Dodaj do ulubionych

spi tylko w foteliku samochodowym

31.07.11, 23:06
Witam,

Moje dziecie (10 tygodni) od urodzeni preferuje pozycje "siedzaca" w foteliku samchodowym i w tymze foteliku spi mu sie najlepiej. W ciagu dnia w lozeczku przesypia max. godzine, po czym wybudzaja go gazy lub musi mu sie odbic. Najczesciej, w pozycji lezacej spi po 15 - 30 minut, po czym budzi sie z placzem wlasnie z powodu gazow lub "bekniecia". Nie ma problemow z ulewniem lub refluksem. Oczywiscie lozeczko i gondola wozka ustawione sa pod lekkim skosem.

Co dziwniejesze, w nocy nie ma tego problemu - dziecko spi w lozeczku obok naszego lozka lub czesto z nami i wtedy spi praktycznie non stop (nawet bez podbijania po jedzeniu) budzac sie oczywiscie co pare godzin na jedzenie.

Mam 3 pytania w zwiazku z tym:
1. Czy dluzsze przbywanie - sen - dziecko w foteliku (nawet do 6 godz. dziennie) moze miec jakis zgubny wplyw na jego kregoslup/rozwoj fizyczny itp.?
2. Czy preferowanie takiej pozycji (dodam tez,, ze dzicko uwielbia pozycje na ramieniu natomial nie za bardzo lubi pozycje horyzontalne na rekach) moze byc zwiawane z jakims nieprawidlowym napieciem miesniowym?
3. A moze jednak jest to zwiazane z problemami ukladu pokarmowego?

Dziekuje i pozdrawiam

Katarzyna
Obserwuj wątek
    • jedynybasek5 Re: spi tylko w foteliku samochodowym 01.08.11, 13:19
      No jakbym czytała o swojej młodej pięknej :) teraz ma już 14 m-cy, ale też uwielbiała fotelik. I też nie chciała spać w łóżeczku... dopóki nie zaczęliśmy kłaść jej na brzuszku. tak polubiła tę pozycję, że do dziś nie chce inaczej.
      • 1mzeta A ja o swoim małym :) 01.08.11, 21:50
        Teraz ma 16 miesięcy- rozwija się książkowo- sam zaczął chodzić jak miał 9 miesięcy.
    • mama.gabrielki Re: spi tylko w foteliku samochodowym 03.08.11, 21:42
      Mam ten podobny problem tyle że ze spacerami:( Malutka w dzień po prostu nie sypia, nie ma opcji, żeby ją odłożyć do łóżeczka. Jedyna szansa to drzemka na spacerze. Jednak próba położenia jej w gondoli kończy się wielkim wrzaskiem. Aż odkryłam, że spokojnie drzemie wożona w foteliku wpiętym w wózek... A pediatra nam zabroniła takich praktyk:( I mamy kłopot, bo albo jesteśmy umęczone w dzień bez spaceru i co za tym idzie bez drzemki, albo jest spacer i drzemka, ale ze 3 godzinki w tym nieszczęsnym foteliku. I co robić?
      • ancor1 Re: spi tylko w foteliku samochodowym 03.08.11, 22:07
        lepiej nie przyzwyczajaj do spania na dworze!!!! ja tak spacerowałam swiątek piatek i niedziele ,zimno ,ciepło, deszcz, snieg ,wichura,bo też inaczej nie spała aż.... odmroziły sie małej policzki!!!! próbuj w domu!!!!!
        • maltry Re: spi tylko w foteliku samochodowym 06.08.11, 00:00
          Nie, no błagam Cię... Małej odmroziły się policzki bo ją niewłaściwie zabezpieczyłaś. Nie ma nic złego w spaniu na podwórku, podejrzewam, że większość dzieci lepiej śpi na świeżym powietrzu - wózek kołysze, wiatr zawiewa ;P Ja ze starsza, a teraz i z młodszym, też jestem na dworzu praktycznie codziennie 2 razy po 2 godz (często rano 3 godz) i nie ma znaczenia śnieg czy deszcz, nie boimy się złej pogody :) No chyba że spory minus i wiatrzysko do tego, wtedy zostajemy w domu
          • ancor1 Re: spi tylko w foteliku samochodowym 07.08.11, 21:27
            Dziecko było nasmarowane gruba warstwa kremu bez dodatku wody!!!! opatulone ,ale 3 godziny w mrozie zimą! codziennie!!! takie były efekty!!!! pozdrawiam!!!!
    • daga-251 Re: spi tylko w foteliku samochodowym 07.08.11, 12:35
      moje dziecko od urodzenia w ogole w dzien nie spalo, a jak tak to tylko podczas jazdy samochodem w foteliku, zdiagnozowano u niego refluks i alergie na mleko. przez 3 miesiace meczylismy sie i nie moglismy dojsc do tego,dlaczego jak tylko odkladalismy go do lozka to sie rozbudzal i plakal,a jemu po prostu dokuczal refluks,wiem,ze kazdy przypadek dziecka jest inny i najlepiej udac sie z dzieckiem do pediatry,. w naszym przypadku zmiana mleka i lek debridat to klucz do sukcesu maly teraz spi cala noc a w dzien ucina 2 godzinne drzemki,.pozdrawiam
      • mama.gabrielki Re: spi tylko w foteliku samochodowym 09.08.11, 21:47
        No właśnie moja tez nie chce spać w dzień i dostaje histerii na próbę odłożenia do łóżeczka mimo ziewania i tarcia oczków. Co ciekawe wieczorem bezproblemowo w tym samym łóżeczku zasypia samodzielnie.. A pediatra nie dopatruje się żadnej choroby. Spacer jest okazja do drzemki więc walczymy codziennie o położenie w gondoli, aby jednak nie nadużywać tego nieszczęsnego fotelika.
        • muta001 Re: spi tylko w foteliku samochodowym 10.08.11, 09:02
          Jakbym czytała o moim 8 tygodniowym synku. W nocy pięknie śpi, sam zasypia w łóżeczko, natomiast w dzień to jest jakiś koszmar. W ogóle nie śpi, kupiliśmy huśtawkę która sama buja, w niej na chwilę pośpi, ale jak tylko wyłączy się bujanie to się budzi. To jest straszne!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka