... Odpowiedz Link
m.maska Z amerykanskiej ksiazki "Disorder in the Court" 09.02.12, 03:33 fragment...to zdania, ktore rzeczywiscie slowo w slowo padly przed sądem i zostaly opublikowane przez dziennikarzy sadowych... Pytanie: Doktorze, ilu autopsji dokonal pan na zmarlych? Odpowiedz: Wszystkie moje autopsje wykonywalem na zmarlych. - (Dzieki Bogu!) P: Przypomina pan sobie o ktorej godzinie to bylo? O: Autopsje rozpoczalem o 8:30. P: Czy Mr. Denningten juz nie zyl? O: Nie, siedzial na stole i dziwil sie dlaczego dokonuje na nim sekcji. (Tego adwokat taktownie nie uslyszal, ale potem...) P: Doktorze, zanim rozpoczal pan autopsje, zmierzyl pan puls? O: Nie. P: Zmierzyl pan cisnienie? O: Nie. P: Sprawdzil pan oddech? O: Nie. P: To znaczy, mozliwe jest, ze pacjent jeszcze zyl, podczas gdy pan dokonywal autopsji? O: Nie. P: Jak moze byc pan tego pewien, Doktorze? O: Poniewaz jego mozg znajdowal sie w szklanym naczyniu stojacym na moim biurku. P: A mimo to pacjent mogl nadal byc przy zyciu? O: To jest mozliwe, ze byl nadal przy zyciu i praktykowal gdzies jako adwokat. (Ta odpowiedz kosztowala doktora 3000$ kary z powodu obrazy honoru. Bez slowa i z satysfakcja zaplacil!) Odpowiedz Link
m.maska Re: Z amerykanskiej ksiazki "Disorder in the Cour 21.12.12, 17:35 podciagam, bo mi zniknie w czelusciach archiwum jesli o tym zapomne... a jeszcze niejedno mozna w tym watku umiescic.... Odpowiedz Link
m.maska Re: Z amerykanskiej ksiazki "Disorder in the Cour 21.12.12, 18:19 Uuups... poczytalam kilka rzeczy, ktore tutaj umiescilam - no "skurril" Odpowiedz Link