Dodaj do ulubionych

Podkurczanie palców u stóp.Odginanie głowy do tyłu

01.05.11, 22:32
Moja córcia 21 miesięczna podkurcza palce u stóp. Co może być powodem tego i jakie mogą być skutki w rozwoju dziecka jeśli będzie podkurczać stopy. Czym to grozi, skutkuje? Drugie pytanie jest analogiczne i dotyczy odginania głowy do tyłu gdy płacze lub złości się. Bardzo proszę o odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • pawel.zawitkowski Re: 3 latek budzi się w nocy z płaczem 02.05.11, 09:00
      Witam,
      to zależy od "konstrukcji", często mówimy "konstytucji" dziecka. Czy jest wiotkie, szczupłe, powolne, szybkie, otyłe, drobne w budowie, z luźną bądź przeciwnie strukturą stawową i więzadłową...
      Zazwyczaj podkurczanie palców u stóp związane jest z nie do końca dopracowanymi reakcjami równoważnymi. Czasem dotyczy to "temperamentu", reakcji emocjonalnych... W przypadku reakcji równoważnych "lekarstwem" jest czas i "rozbudowana" aktywność fizyczna w różnych konfiguracjach i miejscach.
      A odginanie głowy do tyłu kiedy się wkurza...? Mi też parę razy się to zdarzyło :)
      Najprawdopodobniej, zupełnie zrozumiała emocjonalna reakcja.
      Pozdrawiam
      Paweł Z.
      • kruszynka.net Re: Podwijanie palców 04.05.11, 21:55
        Witam !!
        Zazwyczaj podkurczanie palców u stóp związane jest z nie do końca dopracowanymi
        > reakcjami równoważnymi. Czasem dotyczy to "temperamentu", reakcji emocjonalnych
        Raczej podkurczanie nie zależy od reakcji emocjonalnej. Córeczka ma ONM spowodowane Agenezja ciała modzelowatego. Czy Agenezji towarzyszą problemy z równowagą?

> .. W przypadku reakcji równoważnych "lekarstwem" jest czas i "rozbudowana" ak
        > tywność fizyczna w różnych konfiguracjach i miejscach. Co oznacza sformułowanie rozbudowana aktywność w różnych konfiguracjach i miejscach. Co można z dzieckiem robić?
        • kruszynka.net Re: Podwijanie palców 04.05.11, 22:00
          Odginanie głowy do tyłu może być objawem torbieli? Lekarka powiedziała mi ,że najgorsze jest jak dziecko odgina głowę w tył i podkurcza stopy. Stąd moje pytania do pana bo, od pani doktor ich nie uzyskałam. Czym to może skutkować albo jaka jest przyczyna?
          • kruszynka.net Re: Podwijanie palców a buty. 04.05.11, 22:12
            Czy zgadza się pan ,że dziecko z ONM musi przez cały dzień biegać w butach ,żeby nie powykrzywiać sobie nóg. Buty mają być powyżej kostki, wiązane z obcasem Thomasa. Czy może biegać w domu na bosaka albo w innych butach? Ciekawa jestem pana zdania.
      • ewela8221 Re: 3 latek budzi się w nocy z płaczem 29.05.13, 10:42
        Boże co za bzdura z tym co napisał P. Zawitkowski o odchylaniu głowy do tyłu.
        Skoro pisze takie bzdury to znaczy że lepiej żeby się nie wypowiadał wcale !!!
        Ja jestem fizjoterapeutką już od 10 lat i po pierwsze odginanie głowy do tyłu jak i podwijanie paluszków świadczy o wzmożonym napięciu mięśniowym które należy niwelowac przez cwiczenia korekcyjne - rehabilitacje a pani polecam wziąc skierowanie od pediatry do ortopedy i mu to pokazac. Co do cwiczeń które mogłaby pani już wykonac to jest : kladziemy dziecko na pleckach, klękamy przed nim tak żeby nasze kolano było między jego nóżkami, kładziemy swoje ręce na jego barkach i splatamy za maluszka głową i w ten sposób podnosimy główkę maluszkowi tak żeby broda dotknęła klatki piersiowej ale ostrożnie, broda na początku nie musi zupełnie dotykac klatki piersiowej dopiero z czasem będzie jak mięśnie karku się rozciągną, cwiczenia to powtarzamy po 10 razy 3 razy dziennie.
        Inne cwiczenie na odchylanie główki to kładziemy maluszka na pleckach na powierzchni nie za twardej i nie za miękkiej, idealny jest materacyk z łóżeczka, my klękamy przed nim i łapiemy go za dłonie i stópki razem tzn tak żeby nasz jedna dłoń złapała jedną stópkę maluszka z jego rączką i druga nasz ręka tak samo musi złapac stópkę i dłoń maluszka i turlamy go z prawego boczku na lewy i z powrotem tak żeby pupa maluszka była ciut wyżej niż reszta ciałka i oczywiście turlamy układając maluszka tak by nie pozwalac główce się odchylac , gdy główka się odchyla to turlamy dziecko na drugi boczek jednocześnie jego bioderka. Co do podwijania paluszków to masujemy stópki pod spodem w kształt ósemki również po 10 razy 3 x dziennie, masujemy też miejsce pod małym paluszkiem, trzymając stópkę w ręku odginamy paluszki do góry wszystkie razem przytrzymując chwilkę i potem każdy osobno, masujemy też miejsce na wierzchniej części stópek w miejscach gdzie wypadaja przerwy między paluszkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka