Dodaj do ulubionych

Quinny Zapp Xtra vs Nuna Pepp

14.03.12, 12:07
Dziewczyny, jesteście prawdziwymi weterankami, może pomożecie mi podjąć decyzję.
W czerwcu spodziewam się mojego pierwszego dziecka. Jestem osobą dosyć aktywną i w dużej mierze zmotoryzowaną - dlatego doszłam do wniosku, że oprócz wózka 3w1, potrzebuję małej kompaktowej spacerówki, od której stelaż będę mogła wykorzystać pod fotelik Maxi Cosi Cabriofix (dźwiganie stelaża od wózka 3w1 z pompowanymi kołami, trochę mi się nie uśmiecha, a poza tym mam niewielki bagażnik).
Po przewertowaniu forum i różnych rozważaniach padło na w/w 2 wózki. Niby zrobiłam sobie listę plusów i minusów, ale jakoś nie potrafię się zdecydować. To co przemawia na korzyść Zappa Xtra to mniejsze rozmiary po złożeniu (aczkolwiek tutaj trzeba się liczyć z 2-oma częściami) i cena. Nuna lepiej wypada jeśli chodzi o dizajn, amortyzację i jako taką solidność wykonania. Cenowo wypada jednak juz gorzej, bo za podstawowy zestaw wózek+folia+adaptery musiałabym zapłacić ok. 100zł drożej niż za Zappa Xtra (ale cena ta wyrównuje się i wychodzi praktycznie na to samo, gdy wezmę pod uwagę konieczność dokupienia śpiworka). Dziewczyny, porównuję już wszystko - kubełkowe siedzisko Zappa vs płaskie w Nunie, możliwość przekładania siedziska w Zappie xtra, rozmiary itd.... Nie potrafię podjąć decyzji! Może jakieś praktyczne spostrzeżenia pomogą mi podjąć decyzję. Proszę pomóżcie!

Ps. dodam tylko, że czytałam na forum tematy dot. Nuny i Zappa Xtra, ale nadal mam mętlik w głowie uncertain
Obserwuj wątek
    • pomilak1 Re: Quinny Zapp Xtra vs Nuna Pepp 14.03.12, 15:34
      ja bym wzięła zappa smile właśnie ze względu na rozmiar stelaża po złożeniu (jeżeli ma być to wózek samochodowy to to kryterium powinno być bardzo ważne), możliwość przełożenia siedziska przodem. To dla mnie dwa atuty które przeważają za zappem dla małego dziecka smile
      • saras-wati Re: Quinny Zapp Xtra vs Nuna Pepp 14.03.12, 16:21
        ale z drugiej strony nuna jest bardzo płaska, idealnie wchodzi na dno już najmniejszych bagażników i składa się w jednej częściej, a to dla mnie podstawasmile

Oba wózki są fajne, ładnie wyglądają i pewnie spełnią swoją funkcję znakomiciesmile Ja sobie nunę bardzo chwalę, bo pięknie się prowadzi, podbija rewelacyjnie i ma rewelacyjną tapicerkęsmile
        • delphine_delphine Re: Quinny Zapp Xtra vs Nuna Pepp 14.03.12, 18:40
          No właśnie nie wiem, czy upierać się tak na to przekładane siedzisko Zappa Xtra, skoro mam już tę opcję w drugim wózku z pompowanymi kołami. Ten 3w1 też mogę upchać do samochodu, tylko to już raczej opcja okazjonalna (nie chcę się na co dzień szarpać z dźwiganiem, pakowaniem i rozpakowywaniem). Tej kompaktowej spacerówki - a przede wszystkim jej mini stelaża big_grin - potrzebuję na co dzień do szybkich wypadów do CH, przychodni albo do rodziców.

No właśnie jestem rozbita, bo Zapp Xtra jest naprawdę malutki po złożeniu (tylko te 2 części....), ale mam obawy co do jakości i trwałości wykonania. Nuna na pierwszy rzut oka wydaje się być solidniejsza, fakt jest trochę większa - ale jak mierzyłam swój bagażnik, to spokojnie się zmieści. Ze względu na tę jakość wykonania mam wrażenie, że Nuna starczyłaby nam na dłużej, a ten Zapp jak oglądam na all... używane to jednak po roku-dwóch nie wygląda jakoś super uncertain Nie wiem też czy to, że używanego Zappa się więcej sprzedaje (Nuny nie widziałam jeszcze na all), tzn że ludzie się go pozbywają czy może właśnie jest popularniejszy? big_grin Kuurna i bądź tu człowieku mądry! big_grin

A co z tym, że jeden to 3-kołowiec, a drugi 4-kołowiec - jest jakaś duża różnica w prowadzeniu? Czy Nuna tak jak Zapp terkocze mocno na kostce czy jednak jest różnica w amortyzacji?
          • saras-wati Re: Quinny Zapp Xtra vs Nuna Pepp 14.03.12, 19:00
            a one mają amortyzację?
            • pomilak1 Re: Quinny Zapp Xtra vs Nuna Pepp 14.03.12, 20:15
              Wiesz no jak będziesz podróżować z 2-6 m-czniakiem to warto mieć opcję przodem do siebie. Jeżeli dziecko będziesz wozić w foteliku to raczej będziesz wpinać fotelik na stelaż a nie przekładać dziecko do spacerówkismile (jeżeli pojedziesz do CH czy do lekarza) zwłaszcza gdy dzidziuś będzie spał.
              Kupiłabym na początek zappa a potem wymieniła na nunę tongue_out
              aha no i wg mnie mniejsze dzieci (na pewno przynajmniej do 8m-ca -w takim wieku jest moja córka) lepiej leżą czy siedzą w pozycji półleżącej w kubełku niż w spacerówce rozkładanej na płasko smile
              Rozumiem dylemat bo oba wózki są fajne smile
              • delphine_delphine Re: Quinny Zapp Xtra vs Nuna Pepp 14.03.12, 21:56
                Pomilak1, nad takim rozwiązaniem też myślałam i ma to jakiś sens. Oczywiście wolałabym na podstawie opinii i Waszych rad dokonać wyboru i kupić 'ten jedyny' kompakt. No ale zakładając rozwiązanie, że na początek Zapp, z opcją późniejszej zmiany, to.... tak jak piszesz, na początek to głównie stelaż poszedłby w ruch, później wykorzystałabym opcję sadzania dzieciaczka przodem do siebie (oczywiście byłabym w stanie się bez tego obyć, ale napewno jest to jakiś tam atut tongue_out) i ewentualnie za jakiś czas mogłabym próbować sprzedać wózek. Szczególnie, że tak jak widzę, Zappy dobrze się sprzedają i dużo ich się wystawia na all (tzn na razie są to głównie te stare Zappy, Xtra jest mało - ale jak sądzę to kwestia czasu, bo na razie to nowy model).

Póki co chcę jednak usłyszeć trochę opinii i dopiero zadecydować. Ciekawe jest to co piszesz, że maleńkie dzieci wolą pozycję kubełkową. Zastanawiam się czy u innych też tak jest. Może się któraś z dziewczyn wypowiedzieć na ten temat? smile
            • delphine_delphine Re: Quinny Zapp Xtra vs Nuna Pepp 14.03.12, 20:15
              W którymś wątku dziewczyny pisały, że ponoć właśnie Nuna jakąś tam ma. kwestia ramy.
              Ja natomiast nie wiem jak to się ma w praktyce i porównaniu z Zappem Xtra. Dlatego pytam Was, zaprawione w boju Kobiety big_grin
              • delphine_delphine Re: Quinny Zapp Xtra vs Nuna Pepp 14.03.12, 22:00
                O, widze że w sąsiednim wątku koleżanka napisała, że Nuna w miarę spoko - jak na małe piankowe koła - radzi sobie w błocie i na wertepach. Czy możecie napisać jak jest z Zappem?

Rany, staram się rozważać już wszystkie czynniki big_grin big_grin big_grin
              • gratituda Re: Quinny Zapp Xtra vs Nuna Pepp 14.03.12, 22:04
                Ja nie jestem specjalistka forumowa, ale napisze, ze bardzo chcialam zappa jednak zostal zdyskwalifikowany jako drugi wozek/parasolka przez to, ze sklada sie w dwie czesci - do samolotu nie wezmie sie, pod supermarketem jedna reka nie zlozysz itd itp czyli potrzebny bylby kolejny wozek-typowa parasolka- ale moze Tobie to nie jest potrzebne. Natomiast jako stelaz pod maxi cosi jest na pewno super....
              • saras-wati Re: Quinny Zapp Xtra vs Nuna Pepp 15.03.12, 06:33
                Nuna ma rzeczywiście sprężynującą ramę, wprawdzie nie jeździłam nią po wertepach, ale jestem zadowolona z tego wózka. Jechał też nim mój 3-miesięczny siostrzeniec(sytuacja awaryjna) i jego mama nie zgłaszała żadnych zastrzeżeń - stwierdziła, że lepiej w nunie, niż gdyby miał jechać w foteliku.
                Nuna jest dosyć przyjemna już dla maleńkich dzieci i myślę, że będzie mu wygodnie.

Jeśli chodzi o to, co napisała Pomilak, że dzieciom w okolicach 6 miesiąca jest wygodniej w kubełku, to pewnie chodzi, że klasyczne spacerówki wózków wielofunkcyjnych są za duże dla takiego dziecka(moja 7-mieisęczna córeczka po przesiadce do spacerówki teutonii leżała w poprzek siedziska), a kubełek lepiej dopasowany.
                Natomiast nuna jest dosyć fajnie wyprofilowana i taki malec fajnie w niej siedzi...tzn. na razie leży, bo mój "tester" miał dopiero 3 miesiącesmile
    • hop_angel Re: Quinny Zapp Xtra vs Nuna Pepp 15.03.12, 10:17
      Miałam Zappa, co prawda nie Xtra tylko zwykłego, wkurzało mnie wnim nierozkładana siedzisko, do kubełkowych siedzisk nie mogę sie przekonać więc w tej kwestii Ci nie pomogę, jednak ponieważ jestem wysoka 175 to Zapp mial dla mnie za krótkie rączki, po za tym mimo, że jechał super miała podwójne rączki i prowadzenie go 1 ręką było upierdliwe, Nune na pełna rączkę i to jest plus, teraz mam Nunę i jeździ się o niebo lepiej, lepiej sie składa i siedzisko jest rozkładane, na początku i tak będziesz wpinac fotelik więc dziecko będzie i tak przodem do ciebie jesli to ma byc tylko wózek na krótkie wypady to wziełabym nunę bo potem masz super spacerówkę nawet na dłuższe wypady...
      • dziennik-niecodziennik Re: Quinny Zapp Xtra vs Nuna Pepp 15.03.12, 10:29
        fakt, nunę da sie spokojnie prowadzic jedna ręką. nawet nie jedna ręką, a dwoma palcami big_grin
        • gkoz Re: Quinny Zapp Xtra vs Nuna Pepp 15.03.12, 11:26
          A jak z tym podnóżkiem i jego regulacja? Nie przeszkadza Wam bo mnie hamuje w innym przypadku miałabym już nune w domu
          • dziennik-niecodziennik Re: Quinny Zapp Xtra vs Nuna Pepp 15.03.12, 12:25
            mi nie przeszkadza bo moje dziecię w wózku nie spi. poza tym mamy teraz włożony śpiworek i w tym śpiworku akurat ten podnóżek jest OK. zobaczymy jak wyjmę spiworek.
            • delphine_delphine Re: Quinny Zapp Xtra vs Nuna Pepp 15.03.12, 12:29
              A jak w Nunie wygląda zdejmowanie tapicerki? Upierdliwe to jakoś? No i jak pranie, jakoś spoko się dopiera? Ja będę miała synka i myślę o wózku w kolorze niebieskim - w przypadku Nuny ten kolor nazywa się Emerald. Ma może któras z Was?
              • dziennik-niecodziennik Re: Quinny Zapp Xtra vs Nuna Pepp 15.03.12, 14:00
                rozpinasz zatrzaski i masz zdjetą tapicerkę big_grin
                pranie nie wiem, bo mam swoją jakiś miesiąc wink ale materiał wygląda obiecująco.
                Emeralda ktoś ma, wrzucał fotki, bardzo piękny kolorek.
                • saras-wati Re: Quinny Zapp Xtra vs Nuna Pepp 15.03.12, 14:16
                  w galerii "zdjęcia naszych wózków" jest pepp w tym kolorzesmile jest bardzo ładnysmile
                  • delphine_delphine Re: Quinny Zapp Xtra vs Nuna Pepp 15.03.12, 14:32
                    Kurcze, szukałam ale jest tylko wineberry (zresztą równie piękny - tyle że dla chłopca chyba nie bardzo, hihih). Eee, to super z tą tapicerką!

Kurcze, tak jak czytam, to widzę że ani Zapp Xtra ani Nuna nie będą docelowe, jako spacerówki 'wyjazdowe'. Ja to jeszcze jakoś przeżyję, ale juz widze minę mojego męża ;-P
                    I tak jak się dowie, że kupiłam dod spacerówkę, to mnie zabije! wink
                    • aga7-77 Re: Quinny Zapp Xtra vs Nuna Pepp 15.03.12, 15:01
                      E, nie zabije, przyzwyczai się z czasem big_grin Mój małż też na początku moich zmian wózkowych robił duże oczy, a teraz sam się pyta, kiedy jakiś wózek wymienię, bo jakiś taki zastój teraz mam big_grin No i jeszcze stwierdził, że może sobie trzecie dziecię fundniemy, bo więcej wózków bym sobie mogła przetestować, ale podziękuję, nawet za cenę nie pojeżdżenia wieloma wspaniałymi wozami (chociaż żal, nie powiem smile )
                      A nawiasem mówiąc ja wzięłabym na Twoim miejscu nunę, to naprawdę fajny wózeczek i ten dizajn smile Nad zappem ma jedną wielką wg mnie przewagę, że składa się w jednym kawałku i to ekspresowo, więc w jakiejś awaryjnej sytuacji, gdy chcesz np. wejść gdzieś gdzie z wózkiem się nie da złożony wózek wieziesz za sobą jak walizkę, a drugą prowadzisz dziecko, czy niesiesz je na ręku, z zappem składającym się w dwóch kawałkach będziesz miała w takiej sytuacji duży problem. A materiał tak jak piszą dziewczyny powinien się bardzo dobrze czyścić, ja swojego jeszcze nie miałam potrzeby prać.
    • thea19 z dwojga zlego nuna 15.03.12, 14:50
      ja potrzebowalam pilnie wozka bo bee sie znowu rozlecialo i kupilam nune emerald. dzis przyszla. zobaczymy jak sie bedzie jezdzilo.
      troche ciezkawa jest jak na swoj wyglad no i rozkladanie siedziska mogloby byc tradycyjniej rozwiazane lub te zakladki jakos schowane. szmatka budkowa tez z tylu wisi ale za 600zl to i tak lepiej niz jakies coneco. awaryjnoscia pewnie bedzie lepsza od bee (przynajmniej mojego)
      • delphine_delphine Re: z dwojga zlego nuna 15.03.12, 14:52
        Thea, a możesz cyknąć i wrzucić fotkę? Plizz, plizzz - jestem starsznie ciekawa tego kolorku big_grin
        • saras-wati Re: z dwojga zlego nuna 15.03.12, 19:10
          delphine_delphine napisała:

> Thea, a możesz cyknąć i wrzucić fotkę? Plizz, plizzz - jestem starsznie ciekawa
          > tego kolorku big_grin

Mówiłam, że w wątku na górze sąwink fotoforum.gazeta.pl/u/j.e.kaczmarek.html
          • saras-wati Re: z dwojga zlego nuna 15.03.12, 19:13
            i moje zdjęcia:
            forum.gazeta.pl/forum/w,101614,132809942,133463371,zdjecia.html
            i jeszcze tutaj:
            forum.gazeta.pl/forum/w,101614,132809942,134234186,zdjecia_tapicerka.html
      • aga7-77 Re: z dwojga zlego nuna 15.03.12, 15:09
        Thea19 ta szmatka budki nie musi wisieć z tyłu. Można ją włożyć w taką specjalną kieszeń wszytą pod budką (mam nadzieję, że tego nie zmienili w nowej wersji?) - tylko wiadomo, że to taka opcja na lato, bo dziecko wtedy nie jest osłonięte tą budką z tyłu tylko ma lepszą wentylację smile Na lato to jest fajne rozwiązanie. A kiedy faktycznie mam ten materiał zwisający z tyłu to upycham go po bokach pod ramę wózka i nic mi nie wisi (też tego nie lubię).
        • thea19 Re: z dwojga zlego nuna 15.03.12, 17:32
          to to albo slepa jestem albo kieszeni niet. budka jest przypinana z tylu na 2 zatrzaski i szmatke zalozylam na oparcie - troche lipnie to wyglada - zaslania napis na siedzisku i sie marszczy.
          fotki moge wrzucic poooznym wieczorem w domu bo nie mam tu aparatu (ciezko pracuje wink ale chyba Saras wrzucala emeralda (przyznam,ze na podstawie tych fotek zmienilam zamowienie z bezowego)
          • aga7-77 Re: z dwojga zlego nuna 15.03.12, 18:17
            Też mi trochę czasu zajęło zanim odkryłam, że tam w budzie jest taka kieszonka. Na moich zdjęciach (w wątku ze zdjęciami wózków) widać jak wygląda budka w tej wersji "letniej" bez zwisającego z tyłu materiału. Zrobiłabym jakieś dodatkowe zdjęcia, ale wózek mam w aucie. To bez sensu jeśli zrezygnowali z tej kieszonki sad
            • delphine_delphine Re: z dwojga zlego nuna 15.03.12, 18:59
              Aaaa, znalazłam tego emeralda! No łaadny, taki ciemniejszy trochę - więc wydaje się być praktyczniejszy niż ten turkus w Zappie (dlatego jeśli w ogóle bym brała Zappa, to raczej czarnego)!

No przyznam, że coraz bardziej zaczynam się przekonywać do Nuny - obejrzałam zdjęcia jeszcze jednej forumowiczki (bodajże mamadawidka zrobiła foty, na których jest Nuna i Zapp). Także widzę, że siedzisko Nuny jest szersze niż to w Zappie, na nogi też jest więcej miejsca. Nie wiem jak wypada w obu wysokość siedziska - tzn już wiem, że Nuna nie ma za wysokiego. No ale.... chyba ten wózek starczy mimo wszystko na dłużej niż Zapp. I jednak tak jak patrzę rama Nuny bardziej mnie przekonuje swoją solidnością, niż ta od Zappa. 4 koła wypadają lepiej niż 3 i pojedyncza rączka tak samo.

Jedyne co wychodzi w Zappie Xtra na plus - to możliwość montowania siedziska przodem, także dla mniejszego dziecka oprócz fotelika, można wykorzystać i siedzisko.
    • annulka79 Maxi Cosi Mila? 16.03.12, 13:11
      Od razu powiem, że wózka nie znam, jedynie ze zdjęć i opisów. Wygląda fajnie. Rozkłada sie do spania, składa w jednym kawałku, ma regulowany podnóżek i chyba dość duże siedzisko.
      strollerqueenreviews.blogspot.com/2010/08/maxi-cosi-mila-review.html
      https://www.maxi-cosi.com/~/media/Products%20Maxi%20Cosi/MCMila/usps/maxicosi_mila_usp_374x233_02.ashx?w=374&h=233&bc=white

https://babyworld.co.uk/wp-content/uploads/2010/09/Mila.png
      • blueaha Re: Maxi Cosi Mila? 16.03.12, 18:38
        siedzisko w mili jest malutkie, tzn płytkie bardzo. Moją sąsiadka go ma i największa jego zaleta jest możliwość montażu maxi cosi. Jak na parasolkę jest ciężka ale dobrze sie prowadzi. wózek nadaje sie raczej dla mniejszych dzieci, tak do 2 lat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka