Dodaj do ulubionych

wybór wózka

20.10.11, 12:29
hej,

pisałam już na forum wózki, ale z racji małego odzewu postanowiłam napisać jeszcze tutaj. Może wspomożecie mnie swoim doświadczeniem i wiedzą.

staram się wybrać wózek dla moje dziecka, które ma się urodzić w grudniu.

chciałabym aby wózek przede wszytkim był stabilny, aby można na dole było wozić zakupy (powiedzmy do 5 kg), aby wózek miał możliwość przekładania rączki bądź choćby przekładania siedzenia, żeby łatwo się go prowadziło po mieście ale również w terenie leśnym. Dodatkowo ważne jest dla mnie aby rozkładał się na płasko i żeby można było BUJAĆ!
Wózki które rozważam to:

www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=578&%3CosCsid%3E
www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=965&%3CosCsid%3E
www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=2205&%3CosCsid%3E
www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=2092&%3CosCsid%3E
czyli raczej klasyczny design.
Dodatkowo myślałam o foteliku MaxiCosi 0-13 Cabrio Fix plus baza Family Fix. Tak więc ważne żeby na wózek można było założyć fotelik samochodowy (tu rozumiem, trzeba kupić adapter?).

Wózek napewno powinien posłużyć przynajmniej na dwa lata. Dodatkowo w grudniu przyszłego roku, dziecko będzie miało dopiero rok czasu, więc ważne aby spacerówka była dobrze osłonięta od wiatru i obszerna, żeby zmieściło się dziecko opakowanesmile

Wiem, że mam dużo wymagań, i może niezbyt precyzyjnie się tutaj określiłam ale bardzo bym prosiła o jakąś opinię na podstawie przedstawionych przeze mnie propozycji oraz Waszej olbrzymiej wiedzy i doświadczenia.
Obserwuj wątek
    • aleksandra1357 Re: wybór wózka 20.10.11, 12:53
      To ja jeszcze dodam piąty wózek do Tych Twoich czterech. I odradziłabym chyba tego x-landera, bo ma nieprzekładane siedzisko, z tego co wiem. Z tych, które zalinkowałaś za najlepszy uważam chyba emmaljungę, choć te inne, przyznaję się, słabo znam.
      No więc chciałam Ci polecić to, czym sama jeżdżę od niemal 4 lat (dwójka dzieci): teutonię Mistral P www.teutonia.com/pl/produkty/mistral-p.html
      Ma podobny design to tych, które wybrałaś.

Zalety tego wózka:
      - przekładana rączka! Patent na wagę złota, niesamowicie przydatna, używam bez przerwy i nie potrafię już obsłużyć wózka bez przekładanej rączki.
      - bardzo stabilny, na zakręcie w autobusie lub na stromej ścieżce ani drgnie
      - bardzo, bardzo wytrzymały. Znosi zrzucanie przez 3 lata ze schodów, wożenie ok. 50 kg obciążenia (dwójka dzieci na wózku, 10 i 15 kg, zakupy 10 kg, rowerek 10 kg)
      - łatwo się składa
      - ma tak dużą budę, że można w spacerówce zasłonić dziecko z przodu i zostawić okienko, taki namiot mu zrobić (dobre, jak jest śnieżyca, wicher np.)
      - jedzie po wszystkim, nawet przez bagno po kolana nią przejechałam
      - duża, nawet mój 3,5 latek (100 cm) od biedy się mieści
      - piękne kolory, duża, wygodna gondola
      - duża spacerówka, rozkładana na płask - spał w niej na wakacjach sporadycznie mój 3-latek, wygodna do spania dla dużego dziecka.
      - dość dobra amortyzacja, choć przy gondoli trochę twardo, ale za to idealnie w spacerówce (bardzo miękkie wózki, typu bebecar lub emmaljunga smart gorzej sprawdzają się przy spacerówce, lepiej przy gondoli. Ja dużo dłużej używam spacerówki niż gondoli)
      - dobry serwis

Wady:
      - ciężka bardzo i duża (ok. 17 kg chyba)
      - wiszący tył budy - irytujące trochę w spacerówce
      - nie bardzo wygodne, niewyprofilowane siedzisko w spacerówce, dziecko notorycznie zjeżdża, dobrze siedzi dopiero jak ma ok. roku
      - trudno dostępny kosz na zakupy (trzeba się czołgać, ale coś za coś - zakupy nie wypadają na schodach, w emmaljundze na pewno tak)
      - buda nie za dobry ma kształt, ale przekładana rączka niweluje ten problem
      - okienko w budce samo się zamyka, ale może w nowszych modelach lepiej to rozwiązali

Podsumowując: myślę, że teutonia przewyższa zalinkowane przez Ciebie wózki pod wieloma względami smile
      • aleksandra1357 Re: wybór wózka 20.10.11, 12:56
        Dodam, że da się wpiąć maxi cosi z adapterem.
        No i idealna na zimę, naprawdę dobrze osłonięta, a przekładana rączka w zimie jest nie do przecenienia.
        I po śniegu super jeździ smile
        PS. Nie handluję tymi wózkami, tylko po prostu uwielbiam swoją teutonię smile
        • lamciad Re: wybór wózka 20.10.11, 13:59
          z tych wymienionych emmaljunga lub navington
      • shinee5 Re: wybór wózka 20.10.11, 14:58
        Smart dobrze spisuje się w funkcji spacerówki. To, co napisałaś, zwykle dotyczyło wózków na pasach, np. bartatiny firmy jedo. Na forum często ktoś pisał, że to właśnie bartatina gorzej spisuje się jako spacerówka, bo jest za miękka, ale nie emmaljunga.
        Ona jest na wahaczach.
        Zakupy nigdy mi nie wypadły, na schodach również. Kosz jest metalowy i wszelkiej maści siatki się w niego "wtapiają" (nie wiem, jak to inaczej napisać) - wchodzą częściowo między oczka , co powoduje, że dobrze trzymają się kosza
    • shinee5 Re: wybór wózka 20.10.11, 16:06
      Emmaljungą za dużo nie pobujasz, za to Bartatina na pasach do tego jest idealna. Ale Bartatina jest najlepsza tylko na pierwsze pół roku, potem często jest sprzedawana, bo (podobno) jako spacerówka dla starszego dziecka jest już za miękka.
      • pomilak1 Re: wybór wózka 20.10.11, 19:42
        jeśli chcesz miękki wózek to odrzuć XAsmile
        Z wymienionych przez Ciebie wybrałabym emmaljungę.
    • aasia_g Re: wybór wózka 20.10.11, 22:01
      ja polecam do rozważenia moje typy, ale zaznaczam, że dopiero przymierzam się do zakupu pierwszego wózka. może bardziej doświadczone forumowiczki ocenią je z praktycznego punktu widzenia. oto one:
      www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=2182&%3CosCsid%3E
      www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=1555&%3CosCsid%3E - tu jest inna baza niż Ty chciałaś
      www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=1234 - bez bazy
      www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=1457 - bez bazy

ten model fotelika, o którym piszesz jest chyba najdroższy z maxi cosi

z wymienionych tylko teutonia beyou ma przekładaną rączkę, ale mi sprzedawca w sklepie odradził to rozwiązanie, bo jeśli przełożysz rączkę a zapomnisz zablokować skrętne koła to wózek staje się kompletnie niestabilny i bardzo łatwo może się przewrócić. ja wolę nie ryzykować, że komuś (np opiekunce, albo babci) zapomni się o tym fakcie, przekładane siedzisko musi wystarczyć.
      sama jeszcze nie dokonałam wyboru, ale wyżej wymienione to moi faworyci. z tańszych wózków zastanawiałam się nad jedo fyn
      • aleksandra1357 Re: wybór wózka 20.10.11, 23:36
        Ja na pewno odradzam tego Mutsy w wielu względów. Maleńka gondola, trudny do podbijania, idiotyczna spacerówka, w której do podnóżka sięga dopiero dziecko 3-letnie, za to pałąk jest tak wysoko, że ląduje pod brodą roczniaka.
        • sylki Re: wybór wózka 21.10.11, 12:09
          Ja na pewno odradzam tego Mutsy w wielu względów. Maleńka gondola, trudny do po
          > dbijania, idiotyczna spacerówka, w której do podnóżka sięga dopiero dziecko 3-l
          > etnie, za to pałąk jest tak wysoko, że ląduje pod brodą roczniaka.

I to samo ma x-lander wink

Osobiście kupiłabym samą gondolę, np własnie Bartatiny, można tanio używkę na allegro kupić. Później ewentualnie zainwestowałabym w spacerówkę emmy, skoro dalej zależy ci na dość miękkim wózku big_grin
        • lady2009 Re: wybór wózka 21.10.11, 14:23
          hej,
          u mnie zaproponowane przez Ciebie wózki odpadają, bo mają przednie skrętne koła a w takich wózkach nie można lulać dzieci smile
          • lady2009 Re: wybór wózka 21.10.11, 14:32
            może rzeczywiście powinnam pomyśleć o zakupie najpierw wózka tylko głębokiego, a za jakiś czas rozejrzeć się za spacerowym. Lepiej wtedy będę znała swoje potrzeby.
            Pewnie ta opcja wyjdzie jednak drożej niż kupno wózka typu 2w1 czy 3w1.
            Wózki Bartatina są dość tanie, niestety nie znalazłam samej gondoli sad
            wybrałabym SMART DUO COMB ale obawiam się, bo to jednak najtańsza wersja Emmy, więc może najgorsza.
            A niestety o wózkach Navington nie ma w Internecie zbyt wielu opinii sad
            • pomilak1 Re: wybór wózka 21.10.11, 14:45
              Ale to czy da się "lulać" nie zależy od kół (czy skrętne czy nie) tylko od amortyzacji...takim Jedo Fynem to też polulalsz bo miękki jest.. tylko czy w spacerówce nie będzie ci ta zbyt miękka amortyzacja przeszkadzać? jeżeli chcesz wózek do "lulania" (choć moim zdaniem to sory ale wózek do tego nie służy) to kup używaną bartatinę, pojeździsz nią z 6-8 miesięcy (ma dużą gondolę) a potem sama zobaczysz czego Ci potrzebasmile
              • lady2009 Re: wybór wózka 21.10.11, 15:01
                jak byłam ostatnio w sklepie, to żadnym wózkiem ze skrętnymi kołami nie mogłam pobujać.
                Wiem, że to nie jest najważniejsza funkcja wózka, muszę się wybrać do sklepu i zobaczyć jak to będzie z Emmą.
                Nie rozważam w ogóle kupna wózka używanego.
                Najbardziej obawiam się, ze kupię wózek za 3000 a za pół roku okaże się, że potrzebuję czegoś zupełnie innego.
                • shinee5 Re: wybór wózka 21.10.11, 15:37
                  Lady, można zrobić też tak:
                  dzielisz swój budżet na 2 części:
                  najpierw kupujesz nową bartatinę - są już za 1000 zł (takie ceny są na allegro) ,
                  po 5-6 misiącach ją sprzedajesz za powiedzmy 400 zł
                  i kupujesz super spacerówkę, np.na bobowózkach emmaljunga cerox z przekładaną rączką jest za niecałe 2300
              • saras-wati Re: wybór wózka 21.10.11, 16:53
                hehe, to fakt - moim mylo na piankowych kołach można "lulać", bo buja się sama gondolabig_grin

moja koleżanka ma ten najtańszy model emmaljungi i może jestem ignorantką, ale za nic nie widzę różnicy z modelami o 1000 droższymi...w ogóle te wszystkie kolubryny wyglądają tak samo, więc naprawdę kupiłabym tą bartatinę i w tym czasie dowiesz się, co akurat Ty wymagasz od wózka, bo jednak każdy ma inne potrzebywink
            • shinee5 Re: wybór wózka 21.10.11, 14:57
              Smart jest najmniej ze wszystkich wózków Emmy "wypasiony". Stąd relatywnie niska cena. Ale nadal jest to bardzo dobry wózek.
              Tyle, że Emmaljunga już chyba zrezygnowała z jego produkcji. W najnowszej ofercie na stronie producenta są same drogie - bogato wyposażone wózki.
              Zakup Bartatiny jako wozka typowo gondolowego to też dobry pomysł, nawet cenowo, jeśli tylko poszukasz na all używanej po jednym dziecku. O takie wózki bardzo się dba (wożą noworodki) i zazwyczaj są w stanie idealnym.
              • lady2009 Re: wybór wózka 21.10.11, 16:28
                dzięki, chyba rzeczywiście rozdzielę sobie zakup na dwie części i kupię dwa różne wózki smile
                • saras-wati Re: wybór wózka 21.10.11, 16:54
                  tak zróbsmile
                • aleksandra1357 Re: wybór wózka 21.10.11, 22:43
                  Tak, kupowanie dwóch wózków to zdecydowanie dobry pomysł, szkoda, że sama na niego nie wpadłam smile

A co do lulania w wózku, to naprawdę nie każde dziecko lubi potrząsanie, to jest wręcz niewskazane. No chyba że się przyzwyczai i uzależni. Poza tym można wózkiem jeździć w tył i w przód zamiast bujania (niektóre egzemplarze preferują tylko w przód i wtedy trzeba ganiać po parku smile.
                  • sylki Re: wybór wózka 21.10.11, 23:09
                    Szczerze, wziełabym na te 5-6 mcy używaną Bartatinę, koszt 300-500 zł, później mała strata. Gdy kupisz nową, niestety stracisz dużo, a tak naprawdę szkoda kasy, zaoszczędzone pieniądze dołożysz do nowej wyapasionej spacerówki
                    sama zobacz, może znajdziesz coś u siebie w mieście, komisy, gumtree, tablica itp

tu masz używki bartatiny z allegro
                    htnij.org/bartatina
                    a tu masz używki niezniszczalnej emmy - ceny zdecydowanie wyżesze
                    tnij.org/emmaljunga
                    Naprawde szkoda kasy na nowy wózek, który ma ci posłużyć tylko na pierwsze pięć miesięcy
                  • saras-wati Re: wybór wózka 22.10.11, 09:33
                    to moje egzemplarze były takie - wyłącznie do przodu...

• cokerry Re: wybór wózka 23.10.11, 10:05
      lady2009 napisała:

> hej,
      >
      > pisałam już na forum wózki, ale z racji małego odzewu postanowiłam napisać jesz
      > cze tutaj. Może wspomożecie mnie swoim doświadczeniem i wiedzą.
      >
      > staram się wybrać wózek dla moje dziecka, które ma się urodzić w grudniu.
      >
      > chciałabym aby wózek przede wszytkim był stabilny, aby można na dole było wozić
      > zakupy (powiedzmy do 5 kg), aby wózek miał możliwość przekładania rączki bądź
      > choćby przekładania siedzenia, żeby łatwo się go prowadziło po mieście ale równ
      > ież w terenie leśnym. Dodatkowo ważne jest dla mnie aby rozkładał się na płasko
      > i żeby można było BUJAĆ!
      > Wózek napewno powinien posłużyć przynajmniej na dwa lata. Dodatkowo w grudniu p
      > rzyszłego roku, dziecko będzie miało dopiero rok czasu, więc ważne aby spacerów
      > ka była dobrze osłonięta od wiatru i obszerna, żeby zmieściło się dziecko opako
      > wanesmile

Navington Corvet i masz wszystko! Dobry wózek na zimę, który poradzi sobie w zaspach, możesz go BUJAĆ, ma duży mocny koszyk przekładaną rączkę, a do tego jest zdecydowanie najładniejszy z tych które pokazałaś wink
      • lady2009 Re: wybór wózka 25.10.11, 09:38
        hej,

byłam w sklepie wczoraj i przyglądałam się i Smartowi i Navingtonowi. I tak Navington odpadł bo jednak prowadziło się go zdecydowanie gorzej niż Emmę.
        W sklepie nie było Jedo więc jadę dzisiaj w poszukiwaniu obejrzenia jeszcze tego wózka.
        • saras-wati Re: wybór wózka 25.10.11, 10:10
          mnie ostatnio w emmach uderzyło to, że są niskiesad nie wiem czy to przez mylo i xplory, ale miałam wrażenie, że dziecko siedzi za nisko w tej spacerówce i rączka jest nisko...
          • lady2009 Re: wybór wózka 25.10.11, 10:12
            ja akurat mam zupełnie inne wrażenie! wydaje mi się, że te wózki Emmy są wyjątkowo wysokie, np. porównując spacerówkę z X-Lander.
            Ale były też wózki Stoke i ten rzeczywiście był o wiele wyższy smile więc pewnie są i wyższe, i niższe.
            • lady2009 Re: wybór wózka 25.10.11, 15:40
              hej,

donoszę, że byłam znowu w sklepie tym razem pooglądać Jedo Bartatina.
              Miałam możliwość zobaczyć wózek na wachaczach oraz na paskach.
              Zdecydowanie ten na paskach mocno buja smile wiedziałyście co piszecie, ale chyba jednak za bardzo. Miałam wrażenie że na mocnym wietrze bym miała kołyskę smile
              Tak więc chyba zostanę przy wyborze Emmaljungi Smarta, przekonuje mnie między innymi to, że później łatwo będzie odsprzedać. Nie bez znaczenia jest również metalowy kosz na zakupy. Wszyscy podkreślali, że to wózek trudny do zdarcia więc może dzięki temu będzie przydatny dla większej liczby dzieci w naszej rodzinie.
              Napiszę jeszcze jak podejmę już ostateczną decyzję.
              Dziękuję wszystkim za wskazówki.
              • shinee5 Re: wybór wózka 25.10.11, 15:57
                Dobry wybór, nie powinnaś żałować.
                A pytałaś może co z nową kolekcją smarta na 2012 r.- czy będzie / już jest? Pytam z ciekawości, bo na stronie emmaljungi go w ogóle nie mają, ale na stronie jakiegoś sklepu widziałam smarty podpisane kolekcja 2012 i już sama nie wiem o co kaman...
                • lady2009 Re: wybór wózka 25.10.11, 16:47
                  nie, nie pytałam.
                  Natomiast w Świat Dziecka poinformowali mnie, że mają już końcówkę tych wózków i nie wiadomo co dalej ze współpracą z firmą lub dystrubutorem na PL (dokładnie nie zrozumiałam) a tym samym, czy będa mieć nowe dostawy. Podobno oni tą serię Smart robią tylko na Polskę.
                  Jednak do kilku mniejszych sklepików dzwoniłam i mówili, że będą mieć jeszcze dostawy.
                  • artenaria Re: wybór wózka 25.10.11, 20:30
                    Mam podobne oczekiwania co do wózka co Ty (też ma być klasyczny, na pompowanych kołach itd.) i też mam wrażenie, że Emma jest najlepsza z tych wszystkich ale w Smarcie denerwuje mnie to, że oparcie w gondoli nie jest regulowane. Regulowane ma wersja Edge ale różnica w cenie jest strasznie duża. Zastanawiam się czy warto tyle dopłacać za to uncertain
                    • analyss Re: wybór wózka 25.10.11, 22:57
                      powiem tak - zdecydowanej większości osób ta funkcja się w ogóle nie przydaje (po co sadzać dziecko w gondoli, gdzie pasów nie ma, dla mnie to jakieś niebezpieczne)
                      ale, jak czyjeś dziecko - czego nikomu nie życzę - będzie miało refluks, to wtedy ta funkcja staje się po prostu niezbędna (córeczka koleżanki tak miała, jeździła tylko z podniesionym oparciem).

• sylki Re: wybór wózka 25.10.11, 23:01
                        nie uzywałam tej funkcji w gondoli w ogóle, wiec moim zdaniem nie opłaca.
                        • lady2009 Re: wybór wózka 26.10.11, 09:02
                          nie myślałam o funkcji podnoszenia oparcia gondoli;
                          ale myślę, że jak zauważę potrzebę to podłożę podusię, myślę że to powinno wystarczyć.
                          • shinee5 Re: wybór wózka 26.10.11, 09:04
                            Ale jak to nie ma? W moim smarcie można podnosić oparcie gondoli.
                            • saras-wati Re: wybór wózka 26.10.11, 09:35
                              wg mnie dziecko w gondoli powinno leżeć, jeśli jest na tyle duże, by podnieść mu oparcie, to dla byłby to sygnał, by przenieść je do spacerówkiwink dlatego wg nie warto dopłacaćwink
                            • artenaria Re: wybór wózka 26.10.11, 10:47
                              Jeśli można to super i przepraszam, że wprowadziłam w błąd. Ktoś mi powiedział, że taką funkcję ma tylko Edge ale jeśli Smart też ma to tylko cieszyć smile
                              Inna sprawa, że tych wózków na rynku (różnych firm) jest tyle, że już myli mi się co który ma a czego nie i co jest tak naprawdę z tego przydatne a co jest zbędnym gadżetem.
                              Nie myślałam, że wybór wózka będzie taki trudny uncertain
                              • sylki Re: wybór wózka 26.10.11, 10:56
                                No niestety, to się okazuje w momenci, gdy jedziemy pierwszy raz do sklepu, a tam 1500000 modeli róznych firm itd big_grin
                                A przecież wybór wózka, to miałabyć najłatwiejsza rzecz z całej listy big_grin
    • analyss Re: wybór wózka 25.10.11, 23:26
      jeszcze odnośnie miękkości "gondola vs spacerówka" się wypowiem
      miałam Bartatinę na pasach, czyli mega miękki (co było dla mnie zaletą)
      i dla mnie wygoda prowadzenia miękkiego wózka raczej nie jest związana (czy też nie przede wszystkim) z jego amortyzacją, ale wyważeniem oraz kierunkiem zamocowania.
      bo: mi się gondolą jeździło super; potem spacerówką też super - ale wtedy, gdy jej używałam jako 'gondoli letniej' w upały, czyli była zamocowana przodem do mnie a dziecko leżało na płasko;
      gdy zaś obróciłam siedzisko spacerówki przodem do świata, a Mały głównie siedział/ półleżał, jeździło się wyraźnie gorzej...
    • doroszka Re: wybór wózka 26.10.11, 10:03
      W teren leśny i na zimę to tylko Teutonia Mistral S!!! Przekłądasz rączkę i taranujesz każdy teren. Amortyzacja świetna. Gondola przytulna. Na wiosnę dziecko podrasta - przeprowadzasz do wydłużanej spacerówki z wentylacją z siateczki smile

Ja mam zupełnie przypadkiem wink tongue_out taką do sprzedania. Jakby co, to zapraszam, z pytaniami rónież (na mejla gazetowego najlepiej):
      allegro.pl/teutonia-mistral-s-gondola-spacerowka-dodatki-i1890192366.html
      • saras-wati Re: wybór wózka 26.10.11, 10:07
        miałam teutonię i w życiu nie powiedziałam, że jest taka super do lasuwink Pojedzie, owszem, ale miałam wózki bardziej nadające się do jazdy terenowej niż teutonia...
        • sylki Re: wybór wózka 26.10.11, 10:18
          Tak i zupełnie przypadkiem ten cudowny wózek jest na sprzedaż wink

Nie wiem jak mistral, ale mi cosmo po lesie jeździło się super.
          Zreszta bugaboo cameleon ma małe koła z przodu, ale po przełożeniu rączki i postawieniu duży kół z przodu robi się z niego taran big_grin Pokonywałam nim nawet trasy z mało uczęszczanymi ścieżkami. Tak więc skoro mistral ma podobnie, to pewnie tak samo fajnie się nim jeździ
          • doroszka Re: wybór wózka 26.10.11, 20:23
            sylki napisała:

> Tak i zupełnie przypadkiem ten cudowny wózek jest na sprzedaż wink
            >
            smile
            No 3,5-latka już raczej nie będę w nim wozić :].
            Polecam to, co u mnie się sprawdziło, więc skąd zdziwienie? smile
            • sylki Re: wybór wózka 26.10.11, 21:03
              No czepiłam się tego zdania tylko big_grin
              tak zupełnie przypadkiem, bo co do samego wózka zastrzeżeń nie mam big_grin
              No chyba, że nie doczytałaś wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka