Dodaj do ulubionych

napięcie mieśniowe a mowa

18.05.10, 16:07
witam mam pytanie, które bardzo mnie nurtuje.Otóż mój dwuletni synek ma
wzmozone napięcie mięśniowe, nie chodzi, raczkuje ale bez przemienności
nie siedzi pewnie, nie wstaje a jeśli chodzi o mowę to przewyższa dzieci
starsze od siebie nawet o dwa lata!Powtórzy wszystkie trudne słowa, mówi
wierszyki (bardzo chętnie sie ich uczy)jego mowa jest czysta, płynna...Czy
to możliwe,żeby dziecko z napięciem tak dobrze mówiło?Spotykam się z
matkami na rehabilitacji i wszystkie sa bardzo zdziwione,że on tak ładnie
mówi...czy możliwe że to możliwe że napięcie nie jest przyczyną tego że
nie chodzi?
Obserwuj wątek
    • neeska-2 Re: napięcie mieśniowe a mowa 20.05.10, 22:03
      Witam,

Z tego co wiem problemy z napięciem mięśniowym u dziecka nie mają żadnego wpływu
      na jego rozwój umysłowy, a co za tym idzie rozwój mowy.

Moja 16 m-czna córka ma za kolei obniżone napięcie mięśniowe.Jeśli chodzi o
      mowę-to nie ma zbyt wielkich rewelacji, ale nie jest najgorzej. Mówi ciągle "po
      swojemu" składa jakieś wyrazy swoje np/ Babajak,no mówi oczywiście baba , mama,
      dada,oko, tu, to ostatnio zdarzyło się jej powtórzyć kilka słów.

To tylko się cieszyć jeśli chodzi o rozwój mowy synka, a rehabilitacja na pewno
      przyniesie ogromne efekty w rozwoju ruchowym, powodzenia:)
    • neeska-2 Re: napięcie mieśniowe a mowa 20.05.10, 22:13
      ,,, cytuje .czy możliwe że to możliwe że napięcie nie jest przyczyną tego że
      nie chodzi?

Myślę że problemy z napięciem mięśniowym mają duży wpływ na rozwój ruchowy
      dziecka a co za tym idzie że synek nie jeszcze chodzi.Bo wtedy jest ta sfera
      opóźniona w stosunku do innych dzieci, dziecko nie osiąga pewnych etapów tak
      zwanie "książkowo", tylko z poślizgiem, z opóźnianiem.

moja córeczka np. zaczęła sama wstawać przy sprzętach niedawno przed16
      miesiącem,a dziecko "powinno" tę umiejętność opanować w wieku 8-10 miesięcy,
      także poślizgu mamy 6 m-cy. Jeszcze też nie chodzi, nawet przy meblach, ale
      zaczyna sama stawać od dzisiaj na jakieś 5 sekund i zaraz siada.

Rehabilitacja na pewno pomoże:)Jeśli neurolog nie stwierdził np.żadnych
      nieprawidłowości wskazujących na fizyczne przeszkody do chodzenia, usg główki
      jest w porządku.
    • baby00179 Re: napięcie mieśniowe a mowa 20.05.10, 23:52
      Pani neeska napięcie mięśniowe owszem wpływa na rozwój mowy. Oczywiście nie
      tylko to.
      dołączam obszerny komentarz:

Rozwój mowy dziecka zależy od wielu czynników: funkcjonowania ośrodkowego układu
      nerwowego, budowy narządów mowy, słuchu oraz środowiska, w którym dziecko się
      wychowuje. Wszystkie dzieci przechodzą te same fazy rozwoju w tej samej
      kolejności, zróżnicowane jest jednak tempo rozwoju a każda nabyta sprawność
      zależy od dojrzałości i gotowości układu nerwowego.

Podstawowym i niezbędnym warunkiem decydującym o rozwoju mowy jest prawidłowy
      słuch. Organ słuchu, ucho, kształtuje się bardzo wcześnie i jest zmysłem
      najlepiej rozwiniętym w pierwszych trzech miesiącach, po urodzeniu zaś jest
      całkowicie dojrzały do pracy.

Sposób karmienia noworodków i niemowląt ma ogromne znaczenie dla rozwoju aparatu
      artykulacyjnego oraz prawidłowego rozwoju mowy. Te same mięśnie są
      odpowiedzialne za jedzenie i za mówienie. Gdy dziecko ssie, ruchy języka, żuchwy
      są takie same jak w trakcie artykulacji. Pokarm z piersi jest wydobywany i
      przesuwany za pomocą ruchów ssących i żujących.

Przez pierwsze lata słownik językowy i muzyczny dziecka zależy w głównej mierze
      od różnorodności wypowiadanych do niego słów, przeczytanych książek,
      wypowiadanych wierszyków, zabaw słownych Dziecko już od pierwszych dni swego
      życia, winno być wychowywane w „kąpieli słownej” połączonej z czynnikami
      uczuciowymi wywołującymi pragnienie komunikacji. Rozwój mowy u dziecka, jest
      intensywny wówczas, gdy jest ćwiczony w toku naturalnej, swobodnej rozmowy, w
      której partnerem dziecka jest osoba dorosła

Opóźnienie rozwoju mowy /mówienia i rozumienia bądź tylko mówienia lub
      rozumienia/ występuje wówczas, gdy proces kształtowania i rozwoju mowy we
      wszystkich jej aspektach /fonologicznym, gramatycznym, leksykalnym czy
      ekspresyjnym/ ulega opóźnieniu i przebiega niezgodnie z normą przewidzianą dla
      danej grupy wiekowej.

. SORM /samoistnego opóźnienia rozwoju mowy/ alalia prolongata, proste
      opóźnienie rozwoju mowy. Przy SORM opóźnienie rozwoju mowy dotyczy tylko procesu
      mówienia, zachowany jest natomiast prawidłowy rozwój zdolności rozumienia.
      W tym przypadku opóźnienie rozwoju mowy może wynikać:
      • z indywidualnego tempa i rytmu rozwojowego /brak mowy do 1,6 lub 2 roku życia
      a następnie jej opóźnienie/.
      • z braku dojrzałości aparatu artykulacyjnego, będącej skutkiem opóźnionego
      dojrzewania struktur nerwowych odpowiedzialnych za procesy nadawczo-odbiorcze. W
      takich przypadkach dzieci: mówią mało lub wcale, mają prawidłowy słuch,
      prawidłowo wykonują polecenia słowne, głoski w izolacji wymawiają prawidłowo,
      mają natomiast trudności z łączeniem ich w sylaby i słowa, wykazują rozwój
      umysłowy na poziomie normy, w następstwie tego opóźnienia przejawiają trudności
      w nauce czytania i pisania, nie wykazują widocznych zaburzeń ruchowych mięśni
      artykulacyjnych, pierwsze słowa zaczynają mówić około 3 roku życia, zdania w 4
      roku życia, a w 5-6 roku życia poziom ich mowy zrównuje się z poziomem rówieśników.
      2. NORM /niesamoistnego opóźnienia mowy/, będącego następstwem zaburzeń o
      określonej etiologii, powstających na skutek działania biologicznych lub
      społecznych czynników patogennych. Opóźnienie to powstaje, więc n a określonym
      tle i jest ściśle związane z zaburzeniami rozwoju psychoruchowego dziecka.

Dodać należy:
      Dla mowy również znaczenie mają mięśnie aparatu artykulacyjnego m. in. warg i
      języka, aparatu fonacyjnego (krtani) oraz mięśnie twarzy. Jednym z czynników
      mających wpływ na jakość mówienia jest odpowiednie napięcie mięśniowe.
      Przyczyną opóźnienia mowy może być brak naturalnego pędu do mowy i
      naśladownictwa oraz osłabienie uwagi i ogólnej sprawności motorycznej wszystkich
      mięśni, a w tym mięśni narządów mowy. Czynnikami zewnętrznymi, mającymi wpływ na
      opóźnienie, są również choroby w pierwszym roku życia.
      Innym powodem wadliwej wymowy, może być deformacja w budowie narządów mowy, np.:
      zębów, podniebienia lub szczęki, nieprawidłowy zgryz oraz nieprawidłowość języka
      i warg, skrócone wędzidełko, a także niektóre stany chorobowe górnych dróg
      oddechowych. Na przykład: przyczyną rerania jest osłabiona sprawność ruchowa
      języka, przy bezdźwięczności następuje zwykle obniżenie napięcia mięśniowego,
      wargi i policzki są wiotkie, przyczyną nosowania otwartego jest rozszczep
      podniebienia, krótkie podniebienie, nieprawidłowa praca zwierającego pierścienia
      gardłowego; głównym powodem bełkotu jest niedosłuch.
      U dzieci z opóźnieniem rozwoju umysłowego mowa rozwija się nieprawidłowo.
      Statystyki donoszą, ze wady wymowy występują w 75% u dzieci upośledzonych
      umysłowo i w 22% u dzieci ociężałych umysłowo.
      Przyczyną mikrouszkodzeń mózgu, które mają istotny wpływ na rozwój mowy, są
      choroby przebyte w okresie niemowlęcym, leczone silnymi środkami. Nie bez wpływu
      na rozwój mowy są przeróżne infekcje gardła, uszu, górnych i dolnych dróg
      oddechowych. Wpływają one na osłabienie słuchu, strun głosowych, powodują
      zaburzenia głosu. Dzieci często chorujące, mające problemy np. z migdałkami,
      także mówią gorzej niż dzieci zdrowe.

• mammajowa baby00179 21.05.10, 11:26
        czy zajmuje się Pani dziećmi z opóźnieniem mowy? czy mogę uderzyć na priv z
        pytaniem?
        • baby00179 Re: baby00179 21.05.10, 21:42
          Jestem fizjoterapeutą Ndt-Bobath a nie logopedą.
          Niestety nie mogę Pani pomóc.
          Czasem wchodzę na forum i komentuję.
          W OWI na ul. Pilickiej 21 na Mokotowie jest bardzo dobra neurologopedka: Ela
          Chruścicka.
          • mammajowa Re: baby00179 21.05.10, 23:30
            dzięki, ale ja nie jestem z W-wy. neurologopedę mamy, ja szukam kogoś od SI.
            neurolog nie widzi powodów do niepokoju.
    • pawel.zawitkowski Re: napięcie mieśniowe a mowa 22.05.10, 07:43
      Witam,
      rozumiem, że rozwój mowy jest rewelacyjny - lepszy niż u innych dzieci.
      Natomiast rozwój ruchowy odwrotnie.
      Rozwój mowy to również rozwój mięśni artykulacyjnych, koordynacji
      nerwowo-mięśniowej, mechaniki oddychania,...
      W zasadzie zaburzenia ruchowe jakie Pani w skrócie opisuje oznaczałyby, że w
      podobny sposób powinna być upośledzona funkcja mowy, ale zdarza się, że jest
      inaczej, jednak w wyjątkowych przypadkach.

Opisuje Pani deficyty młodego, które trudno bez obejrzenia dziecka
      sklasyfikować, szczególnie w zestawieniu z rozwojem mowy.

Tak, to możliwe by pierwotną przyczyną takich deficytów nie były zaburzenia z
      poziomu neuronu ruchowego, czy też inaczej: koordynacji nerwowo-mięśniowej na
      poszczególnych jej poziomach
      Przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele, chociażby zakłócenia z obszaru
      aparatu równowagi. I wiele innych.
      Na forum szukam jak najbardziej skutecznego rozwiązania. A najbardziej
      skutecznym rozwiązaniem byłaby konsultacja u kolejnego neuropediatry lub neurologa.
      Czy mają Państwo tylko takie rozpoznanie: :wzmożone napięcie mięśniowe", czy są
      też inne diagnozy?
      Będę wdzięczny za więcej informacji, łatwiej byłoby mi skierować Państwa do
      odpowiedniego konsultanta.
      Pozdrawiam
      Paweł Zawitkowski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka