Dodaj do ulubionych

ekspert a ekspert

09.08.12, 19:46
Dlaczego pan Paweł poleca rowerki biegowe na koślawość stóp a na innym forum ktoś kto podaje się za eksperta jest innego zdania? forum.gazeta.pl/forum/w,917,114582269,114589159,Re_rowerek_biegowy_a_koslawosc.html Tu ekspert i tu ekspert, kogo posłuchać?
Obserwuj wątek
    • kaetchen Re: ekspert a ekspert 09.08.12, 22:47
      A kogo wolisz posłuchać?
      Bo to i tak jest ostatecznie przecież Twoja decyzja...;)
    • pawel.zawitkowski Re: ekspert a ekspert 09.08.12, 23:27
      Dlaczego? Po pierwsze nie wiem, po drugie różnice zdań nie są chyba czymś nowym, nie tylko w medycynie i opiece nad dziećmi.
      Parę lat temu podobna sytuacja dotyczyła karmienia piersią i butelką, potem butów, teraz rowerków.
      Fizjoterapeuci oceniają aparat ruchu głównie pod kontem jego cech dynamicznych i funkcjonalnych. I na tych priorytetach opieramy wytyczne dotyczące chociażby przydatności sportów, aktywności, sprzętu, czy choćby obuwia. Czasem co jak wygląda, jest mniej ważne jakie konsekwencje niesie za sobą.
      Jazda na rowerku biegowym jest rewelacyjnym ćwiczeniem i doskonaleniem sprawności całego aparatu ruchu, a w szczególności nóg, a jeszcze bardziej szczególnie - stóp, podobnie jak trampolina, skakanka, gra w gumę, klasy, itd.
      Odpychając się od podłoża dziecko uaktywnia w stopniu najwyższym przodostopie, do tego bez zbytniego obciążenia, co pozwala doskonalić się mechanizmom utrzymującym łuk podłużny stopy i spójność jej stawów, choćby przez wzmacnianie wewnętrznego aparatu mięśniowego stopy i pracy mięśni, których tylko ścięgna wzdłuż konstrukcji stopy przechodzą.
      Itd.
      Pozdrawiam
      Paweł Z.
    • klarci Re: ekspert a ekspert 10.08.12, 00:38
      nie jestem ekspertem, ale:
      -nie kupiłam dynom jeździka (no teraz są już wąskie i bezpieczniejsze), bo gorączki dostawałam patrząc co dzieci na nich robią z nogami i butami
      -mamy rowerek biegowy i syn absolutnie nie kosi na nim nóg. odpycha się stopą w takim schemacie zmiany położenia, jak się biega - co wydaje mi się dobre na jego tendencję do wykrzywiania stópek w kostce (płaskostopia)
      biorę to po prostu na własny rozum
      • klarci Re: ekspert a ekspert 10.08.12, 00:43
        synom miało być oczywiście ;)

dodam jeszcze, że należy uwagę zwrócić na płynną regulację siodełka i kierownicy, żeby na bieżąco dopasowywać do dziecka. nie wszystkie rowerki to mają i te co nie mają może i koślawią
    • klarci Re: ekspert a ekspert 10.08.12, 00:53
      wiesz, mam wrażenie, że eksperci z tamtego forum nie bardzo wiedzą o czym piszą ;)
      owszem, nie jestem specem od ruchu, ale zobacz tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/w,917,128173141,128173141,szpotawosc_kolan_a_rower.html
      tak na chłopski rozum, jak ktoś widział dziecko na dobrze dopasowanym rowerku biegowym, to nie zgodzi się z obciążaniem kolan. mogłabym palca sobie obciąć, bo ręki nie zaryzykuję ;), że na biegowym kolana są mniej obciążane niż przy chodzeniu. na klasycznym z pedałami -zgodzę się, kolana są bardzo obciążane.
      zaczynam się zastanawiać, czy państwo eksperci mają w ogóle pojęcie o rowerkach biegowych :(
      • a_lex Re: ekspert a ekspert 10.08.12, 23:34
        otóż to.
        moje dziecko śmiga na biegowym i nie zauważyłam, żeby jej kolana "szły do środka, a topy na zewnątrz" - nogi i stopy pracują jak przy chodzeniu/ bieganiu. trzeba tylko dobrze ustawić wysokość siodełka
    • natalinek.j Re: ekspert a ekspert 11.08.12, 23:38
      Zdaje się, że tamta pani ekspert zbyt pochopnie oceniła taki rodzaj roweru. Prawdopodobnie nie przyglądała się zbytnio jak wygląda dziecko na nim jadące.
      W żadnym wypadku kolana nie idą do środka.... Jeśli wysokość siodełka jest na odpowiednim poziomie, nogi układają się prosto, nie są wykoślawione. Wystarczy popatrzeć. Te rowery są "cienkie" i nóżki nie muszą się rozchodzić daleko na boki. Gdyby ktoś chciał w taki sposób na zwykłym rowerze jechać to tak, wtedy mogłabym uwierzyć w tę teorię... wtedy nogi miałby szerzej bo jest "mechanizm łańcuchowy" (nie jestem ekspertem nie wiem jak to nazwać) pedały itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka