Dodaj do ulubionych

3 miesiące - siadanie

31.12.13, 11:34
Panie Pawle,
nasz syn skończył 15 tygodni - zdecydowanie nie należy do leniuszków I dokładnie półtora tygodnia temu zaczął trenować siadanie - czyli podciągać się na naszych rękach. W ten piątek już nie potrzebował naszych rąk do podciągania. Jeśli jest w pozycji półleżącej potrafi podciągnąć się siłą mięśni brzucha - no jeszcze go "kiwa" na boki. Jeśli jest przez nas przytrzymany żeby nie siadać wpada we wściekłość. Jedna z babć uważa, że tak niektóre dzieci mają, druga dla odmiany krzyczy na nas, że pozwalamy siadać takiemu maluchowi Zostawić go w spokoju? Czy martwić się o dziecięcy kręgosłup?
Przy tej okazji chciałam panu życzyć wszystkiego co najlepsze w nowym roku.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: 3 miesiące - siadanie 31.12.13, 12:24
      Było 100x. Dzieci w okolicach 3-5m "podciągają się do siadu", ale z prawdziwym siadaniem nie ma to nic wspólnego. Usiądzie z leżenia na brzuchu lub z pozycji do raczkowania.
      Na razie warto ograniczyc takie siadanie, bo dziecko będzie chciało tylko to robić. A przede wszystkim powinno ćwiczyć leżenie na brzuszku.
      • dyszczo Re: 3 miesiące - siadanie 31.12.13, 18:00
        Bardzo dziękuję za odpowiedź - szukałam czy takie pytanie już było, widocznie było już dawno, a ja jak widać jestem młodą mamą i zdecydowanie wcześniej nie studiowałam forów dziecięcych. I rzeczywiście tym razem nie wpisałam w google tego pytania, tylko postanowiłam zaufać dokładnie temu forum :D proszę o wybaczenie :D
        • aleksandra1357 Re: 3 miesiące - siadanie 01.01.14, 21:17
          To ja jeszcze napiszę podobnie: większość dzieci 3-4-miesięcznych siada w leżaczku. Ruch ten jest wymuszony sztucznym położeniem w leżaczku. Dziecko powinno spędzać w nim jak najmniej czasu, gdyż uniemożliwia on harmonijny rozwój. Zamiast leżaczka najlepszy jest koc lub dywan.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka