Dodaj do ulubionych

zdeformowana główka-płaska

03.07.08, 12:08
Byłam dzis u ortopedy z miesiecznym synkiem, ktory powiedzial ze
dziecko ma płaską główkę, zeby go nie kłaść na pleckach, tylko na
brzuszku.Tyle ze on przynamjniej 2, 3 godzinny dziennie spi na
brzuszku ale główkę ma na bok.To ma miec główkę wprost, to on nie
chce a ja sie boje ze sie udusi albo ze nie bedzie oddychał.Jetsem
przerazona. Sa jakies cwiczenia, czy porpostu glowka moze dojdzie do
normy? Nie wiem co robić? moze skonsultowac się z innym lekarzem.
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: zdeformowana główka-płaska 03.07.08, 13:08
      No na pewno nie ma co go kłaść z nosem w materac :-)
      Warto też przyzwyczajać do różnych pozycji do spania (w dzień na brzuszku, na
      bokach), ale nic na siłę. Warto przedyskutować z pediatra dawkowanie wit. D3.
      Jeśli chodzi o zniknie takich spłaszczeń, to faktycznie się prostują,
      szczególnie jak się maluch zaczyna turlać.
      Jestem mamą wcześniaczka urodzonego dwa miesiące przed czasem, który spędził 3
      tygodnie na respiratorze. Wcześniaczki mają znacznie miększe kości, a respirator
      wymuszał jedną pozycję główki, więc gdy córcia wyszła ze szpitala, można się
      było załamać: potylica płaska, jeden bok czaszki kwadratowy, drugi też
      spłaszczony, jedno oko wpadnięte, połowa twarzy wysunięta do przodu, żuchwa
      cofnięta i skrzywiona, nosek wykrzywiony od rurki, jedno ucho wyżej... Jak to
      wygląda teraz, dokładnie po roku od urodzenia, możesz ocenić sama na zdjęciach.
      Twarz jest symetryczna, a ze skrzywień została nam tylko bardzo lekko
      spłaszczona potylica, która się stopniowo uwypukla, w miarę jak czaszka rośnie i
      się wysklepia.Już prawie nie widać tego spłaszczenia, może jak ktoś się baaardzo
      dobrze przyjrzy od góry.
      Tak że głowa do góry ;-)
    • betty-226 Re: zdeformowana główka-płaska 03.07.08, 15:37

Twoje dziecko jest maleńkie, więc i bardzo plastyczne. Ma mnóstwo czasu na skorygowanie deformacji.
      Tak jak pisze moja szanowna poprzedniczka - dla pediatry pod rozwagę, czy główka spłaszcza się 'bo tak', czy jest za miękka i trzeba zwiększyć podaż D3. Ale główki takich maluchów się płaszą, bo to leżący etap w życiu. Dużo lepiej jest, kiedy maluch umie już turlać się na boczki i na brzuch/plecy.
      Tymczasem stosuj metody pielęgnacji proponowane przez Pana Pawła - z dużą ilością turlania na boki. Do ściągnięcia 'Poradnik opieki i pielęgnacji małego dziecka', np. ze strony www.wczesniak.pl a do kupienia książka z filmem 'Co nieco o rozwoju dziecka'. Dzięki takiej pielęgnacji przyzwyczisz malca do różnych pozycji, zachęcisz do samodzielnego turlania, a przy okazji na bieżąco będziesz pracować nad wyrównywaniem główki.
      • gusi79 Re: zdeformowana główka-płaska 04.07.08, 22:50
        Dziewczyny mają rację.MOje dziecko właśnie kończy 5 miesięcy, do 4 miesiąca jej
        główka stawała się coraz bardziej płaska i mnie to niepokoiło, miała miękkie
        kości potylicy, co wynika z zaburzonej gospodarki wapniowo - fosforanowej. w
        naszym przypadku wit. D poszła w odstawkę póki co, bo było jej dużo, czyli
        niekoniecznie są braki chyba. tak czy siak - od kiedy namiętnie przekręca się na
        brzuch i śpi tylko na boczkach, a sporadycznie w nocy rozłoży się na pleckach -
        główka okrągleje i jest coraz ładniejsza. sprawdź tylko czy nie jest zbyt miękka
        i zasugeruj pediatrze. wcześniej czy później zacznie się samo odkręcać na
        boczki, ale możesz wspomóc turlaniem właśnie - bierz stopki i dłonie (prawą z
        prawą, lewą z lewą oczywiście) w swoje
        dłonie i przetaczaj takiego zwiniętego maluszka na boczki delikatnie:) powodzenia.
        • betty-226 Re: zdeformowana główka-płaska 05.07.08, 10:40

Nie sądzę, żeby dobrym pomysłem było turlanie w taki sposób, jaki proponujesz.
    • doroszka Re: zdeformowana główka-płaska 05.07.08, 19:58
      Pewnie nie ma się czym martwić i wszystko się wymodeluje z czasem,
      ale na wszelki wypadek skonsultowałabym to z dobrym neurologiem.
      Chodzi o sprawdzenie szwów czaszkowych - czy przypadkiem nie ma
      kraniostenozy. Rzadka sprawa, ale warto wykluczyć, bo poważna.
    • pawel.zawitkowski Re: zdeformowana główka-płaska 13.07.08, 22:18
      Witam,
      główka - jak zresztą całe nasze ciało i jego cechy motoryczne -
      kształtuje się dzięki odpowiednio dużej ilości, różnorodnych
      doświadczeń, ruchu i pozycji. dlatego radziłbym stosować różnorodne
      pozycje kiedy Państwo kładą młodego, noszą , trzymają na rękach lub
      na kolanach itp. Zmiany pozycji i dużo ruchu w trakcie każdej
      czynności pielęgnacyjnej i zabawach będą wpływały na kształtowanie
      się główki. Mozna i trzeba kąłść niemowlęta na plecach, bokach,
      brzuchu - w każdej mozeliwej pozycji. Tylko wielość różnych
      doświadczeń daje dobrą jakość... To zresztą dotyczy każddej
      dziedziny naszego życia.