Dodaj do ulubionych

Wybór szkoły

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 12:49
Witajcie, moja starsza córka w roku 2009/1010 zacznie naukę w szkole
i w związku z tym mam wielki problem jaką szkołę wybrać?? Jak
sprawdzić szkołę? Czym się kierowaliście przy wyborze? Proszę
doświadczonych w tym temacie rodziców o wskazówki i dziękuje za nie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ela Re: Wybór szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 12:50
      2009/2010 smile
    • anna.kosk Re: Wybór szkoły 25.11.07, 13:23
      Wybór szkoły to ważna DECYZJA.
      warto przejść się pop kilku szkołach które bierzemy pod uwagę, porozmawiać z
      dyrektorem, zapytać O ważne DLA NAS RZECZY - np o organizację nauki, liczebność
      klas, zajęcia dodatkowe, obiady, świetlicę. W trakcie pierwszych trzech lat
      najważniejszą osobą dla dziecka -prócz rodziców -stanie się jego Pani. warto
      zasięgnąć informacji -w szkole i w kuluarach np od znajomych rodziców - do
      której nauczycielki warto zapisać dziecko, która z nauczycielek ma ciepłe ale i
      konsekwentne, wymagające podejście do dzieci.Waz jest, jaką atmosferę wyczujemy
      wszole, otwartość na zadawane pytania, czy możemy obejrzeć szkołę i wreszcie -
      jaka jest oferta szkoły dla dzieci i rodziców.
      • polaquinha Re: Wybór szkoły 26.11.07, 16:22
        Pani Anno, a na ile istotny jest wybór szkoły w okolicy zamieszkania dziecka?
        Ja sama chodziłam do szkoły w innej dzielnicy (ze wzg praktycznych-moja mama
        była tam nauczycielką).
        Efekt był taki,że w środowisku podwórkowym byłam troszeczkę wyobcowana, a jeśli
        chodzi o przyjaźnie szkolne-to one też nie miały szansy na głębsze
        rozwinięcie-ponieważ nie spędzałam w tamtym rejonie swojego wolnego czasu.
        Z drugiej strony uniknęłam chodzenia do szkoły z niezbyt dobrą opinią.
        Czy zechce Pani rozwinąć ten temat?
        • Gość: kostos Re: Wybór szkoły IP: *.aster.pl 27.11.07, 20:35
          a ja mam dylemat czy wybrać szkołę państwową czy też
          prywatną...Niektórzy mi mówią, że chodzenie do prywatnej wcale nie
          jest takie dobre....
          Zastanawiamy sie nad prywatną, gdyż w dzielnicy, w której mieszkamy,
          jest szkoła pańswowa o niezbyt dobrej opinii, jenak jest to nasz
          rejon, więc tam jestesmy przypisani....

Proszę Panią i Mamy o zdanie nt. temat
          dziekuję

• verdana Re: Wybór szkoły 27.11.07, 21:24
            Jestem zdania, ze o ile najbliższa szkoła nie jest tragiczna, to najlepszy wybór
            dla dziecka. Poziom szkoły nie jest w tym wypadku aż tak ważny, jak kontakty
            towarzyskie. W szkole dalszej dziecko traci mnóstwo czasu na dojazd - i musi
            wstawać bardzo wcześnie, a wiec często jest nieprzytommne na pierwszej lekcji...
            Ale ważniejsze jest odizolowanie od kolegów. Tego nie widać może w pierwszej czy
            drugiej klasie, kiedy i tak dziecko się odprowadza i przyprowadza, ale w
            starszych klasach dziecko nie może wpaść po zeszyt, pogadać - inne dzieci
            spotykają się po lekcjach, ono nie.
            Nie może też korzystać ze wszystkiego, co oferuje ta "dobra", odległa szkoła.
            Kółka zainteresowań, dyskoteki, wszystko co jest po południu - to właściwie jest
            niedostępne - bo albo nie zdąży do domu, albo będzie trzeba natychmiast go
            odwieźć znowu do szkoły. Kiedy widziałam, ile zajęć miało czasem moje dziecko
            właśnie tak godzinę - dwie po zakończeniu lekcji - to widzę, ze w dalszej szkole
            byłoby to niemożliwe.
            • Gość: kostosszkoła ma og Re: Wybór szkoły IP: *.aster.pl 27.11.07, 21:29
              u nas w klasie jest po 32 dzieci i nauka na zmiany....szkoła ma tez
              ogólnie zła opinię jeszcze z innych powodów, np., że jest mało
              bezpieczna...a prywatna - faktycznie trzeba wozić spory kawałek, no
              i płacić....
              ale co sądzicie o państwowych i prywatnych?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka