Dodaj do ulubionych

poduszka frejka

10.11.11, 15:59
Witam,
podczas badania u oropedycznego u córki ortopeda stwierdził przykurcz mięśnia przy lewym bioderku,nie symetrycznie je odwodzi. Zalecił jej noszenie poduszki frejki przez 5 tyg. Poduszka ułożyła jej nóżki w pozycji żaby. Mnie jednak niepokoją ewentualne konsekwencje noszenia tej poduszki przez te 5 tyodni. Córka ma już 10 tyg. i jest na etapie "machania" nóżkami i raczkami we wszystkie strony.Boje się,że ta poduszka spowolni jej rozwój ruchowy a zdrugiej strony boje się,że jak będę jej zdejmowac tą poduszkę do zabawy to będzie musiała ją dłuzej nosic. Moje pytanie jest oczywise jakie konewkwencje dla jej rozwoju motoryki bedzie noszenie tej poduszki i jak długo będzie nadrabiać?
Obserwuj wątek
    • czaarodziejka Re: poduszka frejka 12.11.11, 12:03
      1. Konsekwencji nie będzie.Nadrobi i nauczy się wszystkiego, gdy zdejmie frejkę.Moja córa nosiła szelki pawlika od 6 tyg. życia do prawie 4 miesiąca.Tydzień po zdjęciu już obracała się na boki,na 5 miesięcy pełzała, na 6 raczkowała itd. Najwyżej coś zrobi o miesiąc później, co w tej sytuacji jest normalne i bez znaczenia.Zupełny luz.
      2. Zajrzyj na forum o bioderkach (dysplazja) i poczytaj o frejce. Absolutnie nie chcę nic podważać, bo lekarz ma głos decydujący.Acz frejka jest już trochę przeżytkiem i są lepsze "urządzenia" ortopedyczne pomagające bioderkom dojść do siebie.U nas była frejka przez 1dzień.Potem skonsultowałam z innym ortopedą.Zalecił szelki pawlika.Poszperałam w internecie i jestem zadowolona, frejke pewnie nosiłoby dziecko dłużej.
      3. Wszelkie te "urządzenia" pomagają, gdy nosi się je cały czas.Nie pomożesz
      dziecku zdejmując do zabawy.Przedłużysz czas noszenia.A to naprawdę nic strasznego.Ani się obejrzysz, bioderka będą zdrowe.
      4. Wszystkiego dobrego.
      [img]https://www.suwaczki.com/tickers/zpbnvcqgz9x9smw7.png[/img]
      [img]https://www.suwaczki.com/tickers/zem32n0aqqq88e47.png[/img]
    • slonko2b Re: poduszka frejka 13.11.11, 22:34
      Nie wiem, na jakiej podstawie zalecono frejkę, ale radze konsultację u innego specjalisty. U nas tak było. Jeden uparł się przy frejce, a drugi zalecił odpowiednią pielęgnację i ćwiczenia i w 4 tygodnia było po sprawie.
      • elka_maj Re: poduszka frejka 15.02.12, 14:22
        Polecam pieluszkę do szerokiego pieluchowania o nazwie Fredzia.
        Naszej Natalce super pomogło. W 6 tygodniu stwierdzono podejżenie dysplazji bioderek. Po miesiącu używania było już wszystko OK.
        Super sprawa.
        E.
    • gracjana_klekocinska Re: poduszka frejka 22.11.11, 01:13
      moja córka nosiła "frejkę" od 8 tyg ż. przez 2,5 m-ca.Wiadomo im wcześniej "frejka" czy inna metoda leczenia tym krótszy czas leczenia. Zdejmowałam poduszkę "frejkę" do kąpieli (wiadomo), i przy zmianie pampersa - wtedy zostawiałam ją na 15 min aby mogła sobie nóżkami poruszać i powymachiwać :). Szkoda mi jej było bardzo ale to dla jej dobra. Po zdjęciu na dobre "frejki" zaczęła normalnie obracać się na boki, siadać bez problemu i nawet wcześnie zaczęła chodzić gdy skończyła 11m-cy stawiała sama pierwsze kroczki :)
      Pozdrawiam.
    • pawel.zawitkowski Re: poduszka frejka 18.02.12, 12:57
      Witam,
      1. na początku jest powód, potem decyzja o rodzaju interwencji
      2. Lekarz stwierdził "przykurcz mięśnia przy lewym bioderku", nie stwierdził zaburzeń struktur stawowych, czyli "- jeżeli rzeczywiście to "przykurcz" - zaburzenie funkcjonalne, a nie strukturalne
      3. asymetryczne odwodzenie zazwyczaj wynika z nawykowego asymetrycznego ustawienia tułowia i miednicy, a ustawienie nóżek jest jedynie tego konsekwencją. Jeżeli chcielibyśmy korygować cokolwiek, to korygować ustawienie tułowia i miednicy - a tu stosowanie jakiejkolwiek ortezy (z tych wymienianych w tym wątku) z reguły przeznaczonej do korekcji stanu stawów biodrowych, nie ma racji bytu.
      4. Jeśli rzeczywiście był tam "przykurcz" to już poważniejsza sprawa, bo rzeczywiste przykurcze, nie będące wynikiem adaptacyjnej dystrybucji napięcia mięśniowego, wymagają dogłębnej diagnozy - chodzi o ich przyczynę.
      5. Jeśli to sprawa asymetrii lub takiej, a nie innej dystrybucji napięcia mięśniowego to ortezy są interwencją zupełnie nietrafioną - bo nie tyczą bezpośrednio przyczyny tego stanu rzeczy. Rozwiązaniem są ćwiczenia i odpowiednia, ukierunkowana na korektę tegoż problemu pielęgnacja, opieka i zabawy z dzieckiem kierowane i sugerowane przez terapeutę neurorozwojowego...
      6. Czy będą jakieś konsekwencje. Większość dzieci radzi sobie z tym jak z zeszłorocznym katarem, szybko, sprawnie. Niektóre jednak nabywają lub utrwalają (w przypadku asymetrii ustawienia miednicy - torsji lub silnej, nawet minimalnego stopnia asymetrii tułowia) swoje nawyki. I dalej: jedne w trakcie rozwoju radzą sobie z tymi nawykami, inne na ich bazie generują mechanizmy prowadzące do wad postawy
      7. 5 na 10 tygodni życia i to w okresie kiedy tworzą się podstawowe nawyki postawy i ruchu dziecka to dużo - połowa życia :), dlatego w naszym systemie ocena i identyfikacja zaburzeń jest tak skomplikowana i długotrwała, a i to - mówię to z własnego doświadczenia - niestety nie gwarantuje 100% trafności.

Przepraszam za brak precyzji w określeniu konsekwencji lub ich braku, ale bez badania dziecka, jego możliwości, potencjału, ograniczeń, temperamentu itp., nie sposób tego określić.

Statystycznie, dzieciaki są jak komandosi, z żelaza, stali i silikonu. Trudno im zrobić krzywdę, choć to możliwe.

• vikiable Re: poduszka frejka 25.06.14, 07:55
      U nas jak mój synek miał 3 tygodnie usg wykazało dysplazję bioderek, dobrze że poszliśmy tak wcześnie. Mały miał położenie miednicowe, nie mógł ruszać swobodnie nóżkami, i kość udowa nie wchodziła w panewkę, dotyczyło to dwóch stawów. To był stopień 2c. Ile było płaczu u mnie i małego ale wytrwale dzień w dzień noc w noc był w tej frejce, po 2,5 miesiąca leczenia czasami jak gdzieś jechaliśmy to raz na tydzień przez parę godzin nie zakładaliśmy. i dokładnie w 16 tygodniu poszliśmy na wizytę, lekarz zrobił rtg, i biodra wyleczone huraaa. Tylko że nie można tak nagle odstawić frejki tak więc przez dwa tygodnie mamy jeszcze zakładać ale już tylko na noc, a za miesiąc na kontrolne usg.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka