Dodaj do ulubionych

Ilość posiadanych wózków

23.09.14, 17:44
Hej!

Chciałam sie was zapytać czy faktycznie większość z was posiada minimum dwa wózki?
Mam pozyczony wozek z serii 3w1 i w lato kupilam Maclerana xt bo chcialam cos lekkiego i porecznego na wyjazdy i do miasta. Mieszkam jednak na razie na wsi i bardzo chcialabym kupic jakis wiekszy wozek na pompowanych kołach, jak juz synek wyrosnie mi z tej spacerowki z zestawu.
Moj facet oczywiscie nie chce slyszec o dwoch wozkach na stanie bo po co.. uwaza ze jeden starczy. Moim zdaniem dwa wózki to jest koniecznosc jesli mieszka sie na wsi, z kolei nie chcialabym terenowca pakowac za kazdym razem do bagaznika jak gdzies wyjezdzamy.
Stad moje pytanie - czy faktycznie przesadzam? Czy powinnam pozbyc sie kochanego Maca na rzecz jednego jedynego terenowca?
Czy dwa wozki to przesada?
Obserwuj wątek
    • flower_v Re: Ilość posiadanych wózków 23.09.14, 18:15
      magnolia.83 napisał(a):

> Czy dwa wozki to przesada?

kochana nie na tym forum big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
      ja staram sie nie przekraczac liczby 3-4. aktualnie 3sztuki na stanie.
    • thea19 Re: Ilość posiadanych wózków 23.09.14, 18:47
      ja teraz dla 4latka mam 2 wozki. najwiecej na raz mialam chyba piec a tak regularnie to 3-4
      • afroddytta Re: Ilość posiadanych wózków 23.09.14, 19:12
        Mam 5 w tym 2 podwójne dla dzieci 1 i 3 lata, oczywiście każdy o innym zastosowaniu ??
      • dominiczka87w Re: Ilość posiadanych wózków 23.09.14, 19:13
        Ja mam bana na więcej niż 3 szt w 1 momencie wink
    • atwar1 Re: Ilość posiadanych wózków 23.09.14, 21:25
      Dwa wózki to absolutne minimum.
      Naprawdę smile
      • blueaha Re: Ilość posiadanych wózków 23.09.14, 21:40
        Ja tez jestem zdania, ze dwa wózki to minimum jesli ktos ceni sobie komfort i wygodę. Jeden mały i jeden terenowy. Ja w za chwile zostanę z jednym malutkim ale wymarzonym- MB nano, i zastanawiał się czy większy mi będzie potrzebny bo ja w mieście dużym mieszkam a wnteren to z rowerami bardziej niż z wózkiem, a zimy to u nas nie ma wiec dużych kółek mi nie trzebawink tylko mi się chce jeszcze MB urbana nowszego
      • izi-76 Re: Ilość posiadanych wózków 23.09.14, 21:44
        Poszperaj na forum podobny wątek już był, dwa to absolutne minimum wink
        Ja mam 4 a mała ma dopiero 4mc ale i tak jestem daleko w tyle przy kolezankach smile
        • kar-ula Re: Ilość posiadanych wózków 23.09.14, 21:59
          Ja mam dwa (zaraz będą trzy, ale M jeszcze nie wie), choć tak naprawdę jeden by mi wystarczył, bo się nadaje do wszystkiego-Gesslein S4. Ale dla własnej przyjemnosci mam jeszcze Boba, który sobie stoi i absolutnie potrzebuję czegoś bardzo małego do sklepu. Oczywiście to wymówka, bo Gesslein jest wąski i kompaktowy , a w sklepach super zwrotny. No ale czymś trzeba uzasadnić wózkomanię smile
          • magda79pn Re: Ilość posiadanych wózków 23.09.14, 23:38
            ja ma 4, synek będzie miał 2,5 roku

Boba revolution w teren, choć w teren nie jeżdżę big_grin ale nad morzem spisał się super wink i używam go w weekendy gdy M jest w domu bo wtedy go znosi/wnosi po schodach wink

PP Bookleta na co dzień, to taki mój miejski wózek na zakupy i do pozałatwiania różnych spraw koło domu wink

Maclarena questa na wyjazdy, kupiłam go specjalnie, bo nic innego się nie mieści do naszego pseudo-bagażnika, po rozłożeniu siódmego siedzenia w samochodzie big_grin

Maclarena volo - tego to nie wiem po co mam, nie umiem uzasadnić tongue_out kupiłam okazyjnie, trzymam bo jest ładny i sprzedać szkoda, ale generalnie wózek bez sensu, ani na wyjazd się nie nadaje (bo nigdy nie wiadomo, kiedy się dziecku zachce spać, nawet 3-letniemu) na jakieś szybkie wyjścia do przychodni itp to on super jest, ale mój mały ma ostatnio fazę na jazdę na leżąco, więc volo stoi w kącie i czeka... nie wiem na co... wink
    • helginia Re: Ilość posiadanych wózków 24.09.14, 08:11
      Mam 4 na stanie: Teutonia Mistral, . Be You, Booklet i Volo.
    • martuska1982 Re: Ilość posiadanych wózków 24.09.14, 09:15
      Czy dwa wózki to przesada? Wybacz, ale zadać takie pytanie na forum wózkomania to zabawne. big_grin
      Dwa wózki to nie przesada, dwa wózki to absolutne minimum, minimum optymalne to trzy sztuki.
    • gochalodz Re: Ilość posiadanych wózków 24.09.14, 11:22
      Nawet nie dla wózkomaniaczki dwa wózki to minimum moim zdaniem i z obserwacji mojego otoczenia nie jestem w tym zdaniu odosobniona.
      Jeden podstawowy solidny, terenowy i na zimę,a drugi albo parasolka albo jakiś inny spacerowy lekki do samochodu/samolotu czy do sklepu na zakupy musi być.
    • linkap_wawa Re: Ilość posiadanych wózków 24.09.14, 12:01
      mozesz facetowi zlecic przejscie sie na dlaszy spacer po bezdorzach z mac'kiem albo wyslac go z dzieckiem do miasta, zeby zalatwil kilka spraw z terenowcem.... to zrozumie, ze dwa wozki to nie zaden twoj foch, tylko po prostu chec ulatwienia sobie zycia...
      • magnolia.83 Re: Ilość posiadanych wózków 24.09.14, 21:46
        Linkap_wawa dobre dobre! Tylko mojemu chyba jakos nie przeszkadza skladanie/rozkladanie wozka na czesci. Mnie to wkurza ale jemu to nie przeszkadza..
        Nie wspomne juz ze przez te sciaganie kółek smar sie starl i o wiele gorzej manewruje sie juz tym wozkiem.
    • ela.dzi Re: Ilość posiadanych wózków 24.09.14, 12:43
      Uważam, że 2 wózki uzupełniające się to must have. Niech Twój mąż się zastanowi, co zrobi jak jedyny wózek zepsuje się, mocno wybrudzi lub zwyczajnie zakoszą.
      • martuska1982 Re: Ilość posiadanych wózków 24.09.14, 17:31
        ela.dzi napisał(a):

> Uważam, że 2 wózki uzupełniające się to must have. Niech Twój mąż się zastanowi
        > , co zrobi jak jedyny wózek zepsuje się, mocno wybrudzi lub zwyczajnie zakoszą.

Dokładnie! Ja miałam tylko xlandera xa i jak pierdykła dętka, w sklepie rowerowym nie mieli akurat więc czekałam na przesyłkę z allegro to byłabym uziemiona przez tydzień. Pożyczyłam dodatkowy wózek mojej siostry i po tym zdarzeniu wiedziałam, że dwa wózki to absolutne minimum.
        • magnolia.83 Re: Ilość posiadanych wózków 24.09.14, 21:41
          Serdecznie wam dziekuje za liczne odpowiedzi!
          Sęk w tym, że moj facet uważa, ze od poczatku powinnam była szukac jednego wózka - terenowke.
          Będąc u rodziców na wakacjach mialam uraz kregoslupa i mój pobyt przedluzyl sie do 3 miesiecy ze wzgledu na rehabilitacje. Bedac w miescie zapragnelam czegos lekkiego i zwrotnego, gdzie nie trzeba odkrecac kół czy stelarza zeby wsadzic do samochodu. Moj wybor padł na Maca, z ktorego jestem zadowolona.
          Natomiast moj facet jest zły i uważa ze to fanaberia jakas posiadac dwa wózki.

Ja oczywiscie jestem innego zdania bo dla mnie wymarzonym bjce nie wjechalabym chocby do osiedlowego sklepu, za to na wertepy gdzie wroce, bylby idealny.
          Dlatego tak sobie tlumacze, ze ten drugi wozek to nie jest zbedny wydatek.
          Czesto slysze, ze jeszcze troche (synek ma 11 mcy) a dziecko wcale nie bedzie chcialo w wozku siedziec. A ja wiem ze synek uwielbia spacery.
          Nie wiem juz jakich uzyc argumentow zeby wszyscy ze mnie za przeproszeniem "zeszli" :
          • thea19 Re: Ilość posiadanych wózków 24.09.14, 22:20
            ja to sie zastanawiam, dlaczego kobiety sa takie ulegle. wozek to nie samochod czy dom, mozna miec kilka bez wyrzeczen. ja sie nigdy o pozwolenie nie pytalam, chcialam, to kupilam. najwyzej malz jeczal, ze nie da sie do chalupy wejsc bo zastawiona wink
            teraz na korytarzu mam dwa wozki, dwa rowerki i hulajnoge. tyz nedza z wchodzeniem smile
            • zurekgirl Re: Ilość posiadanych wózków 24.09.14, 22:35
              Obecnie posiadam osiem wozkow, od malenkiego Maca Triumpha do giganta Boba Revolution Pro i podwojnego P&T. I kazdego z tych wozkow uzywam. Triumpha, XT i Elita mam jeszcze po starszej corce, wozki maja ponad piec lat i wciaz sa super. Pewnie powinnam sie ktoregos pozbyc, albo nawet pieciu wink , ale ja kazdy z moich wozkow uwielbiam.
              • magnolia.83 Re: Ilość posiadanych wózków 24.09.14, 22:52
                Zurekgirl -" uleglość" to ostatnia rzecz, jaką mozna o mnie powiedzieć.. ];D
            • magnolia.83 Re: Ilość posiadanych wózków 24.09.14, 22:46
              Właśnie chodzi o to, że te kase trzeba uzbierać bo kilka wydatków nam sie szykuje wiec dla faceta wozek jest zbednym wydatkiem. Gdybym miala własną kase to o zdanie bym sie nie pytała. Poki siedze z młodym niestety musze uncertain
              • ela.dzi Re: Ilość posiadanych wózków 25.09.14, 09:06
                To powiedz mu, że Ty pójdziesz do pracy, a on będzie zajmował się dzieckiem. I to on będzie się szarpał z włożeniem wielkiego wózka do bagażnika albo będzie niósł dziecko na rękach jak jedyny wózek nie będzie na chodzie.

A Ty wcale nie siedzisz w domu i nie pierdzisz w stołek. To, że nie dostajesz za to kasy, nie oznacza, że mąż ma Ci coś odpalać jak mu się spodoba. Nie na tym polega małżeństwo.
          • afroddytta Re: Ilość posiadanych wózków 24.09.14, 22:53
            cyt:
            Czesto slysze, ze jeszcze troche (synek ma 11 mcy) a dziecko wcale nie bedzie chcialo w wozku siedziec. A ja wiem ze synek uwielbia spacery.

Tak, ja ostatnio też ciągle słyszę od znajomych mam z przedszkola, jak widzą moją młodą 13 mies. w różnych wózkach i starszaka, że jej to w wózku w ogóle nie chciały siedzieć, a potem spotykam którąś z dzieckiem ok roku na pikniku w lesie z taką spacerówką materiał na kijkach marki coto baby i na prawdę przestaję sie dziwić że dzieciaki nie chcą w tym siedzieć czy jechać uncertain Jak pomyślimy to sami też nie siedzielibyśmy godzinami (nawet jedną) na jakimś niewygodnym krześle, albo takim z którego się zsuwamy czy ślizgamy itp. a tu taki maluszek usadzony nie dosć że w jakimś worku na kółkach to jeszcze jest w tym wożony, szkoda. Najgorsze, że większośc z tych mam ma 2-4 dzieci i tylko tego typu wózki za sobą a cały okres wózkowania wspominają jako wielki koszmar i szarpaninę. Jak to mój m ostatnio stwierdził, że chyba część ludzi nie ma więcej dzieci , bo na samą myśl o wózku im się odechciewa wink
            • magnolia.83 Re: Ilość posiadanych wózków 25.09.14, 00:13
              Afroddytto jest wiele racji w tym co napisałaś, jednakże argumenty ktore słyszę, opierają się raczej na przeswiadczeniu ze jak maluch zasmakuje w chodzeniu to wózek bedzie juz zbedny. Ok, potrafie to zrozumieć i przetrawić nawet wink
              Wydaje mi sie również ze to, czy dane dziecko lubi wozki czy nie zalezy takze od charakteru dzieciaczka. Kuzynka miala Jedo dla swojej coreczki i ta darla sie w nieboglosy na spacerach. Potem przerzucila mała na peg perego pliko mino to juz w ogole nie chciala do niego usiasc. Wozki niby sensowne..
              • thea19 Re: Ilość posiadanych wózków 25.09.14, 00:18
                Dzieci tez maja gust. Moj wybieral sam czym chce jechac i za nic nie dal sie przekonac do zmiany decyzji. Dlatego m.in bjce kupilam dwa razy
              • afroddytta Re: Ilość posiadanych wózków 25.09.14, 08:31
                Zgadzam sie, sama mam 4 dzieci i każde jest inne a z tych samych rodziców big_grin co nie zmienia faktu ze mam wygodne wozki i dzieci chętnie w nich siedziały, poza tym cała trojka do prawie 4 roku życia sypiała w ciagu dnia często właśnie w wózku. Ja jednak używam jedynie wózków dużych, terenowych, w ogóle nie używam tzw parasolek,.
                Niestety nawet przyzwoita jakość, wysoka cena itp nie zawsze Ida z wygoda ogólna czy dla danego dziecka, a co do Fyna to właśnie częsty problem ze dzieciaki sie zsuwają, zjeżdżają i nie chcą siedzieć mimo iż sam wozek jest ogólnie ok.
              • dominiczka87w Re: Ilość posiadanych wózków 25.09.14, 10:08
                To ze maluch zasmakuje w chodzeniu nie oznacza że wózek pójdzie w odstawke, bo ile takie dziecko Ci przejdzie? A później co będziesz go niosła z powrotem? Poza tym czasem trzeba wyjść jak wypada drzemka i wtedy wózek niezbędny.
                Dla mnie jak mieszkasz na wsi to terenowka jest konieczna, a wózek do samochodu też trzeba mieć.
                A argument ze siedzisz w domu...Kurde aż mi się scyzoryk otwiera...jesli lezysz i pachniesz tylko to faktycznie 2 wózek Ci nie potrzebny...w ogóle żaden Ci nie potrzebny....
                Składanie dużego wózka mężowi nie przeszkadza bo pewnien robi to rzadko, zostaw go w domu na weekend i niech sobie radzi...
                Jeśli dalej szukasz argumentów to powiedz mu ze kupisz używany i później odsprzedaz i jeszcze na tym zarobisz.
          • ela.dzi Re: Ilość posiadanych wózków 25.09.14, 09:08
            To kup używany. Jakby się nie sprawdził, to sprzedasz i może nawet zarobisz. A wszystkimi nie masz się co przejmować, nie ich sprawa. Obchodzi Cię tylko mąż.
    • mama.gucia Re: Ilość posiadanych wózków 25.09.14, 01:55
      Wlasnie zdalam sobie sprawe, ze ja mam 3. Podobnie jak Ty nie chcialam wozic samochodem wozka 3w1 ciezkiego, na pompowanych kolach, ktory zajmowal mi caly bagaznik itepe, Przeciez moglam kupic lekka spacerowke, ktora w dodatku sklada sie jednym pociagnieciem. Czesto jezdze poza miasto i doceniam fakt posiadania ciezkiego wozka na pompowanych kolach, ktory przejedzie po blocie, trawie, piachu i co tam jeszcze, a w dodatku sie nie psuje i nic w nim nie stuka.
      Ty rozumiem masz juz 2 wozki i chcesz kupic 3. Oczywiscie nie jest to fanaberia ale wstrzymalabym sie z zakupem do czasu az dziecko faktycznie wyrosnie Ci z tej spacerowki. Rozumiem, ze mieszkajac na wsi masz pewnie miejsce na przechowywanie wozka ale po co Ci cos na za jakis czas?. No chyba, ze musisz oddac pozyczony wozek. Pojedzcie autem na jakas piaszczysta droge i wystaw mu Maclarena na te wiejskie bezdroza. Jazda bedzie niewatpliwie bezdroska a pan urobiony. Oby sie dziecko nie strzachnelo tylko!. Moze tym go przekonasz?.
      • magnolia.83 Re: Ilość posiadanych wózków 25.09.14, 07:22
        Docelowo chciałam miec dwa bo z tej spacerowki 3w1 mały juz mi powoli wyrasta. Na leząco jest prawie na styk. Mysle że do grudnia wyrosnie mi z niej calkowicie. Ja nawet nie bede musiala wyjezdzac tą parasolką nie wiadomo gdzie - wystarczy ze zejde na podworko wink
        Obawiam się ze jak wystawie mu parasolke to facet stwierdzi, ze taki wozek sobie przeciez wybrałam uncertain
        Po czesci tak jest ale dosyc mialam ciezkich wózków.

• polinqa Re: Ilość posiadanych wózków 25.09.14, 08:31
      Ja mam trzy swoje na stałe i nie umiem zejść poniżej wink rekord to osiem, ale to trochę z ciekawości bo to lubię, bo chcę sprawdzić itd.
      Obecnie mam trzy i wszystkie takie fajne, że stopuja mi chęć zakupu kolejnych haha wink
      Podwójny duet, samochodowe yoyo i cuuuudny nipper wink
      Ale zaraz dojdzie coś nowego, jednak raczej na chwilę wink)
      • basia752 Re: Ilość posiadanych wózków 25.09.14, 09:17
        No tak, ale jeśli miałaś uraz kręgosłupa, to chyba nie powinnaś go nadwyrężać wkładaniem cięższego, terenowego wózka do bagażnika, na stałe XT może jeździć w aucie - ja tak wożę Questa,jest lżejszy i krótszy po złożeniu od XT, a na jazdę koło domu, trawniku i na inne wertepy mam BI, choć BI jest dobre i na wieś i do miasta, na nasze nierówne chodniki. A kto więcej korzysta z wózków, ty, mąż czy rodzina? A jak się młody zmęczy na spacerze, to masz go nosić z tym chorym kręgosłupem? Nie wiem jak twoje dziecko, ale moje często na spacerze usypia - do tego wygodny wózek też jest potrzebny, Może rehabilitant albo lekarz powinien ci dać na piśmie zakaz noszenia, podnoszenia cięższych przedmiotów, wózka smile. Zresztą jak dziecko przestanie jeździć to wózek można sprzedać i odzyskać część zainwestowanej kasy
        • magnolia.83 Re: Ilość posiadanych wózków 25.09.14, 16:19
          Jestescie kochane dziewczyny! smile

Jestem nastawiona na BJCE gdyz ma fajną budę (u nas wieje jak jasna d**) no i chce cos, co nam starczy do konca wozkowania. Rozgladam sie za uzywanym ale same wiecie ze nawet izywka to koszt ok 1000 zł.

A. chciał kupic malemu wozek bejbi srejbi za max 400 zl z akcesoriami ale to ja się uparlam i zawalczylam o Mac-a. To nie tak ze facet oszczedza na dziecku nie nie. Tylko musimy kupic nowy fotelik, zrobic w koncu chrzciny i zmienic samochod na wiekszy bo ten obecny jest bardzo niewygodny dla dziecka i dla nas.
          Dlatego jak wyskocze mu jeszcze z kolejnym wozkiem, to same wiecie.. wink

Ale jestem zdeterminowana. Nie zrezygnuje ze spacerow ani z wygody synka. Szkoda kasy na chłam.
    • magnolia.83 Re: Ilość posiadanych wózków 25.09.14, 20:55
      Trzymajcie kciuki.. wlasnie wystąpiłam o audiencje hehe wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka