Dodaj do ulubionych

4 miesiące

02.02.09, 15:45
Panie Pawle proszę o poradę. moja córka 6 lutego skończy 4 miesiące( urodzona w 38 tc przez cc).Pediatra i rehabilitant stwierdzili u małej lekkie wnm w rączkach-zaciskanie i chowanie kciuków( w tej chwili często prawa rączka jest zaciśnięta z kciukiem wewnątrz ale można ją otworzyć), nóżki-zawijanie paluszków i prostowanie stópek jak baletnica, plecy i szyja-mała nie ciągnie główki do siadu. Mamy zalecone ćwiczenia od 3 tygodni ale mała główki nadal nie ciągnie. Usg główki wyszło prawidłowo i neurolog nie widzi podstaw do rehabilitowania małej -twierdzi że wzystko jest w porządku. Jednak od tygodnia niepokoi mnie pewna sprawa. Mała leżąc na plecach cała się napina, nieraz robi coś w rodzaju mostka, wykręca się na bok w "banana"(jakby chciała się przewrócić na brzuszek).Wydaje przy tym dziwne odgłosy, jakby się denerwowała.Leżąc na plecach często odgina główkę do tyłu-jakby chciała zobaczyć co jest do góry. Dodam, że przewraca się zbrzuszka na plecy jak zaczęłe 2,5 miesiąca. Moje pytanie brzmi czy jest to kolejny etap w jej rozwoju czy powód do niepokoju? Wizytę u pediatry mamy dopiero za miesiąc. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka