magusiaczerwiec
17.04.08, 18:33
Witam serdecznie,
Dzisiaj dostaliśmy skierowanie na rehabilitację od pediatry dla naszej 10 miesięcznej córeczki-z powodu opóźnienia ruchowego. Gosia urodziła się w 39 tyg. ciąży, poród ciężki, prowokowany, z pow. zaniku tętna, dostała 10 pkt w skali Apgar. Ciąża była zagrożona, leki na podtrzymanie od 24 t.c
Mała siedzi dość stabilnie, wygina się siedząc na wszystkie strony, aby sięgnąć położone pzrezemnie dalej zabawki, ale nie podejmuje prób przemieszczania się. Próbóje czasem podciągać się tak jakby do stania o moje nogi, gdy leże obok niej, ale nóżki jeszcze są słabiutkie i nic z tego. Ja raczej jej do stania jeszcze nie namawiam i nie pomagam jej,wolałabym aby raczkowała.
Problem w tym, że gdy zadzwoniłam do Ośrodka, gdzie mam skirowanie na rehabilitacje to Pani poinformowała mnie że mogę przyjść dopiero 9 czerwca, bo taka kolejka. Oczywiście zapisałam Gosię, ale pytanie czy mogę ćwiczyć już teraz z dzieckiem w domu czekając na tą wizytę. Czy są ćwiczenia, które sama dałabym radę wykonać? Dodam że córcia nie chce za bardzo na brzuszku leżeć, mimo moich najszczerszych starań, turlać się też za bardzo nie lubi. Najchętniej by tylko siedziała i bawiła się w tej pozycji. Może są jakieś ćwiczenia, które mogłabym z nią z tej pozycji wykonywać. Mała w czerwcu będzie miała roczek. To aż dwa m-ce czekania. A na prywatne wizyty mnie nie stać. Bardzo proszę o poradę. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Aga