Dodaj do ulubionych

duże dziecko i problem z fotelikiem

05.03.12, 21:21
Mój synek ma 8,5 miesiąca. Jest duży i ciężki (miesiąc temu miał 81 cm i 10,5 kg), ale jeszcze nie siada (ciutkę posiedzi podadzony, ale nie sadzamy go w zasadzie wcale), dopiero podnosi się do raczkowania.
Z powodu swoich gabarytów wyrasta nam z pierwszego fotelika 0-13 kg. Już jest głową na styk z końcem fotelika i musimy wymienić go jak najszybciej. I tu pojawia się problem. Synek nie siedzi i dosyć młody jest, więc jakoś nie wyobrażam sobie wożenia go przodem (niby wagę ma odpowiednią, ale wiek chyba zbyt młody). Próbowaliśmy foteliki tyłem do kierunku jazdy z kategorii 0-18, ale nachylenie kanapy sprawiło, że dziecko siedziało tak pionowo, że prawie wisiało na pasach.
Teraz mamy straszny problem, co z tym fotelikiem. Szukamy ciągle, ale coraz bardziej tracę nadzieję, że uda się znaleźć coś sensownego.
I tu mam pytanie - czy dla takiego dziecka większym obciążeniem będzie siedzenie w foteliku przodem, który jako-tako się rozkłada, czy jazda w bezpieczniejszym fotelu tyłem, ale za to w pozycji zupełnie pionowej (gdyby usnął główka na pewno by mu opadła).
Skoro nie mogę mieć wszystkiego tak, jak sobie wymarzyłam, to chociaż muszę mieć pewność, że nie robię dziecku krzywdy sadzając go w nowym foteliku. Doradcy fotelikowi namawiają na ten tyłem, ale jak to się ma do kręgosłupa dziecka, zakładając, że wypadku nie będzie?
Obserwuj wątek
    • ieb Re: duże dziecko i problem z fotelikiem 06.03.12, 16:10
      Mieliśmy ten sam problem i wybraliśmy fotelik montowany przodem, ale z regulacją kąta nachylenia. Kiedy synek skończył cztery miesiące przesiał się do fotelika w tym stylu:
      www.coneco.pl/index.php?go=zenith
      Oczywiście na początku jeździł zawsze w maksymalnie pochylonym, ale pochylenie jest mniejsze niż w fotelikach 0-13. Wystarczyło to jednak , żeby plecki były zawsze oparte, a główka nie opadała.
      • mikaaan Re: duże dziecko i problem z fotelikiem 06.03.12, 22:31
        OMG, 4-miesięczne dziecko przodem posadzić, to IMO skrajna nieodpowiedzialność.
        • ieb Re: duże dziecko i problem z fotelikiem 07.03.12, 00:26
          Znam bardziej skrajne przypadki nieodpowiedzialności... jak ktoś tego nie doświadczy, to nie zrozumie, że dla dużych dzieci jest ze wszystkim problem, ze wszystkiego wyrastają zanim jeszcze dojrzeją do sprzętów dla straszych dzieci :( Wcale mi się to nie podobało, ale musialam znaleźć jakieś rozwiązanie, biorąc pod uwagę różne za i przeciw. Autorka wątku pyta o fotelik dla starszego dziecka i tego tematu się może trzymajmy.
          • jszafranski Re: duże dziecko i problem z fotelikiem 08.03.12, 11:29
            wrzuc sobie np:
            www.youtube.com/watch?v=mGDis1VlUvM&feature=related
            Nie ma chyba 4 miesiecznego dziecka ktore wazyloby ponad 13 kg i mialo 90 cm dlugosci.
            • ieb Re: duże dziecko i problem z fotelikiem 08.03.12, 21:52
              Obejrzałam dziesiątki crash testów (w kwestii fotelików i innych).

13 kg nie, ale 9,5 kg tak i nie mieścił się w Kiddy Protect4 barkami.
              Do tego dochodzi jeszcze kwestia dopasowania fotelika do samochodu.
              I nie twierdzę wcale, że się nie martwiłam. To było najlepsze chyba rozwiązanie jakie udało nam się w tamtym czasie znaleźć. Tylko tyle.
    • karolla808 Re: duże dziecko i problem z fotelikiem 06.03.12, 23:42
      A oglądaliście foteliki z kategorii wagowej 0-18kg np. firmy BeSafe?

Mieliśmy podobny problem. W wieku 8 miesięcy Mała nam wyrosła z fotelika 0-13 kg, ale akurat zaczęła sama siadać. Cieszę się, że zdecydowaliśmy się na zmianę, bo widać, że jej teraz dużo wygodniej.
      • misskaffee Re: duże dziecko i problem z fotelikiem 07.03.12, 04:06
        No właśnie w tym besafe tak zwisał na pasach. Ale robimy wciąż rozeznanie wśród mądrych doradców i pewnie zrobimy jeszcze jedną rundkę z przymierzaniem. Może jakos lepiej da się zamontować.
        Ale chciałabym wiedzieć, jak to wygląda od strony medycznej, jeśli nie uda nam się dopasowac żadnego fotelika tyłem w rozsądnej pozycji.
        • jszafranski Re: duże dziecko i problem z fotelikiem 08.03.12, 11:36
          beSafe o ktorym pisze w innej odpowiedzi jest dla dzieci juz siedzacych samodzielnie (stad 0+) oznaczenie jest jeszcze Fair 0/1 bodajze ale jesli masz isofixa i chcesz go uzywac to musisz do fotelika dokupic baze isofix, fair jest "dotykowo" gorzej wykonczony ale nie wiem jakie ma "odchylenie" czy wieksze niz w BeSafe. Popytaj na forum foteliki samochodowe, napisz jaki masz probem, jakie auto jest tam kilku "specow" napewno cos doradza.
    • kaszunia Re: duże dziecko i problem z fotelikiem 07.03.12, 22:12
      Mamy podobny problem, nasz 5-miesięczny synek powoli wyrasta z fotelika, a w maju czeka nas długa podróż. Myślimy o foteliku Maxi-cosi Mobi, właśnie dlatego, że jest montowany tyłem, niestety martwi nas brak testów tego fotelika, ale niestety na fotelik montowany tyłem z testami, po prostu nas nie stać :/ Jak poczytałam co się dzieje z szyjką niemowlaka, który jedzie przodem do kierunku jazdy, zdecydowaliśmy, że jak najdłużej mały będzie jeździł tyłem, nawet kosztem tego, że może mu być nieco niewygodnie.
      • pawel.zawitkowski Re: duże dziecko i problem z fotelikiem 08.03.12, 08:03
        Witam,
        na rynku jest tyle rodzajów i rozmiarów sprzętu, ze z pewnością znajdą Państwo odpowiedni. Jazda tyłem do kierunki jazdy jest dużo bardziej bezpieczna w przypadku kolizji. to priorytet.
        Pozdrawiam
        Paweł Z.
    • pinia82 Re: duże dziecko i problem z fotelikiem 08.03.12, 09:40
      kurcze co to za problem??? na 8,5 m-ca to juz z reguły tylko najmniejsze dzieci sie nie przesiadaja do wiekszych fotelików. takie wymiary jak twoj - moj synek osiagnal majac 6 m-cy - na szczescie my rzadko jezdzimy ale w razie "w" mamy fotelik po starszaku. te wieksze foteliki maja po kilka stopni regulacji az do pozycji niczym nie różniącej się od nosidełka, poszukaj tylko takich montowanych tyłem do kierunku jazdy.
    • jszafranski Re: duże dziecko i problem z fotelikiem 08.03.12, 11:33
      polecam po 1 forum tutaj czyli Foteliki samochodowe
      a po 2 polecam fotelik BeSafe Izi X3 Combi. Wiem ze nie jest tani ale czy dodatkowe pare stow nie jest warte spokoju ze w trakcie jazdy maluch jest bardzo dobrze chroniony?
      Fotelik ten jest od 0+ do 18 kg i mozna w nim wozic dziecko tylem do kierunku jazdy.
      Ja tam swoja mala bede wozil tylem dokad tylko sie da (sa nawet foteliki bodaj do 25 kg tylem).
      • misskaffee Re: duże dziecko i problem z fotelikiem 08.03.12, 19:46
        Pytałam na forum fotelikowym, trochę pomogli, ale nie wszystko da się przeskoczyć.
        Wiem, że jest wiele fotelików, ale takich montowanych tyłem wcale nie ma tak wiele, niestety. Bardzo zależy mi na bezpieczenstwie, dlatego chciałabym fotelik tyłem. Ale jak montuje się fotelik w samochodzie, to nachylenie kanapy sprawia, że jest on duż bardziej spionizowany niż wtedy, kiedy stoi np. na ziemi. Tak jak pisałam - w naszym aucie Be Safe w największym rozłożeniu był bardzo pionowo, tak że aż dziecko prawie wisiało na pasach. Być może, gdydy sam siedział, nie byłoby to tak niewygodne. Ale nie siedzi jeszcze wciąż. A jeździmy dużo, też w dość długie trasy.
        I dlatego pytałam, czy jeśli postawie na bezpieczeństwo i włoże niesiedzące jeszcze dziecko do fotela, który będzie tak bardzo spionizowany (jak przypnę pasami, to nie wypadnie, ale główka opadnie do przodu jak uśnie) a następnie udamy się w kilkugodzinną podróż, to czy mu to nie zaszkodzi?
        • turnesolka Re: duże dziecko i problem z fotelikiem 08.03.12, 19:55
          Faktycznie, problem macie spory, mogę napisać tylko, że u nas (skoda roomster) Besafe też jest dość pionowy, nawet po rozłożeniu. A kanapa jest dość normalna, więc jak jest mocniej nachylona to słabo widzę możliwość lepszego montażu. Dla nas to nie był duży problem bo przesiedliśmy się koło roku i młody dawno już siedział. Chodziaż nadal jak zasypia to głowa czasami leci w dół, co mnie martwi.
          • fiziaponczoszanka16 Re: duże dziecko i problem z fotelikiem 16.03.12, 09:30
            Witajcie, mój synke bił wszelkie rekody jeśli chodzi o wage i wzrost. W wieku 5/6 mcy musiałam zmienić mu fotelik i wózek. Fotelik to sprawa najważniejsza. Miał wtedy ok 86cm i 11,5 kg. Nie mieścił się do nosidelka 0-13kg. Ochrona glowy to sprawa priorytetowa, więc wybralismy taki z regulacją oparcia - można wysuwać oslone główki. CONCORD ULTIMAX ten kupilismy. To fotelik 0-18kg - Mały jeździ tyłem od paździenika 2011 do dziś. Monutejmy do oczywiście tyłem w Skodzie Fabia. Fotelik kosztuje ok 850 PLN na allegro, nie jest najtańszy, ale wydaje mi się, że to było najlepsze rozwiązanie. Ma sporą podstawę i jest bardzo masywny. Głowa Małemu na początku nieco leciała do przodu podczas zasypiania, ale fotelik mozna odchylić. Uważam, że bezpieczeństwo Malucha jest ważniejsze niż cena, i jakbym miała wziąć kredyt nawet w złodziejskim Providencie to i tak kupiłam bym najlepszy fotelik. Zwłaszcza jak dużo jeździcie samochodem. Bezpieczny fotelik to podstawa i ważne - przed zakupem sprawdzcie crash testy fotelików, nie kupujcie shitu za 200 PLN.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka