Dodaj do ulubionych

leworęcznośc

03.10.10, 21:10
Witam wszystkich i Pana Pawła również. Mam pytanie odnosnie leworeczności. Moja 7miesięczna córka woli używać właśnie lewej ręki. Kiedys co prawda była rehabilitowana (asymetria) ale rehabilitant juz jakis czas temu stwierdził że po asymetrii nie widać sladu. Jak trzymam jej tą lewą rękę i chcę żeby używała prawa to ona sie buntuje. W najblizszej rodzinie jest kilka leworęcznych osób. Czy to znaczy ze córka będzie leworęczna i lepiej dać jej spokój z tym trzymaniem reki? Dziękuje za odp. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mak-111 Re: leworęcznośc 03.10.10, 23:16
      jest szansa, ze bedzie leworeczna, ale teraz za wczesnie jest zeby to stwierdzic.powinna sie okreslic do ok.6 roku zycia, choc moze to nastapic wczesniej.
    • gochalek82 Re: leworęcznośc 04.10.10, 10:25
      A ja jestem leworęczna i dobrze mi z tym :) Chciałabym, żeby moje dziecko też było, ale nie mam na to wpływu :)
    • kavainca Re: leworęcznośc 09.10.10, 19:17
      lateralizacja kształtuje się ok 4 roku życia - odpuść dziecku
      • domi_33 Re: leworęcznośc 09.10.10, 23:00
        o matko tylko nic na siłę i nie przytrzymywać ręki na siłę! nigdy w życiu! jak ma być leworęczna to będzie. to nie średniowiecze! :> wielu znanych i genialnych ludzi było leworęcznych także to nie jest nic złego!
        • helenka_22 Re: leworęcznośc 11.10.10, 09:09
          leworeczni tez sa fajni chocby dlatego ze fajnie trzymaja dlugopis
          zawsze podziwialam ich za to!!!!!:):)
          • kavainca Re: leworęcznośc 11.10.10, 15:37
            jest tylko jedna ważna sprawa, ale to na przyszłość - nie na dziś
            nie ma znaczenia która strona będzie dominowała, ważne tylko zeby oko i ręka była zawiadywane ta sama półkulą mózgowa. Warto to sparawdzić i wtedy zdecydować, którą ręką powinno dziecko pisać.
            Ja niestety mam skrzyżowaną lateralizację (dominuje u nie prawde oko ale pszę lewą (choć wycinam i gram w tenisa prawą) i to jest powodem moich kłopotów dyslektycznych :/
            Kiedy zaczęłam pisać lewą ręka był akurat trend na nieodwodzenie dzieci od tego zachowania. A mnie akurat powinno się odwieść. Reasumując. Po 4tym roku życia trzeba sprawdzić która ręka i które oko i do oka dostosować rękę - tyle :)
    • orto_nie_orto Re: leworęcznośc 14.10.10, 22:50
      > Jak trzymam jej tą lewą rękę i chcę żeby używała prawa t
      > o ona sie buntuje.

A dlaczego ma używać prawej ręki?
      W tym wieku to jej się jeszcze ze 100 razy zmieni. Daj spokój i zajmij się czymś zamiast wynajdywać problemy.

Czasem nam się wydaje, że 7-mies. dziecko to taka nasza miniaturka, a to jest tylko 7-mies. dziecko i myślenie o prawo/leworęczności jest tak abstrakcyjne jak dla ciebie konforemna teoria pola.
    • babecior Re: leworęcznośc 16.10.10, 23:10
      ja jestem leworecznai bardzo mi z tym dobrze!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka