Dodaj do ulubionych

raczkowanie do eksperta

17.10.12, 08:29
1)związek przyczynowo skutkowy ?
skąd pochodzi pogląd o znaczeniu raczkowania dla rozwoju intelektualnego jako związku przyczynowo skutkowym ( że niby ruchy naprzemienne rozwijają mózg )
2)korelacja ?
skąd pogląd że po odrzuceniu dzieci zdjagnozowanych jako chore istnieje korelacja : raczej wczesne i dłużesze raczkowanie a lepszy rozwój w latach póżniejszych .
Obserwuj wątek
    • orto_nie_orto Re: raczkowanie do eksperta 17.10.12, 08:57
      A może wystarczy uruchomić google

scholar.google.pl/scholar?hl=pl&q=infant+crawling&btnG=&lr=
      artykułów jest sporo.

A dlaczego w ogóle pytasz?
      • jotde3 Re: raczkowanie do eksperta 17.10.12, 09:12
        orto_nie_orto napisał:
        > A może wystarczy uruchomić google
        > rel="nofollow">scholar.google.pl/scholar?hl=pl&q=infant+crawling&btnG=&lr=
        > artykułów jest sporo.

naprawde ? to podaj jakiś po polsku a ja sie już z nim rozprawie ;) ( jesteśmy w polsce prawda ? i nie ma obowiązku znać angielskiego ?)

> A dlaczego w ogóle pytasz?

spodziewasz sie że napisze że dlatego że moje pół roczne dziecko nie raczkuje a ty mi powiesz -" uspokuj sie , jeszcze ma czas " i bedziesz pomocna że hej ;).
        to nie ma znaczenia dlaczego , wazne jest czy masz coś do powiedzenia czy tylko " sprAWDŻ SOBIE W GOGLE" , ale jak musisz wiedzieć DLACZEGO to dlatego że mnie to interesuje .
        • orto_nie_orto Re: raczkowanie do eksperta 17.10.12, 16:59
          jotde3 napisał:

> naprawde ? to podaj jakiś po polsku a ja sie już z nim rozprawie ;) ( jesteśmy
          > w polsce prawda ? i nie ma obowiązku znać angielskiego ?)

Niestety nie wiem nawet, czy są jakieś medyczne i psychologiczne periodyki naukowe na liście filadelfijskiej publikujące po polsku. Po prostu językiem nauki jest angielski i nie ma się co oburzać.

Po polsku to możesz najwyżej znaleźć artykuły w prasie popularnej a o takie chyba ci nie chodzi.

I buntowanie się nic na to nie pomoże. Jak ktoś ma coś do powiedzenia w temacie to stara się opublikować to w takim języku, który jest dostępny dla wszystkich na świecie - a takim językiem jest angielski.

Możesz też zawsze w tej samej przeglądarce wpisać raczkowanie
          scholar.google.pl/scholar?hl=pl&q=raczkowanie&btnG=&lr=
          • jotde3 Re: raczkowanie do eksperta 18.10.12, 10:56
            > Po polsku to możesz najwyżej znaleźć artykuły w prasie popularnej a o takie chy
            > ba ci nie chodzi.

oczywiście , dlatego posta kierowałem do experta .
    • kaetchen Re: raczkowanie do eksperta 27.10.12, 17:52
      Po co Ci ta wiedza? Co ona zmieni w Twoim życiu, czy życiu Twojego dziecka..?
    • tajmk Re: raczkowanie do eksperta 02.11.12, 19:51
      przecież pytasz fizjoterapeutę a powinnaś do psychologa z takim pytaniem - on ci wiecej powie.
    • e-kasia27 Re: raczkowanie do eksperta 03.11.12, 01:47
      Bo zważywszy na to, że żadne z trójki moich dzieci nie raczkowało w ogóle, ciekawa jestem, co by z nich wyrosło gdyby raczkowały...?

To jakiś kit z tym wpływem raczkowania na rozwój i inteligencję!
      Może wpływa to na rozwój mięśni, ale na pewno nie na inteligencję.
      • jotde3 Re: raczkowanie do eksperta 15.11.12, 10:08
        e-kasia27 napisała:

> Bo zważywszy na to, że żadne z trójki moich dzieci nie raczkowało w ogóle, ciek
        > awa jestem, co by z nich wyrosło gdyby raczkowały...?
        >
        > To jakiś kit z tym wpływem raczkowania na rozwój i inteligencję!
        > Może wpływa to na rozwój mięśni, ale na pewno nie na inteligencję.

własnie tak myśle że niema na to zadnych dowodów z tą różnicą że i wpływ na mięśnie jest przejściowy , mimo że moje raczkuje jak mały motorek ;)
        cała sprawa jest raczej pomyleniem korelacji ze związkiem przyczynowym .
    • pawel.zawitkowski Re: raczkowanie do eksperta 19.11.12, 14:43
      Witam,
      w tego typu twierdzeniach jest tyle samo prawdy co fałszu.
      Zależy do czego tego twierdzenia użyjemy.
      Jeśli mielibyśmy stwierdzić, że dziecko, które nie czworakuje będzie się źle rozwijało - to fałsz, bo samo nieczworakowanie jeszcze nic o jakości rozwoju dziecka nie mówi
      Jeśli stwierdzilibyśmy, ze czworakowanie na nic żadnemu dziecku nie jest potrzebne - to fałsz, bo to jeden z elementarnych okresów doskonalenia funkcji i przygotowania do kolejnych etapów zdobywania umiejętności.
      Ocena dziecka jest sprawą złożoną i brak jednego czynnika, ewentualnie jakość odbiegająca od oczekiwań w jednym aspekcie rozwoju nie waży wiele w całości.
      Oczywiście dążymy do "doskonałości", ale każde dążenie ma swoja cenę i czasem okazuje się, ze cena dążenia do- przewyższa korzyści z tego wynikające.
      Jeśli chodzi o analizy ruchu, rozwoju i ewentualne badania - tych jest wiele. Do tego różnych. Na szczęście medycyna nie opiera się tylko na badaniach, ale też na doświadczeniu i dedukcji.
      Omówienie dogłębnie tematu zajęłoby jeśli nie kilkadziesiąt, to kilkanaście stron papieru, stąd pozostaje mi namówić państwo o odrobinę cierpliwości - wszystko zostanie omówione dogłębnie w książce, która ukarze się na początku przyszłego roku, a częściowo w książce, której premiera jest tuż tuż - 28 listopada...
      Pozdrawiam
      Paweł Z.
      • jotde3 Re: raczkowanie do eksperta 20.11.12, 13:35
        dziekuje za odpowiedz .

> Oczywiście dążymy do "doskonałości", ale każde dążenie ma swoja cenę i czasem o
        > kazuje się, ze cena dążenia do- przewyższa korzyści z tego wynikające.

tak,i wszyscy powinni sobie to wbić do głów .

> Jeśli chodzi o analizy ruchu, rozwoju i ewentualne badania - tych jest wiele. D
        > o tego różnych. Na szczęście medycyna nie opiera się tylko na badaniach, ale te
        > ż na doświadczeniu i dedukcji.

a czy to na doświadczeniu czy na dedukcji opierają sie lekarze zachęcający do np. homeopati ?
        nas tu chyba nie interesuje placebo czy fantasmagorie doktorów a fakty .

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka