Dodaj do ulubionych

akwarium u niemowlaka

25.10.10, 22:50
witam
Czy zna ktoś może odpowiedź na pytanie czy u dziecka w pokoju może stać akwarium.
Mam 5 msc dziecko i zastanawiam sie czy dla zwiększenia wilgotności w pokoju (nadszedł sezon grzewczy) mogę założyć akwarium.
Oprócz tego że akwarium wyglądałoby pięknie to również dzieci podobnież bardzo lubią się w nie wpatrywać, a przecież akwarium uspokaja.
Czy są jakieś przeciwwskazania co do akwarium w pokoju dziecka?
Obserwuj wątek
    • jul-kaa Re: akwarium u niemowlaka 26.10.10, 00:19
      Mam męża akwarystę i jego zdaniem ważne są takie kwestie:
      - akwarium musi być poza zasięgiem dziecka
      - musi być utrzymywane w czystości (możliwy rozwój grzybów, pleśni itp., na które wiele osób ma alergię)
      - suchy pokarm musi być w szczelnie zamkniętym pojemniku i podczas karmienia nie może "fruwać" po pokoju
      - żeby dodatkowo zwiększyć wilgotność, akwarium może mieć zamontowany zamgławiacz - takie małe ustrojstwo do kupienia na allegro i zamontowania np. w filtrze kaskadowym
      - akwarium trzeba zakładać "z głową" i nie wsadzać np. skalara do 60 litrów :) ale to już inny temat - warto poradzić się specjalisty (którym nie jest każdy sprzedawca ze sklepu zoologicznego :()

Dodam jeszcze, ze kiedy jeszcze mieliśmy akwarium (prawie 200l), to małe dzieci znajomych wpatrywały się w nie z ogromnym zachwytem :)
      • maby-baby Re: akwarium u niemowlaka 26.10.10, 14:44
        Profesjonalna wypowiedź :)
        Super!
        Akwarium - tak, ale z głową. Dłuższy czas miałam duże akwarium (jeszcze przed ślubem). Teraz mam zamiar założyć malutkie, tylko takie, dla pocieszenia oka i duszy :).
        Pozdrawiam!
        • mehil.dam Re: akwarium u niemowlaka 26.10.10, 19:17
          Są ludzi, którzy mają alergię na pokarm dla rybek. CO do nawilżenie powietrza można mokry ręcznik na grzejnik wieczorem kłaść.
    • meg43 Re: akwarium u niemowlaka 29.10.10, 13:32
      mój wnuczek przyjezdżając do mnie w odwiedziny za każdym razem dostaje silnych rumieńcow, w domu rumieńce mijają. Wczoraj badaliśmy ten problem, w pokoju w którym zazwyczaj śpi znajduje się wielkie akwarium- i wczoraj grzebiąc w necie okazało się ze niezwykle silnym alergenem jest suchy pokarm dla rybek. U znajomych zdarzyła się nawet interwencja szpitalna - atak silnej duszności niemowlęcia spowodowanej własnie tym pokarmem (skład skorupiaki morskie, glony itp.). Usunęliśmy wczoraj suchy pokarm i dziadek będzie karmił rybki mrożonymi robakami brrrr.
      Nie wiem czy to pomoże bo podobno suchy pokarm ma tendencję do pylenia i wnika w szpary dywan itp. cięzko to usunąć.
      Może warto od początku karmić ryby mrożonkami i nie będzie problemu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka